“Ljudi, on je najbolji… od njega kradem fore”

You Tube

Svojevremeno je Adin Avdić, možda i najpoznatiji košarkaški poznavalac među novinarima napisao sledeće pasuse o odnosu Gregga Popovicha, trenera Spursa, i najtrofejnijeg evropskog stručnjaka, Željka Obradovića.

Otvorio je ladicu i iz nje izvukao debelu knjigu bez korica…

“Pogledaj ovo”, uz osmijeh, “Jedino ovo konsultujem s vremena na vrijeme…”

Akcije San Antonia iz šampionske sezone. Sezone u kojoj su počistili pod sa Miami Heatom. Knjiga po slobodnoj procjeni ima 150 stranica crteža. Sve vrste kombinacija za sve vrste odbrane. Akcije iz čeonog auta, iz ubacivanja lopte sa strane. Ono što je Specijanost Spursa, oslobađanje šutera dok vi mislite da se gradi pozicija pod košem i sve drugo što je bacalo protivničke odbrane na koljena.

Gregg Popovich je dosta svoje košarke prepisao od Ivkovića i Obradovića. Osnovni princip napada San Antonia “prodor i povratna lopta” je do savršenstva doveo upravo Željko Obradović vodeći PAO. Gregg Popovich se nikada nije stidio da prizna odakle je posudio taj sistem.

A Popovich nikada nije krio od koga je “prepisivao” i ko je zaslužan za njegove uspehe – to su dva imena, Dušan Ivković i Željko Obradović.

“Iskreno, kradem neke njihove fore, a posebno od Dude, koji zaista dobro radi. Uživam i dok gledam kako igra u napadu ekipa Željka Obradovića, kako se kreće lopta kod njegovih igrača, pa se trudim da to primenim”, istakao je Popović i još pohvalio grčkog trenera Panajotisa Janakisa.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*