Šiši čini 76erse boljima

Piše: Stjepan Vidović, Crosarka.com 

Dario Šarić je sudjelovao u važnoj pobjedi 76ersa kod San Antonio Spursa. Philadelphia je slavila rezultatom 97:78, a Šarić je ubacio 15 poena, uhvatio osam skokova i podijelio tri asistencije. Šibenčanin je još jednom dokazao da se trud i rad isplate pa je nakon odlične rookie sezone nastavio s odličnim igrama i u svojoj drugoj NBA godini. “Šiši” je do sada odigrao 44 utakmice, a prosječno na parketu provodi 30,4 minute te za to vrijeme prosječno ubacuje 13,9 poena i hvata 6,9 skokova (dodajmo da ima i 2,7 asistencija). Ako se trenutni rezultati i prosjeci usporede s lanjskima, može se vidjeti da je Šarić napredovao. Prošle sezone je odigrao 81 utakmicu te je sezonu završio na 12,8 poena, 6,4 skoka i 2,2 asistencije po utakmici.

Ono što je bitno jest da je njegov “Efficiency rating”porastao prosječno s 12,9 na 16,0 što ga čini trećim igračem 76ersa. Malo smo se detaljnije pozabavili tematikom takozvane napredne statistike o kojoj smo već pisali te smo došli do sljedećih zaključaka:

  • Šarić je bolji nego lani
  • Šarić čini momčad boljom
  • Rezultat ne pati kad je Šarić u igri
  • Šarić je značajno popravio svoj šut

Prvu točku smo objasnili u uvodu pa ne treba trošiti “papir”

Šarićev “usage rating” je za sada na solidnih 16,0 u prosjeku što znači da trener ozbiljno računa na Daria preko kojeg se odvija dobar dio akcija 76ersa koje Šibenčanin na kraju i realizira. “Šiši” ima PER (Player efficiency rating) na 15,5 u prosjeku što ga svrstava kao trećeg najboljeg igrača u momčadi, odmah iza Simmonsa i Embiida. PER u obzir uzima sve pozitivne aspekte kojima igrač pridonosi momčadi, a u formuli su uključene i negativne strane poput izgubljenih lopti, a sve se mjeri prema posjedu (possession). Šarić je ove godine smanjio broj izgubljenih lopti pa sada na 100 posjeda gubi 14 lopti u prosjeku, a njegov šut doživio je značajan preporod.

Šarić je prema kategoriji Effective Field Goal Percentage-a zapravo najbolji šuter u momčadi kada se uzmu u obzir minute provedene na parketu i težina te važnost šuteva kojih igrač upućuje. Prema toj kategoriji Šarić je na visokih 52,6 posto te je u toj kategoriji bolji od glavnog igrača momčadi, Joela Embiida, koji ima taj “rating” u iznosu od 51,6 posto. Effective Field Goal Percentage se značajno razlikuje od uobičajenog postotka šuta jer formula u obzir uzima činjenicu da šut za tri poena vrijedi “1 bod” više.

Kronični problem sa slobodnim bacanjima Šarić je izgleda “izliječio” te se prometnuo u jednog od boljih izvođača “s crte” u ligi (14. u cijeloj ligi). Trenutno šutira visokih 87,9 posto, dok je lani šutirao 78,2 posto što je značajan napredak. Nesuđeni rookie of the year svojim “all-around” nastupima ostvaruje brojke blizu “double-double” prosjeka, a kada je uhvatio konstantu u posljednja dva mjeseca (u prosincu je bio na prosjeku od 17,7 poena i 7,8 skokova, a u siječnju je za sada na 15,3 poena i 7,1 skok po utakmici) Sixersi su se probili na 6. mjesto Istoka.

Zanimljivo, Philadelphia je u zadnjih deset utakmica na omjeru 10-2, a Šarić u zadnjih 12 utakmica nije zabio manje od 11 poena. Od 25. studenoga do danas odigrao je samo dvije utakmice u kojima nije bio dvocifren (dvije utakmice po 8 poena).

Nastavi li Šarić “rasti”, Sixersi bi mogli izboriti i bolji plasman pred doigravanje te tako izbjeći u prvoj rundi LeBrona i društvo koji se nalaze na trećem mjestu.

(PS tekst je pisan, prije poraza 76ersa u Oklahomi, no ni to ne mjenja generani utisak o igrama Daria Šarića)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*