Igrač meseca: Goran Dragić, Miami Heat

Miami / Twitter

Neverovatno igraju košarkaši Miami Heata. Trenutno su sa 29 pobeda i 23 poraza peti na Istoku, iako su ove sezone kuburili sa povredama, a tim je sačinjen od igrača koji nisu NBA superstarovi. Doduše, tim ima jednog superstara, a to nije igrač…

Sve je ovo moguće zahvaljući sistemu i načinu rada koji provodi Erik Spoelstra. Čovek sa tolikim iskustvom i znanjem, pronicljivošću da zna kada treba nešto menjati. Ne samo protiv određenih timova, već i protiv pojedinačnih igrača. Nema tima koji se brže transformiše iz zonske odbrane u odbranu čovek-na-čoveka.

Miami ima superstara u svojim redovima, njegovo ime je….

Napad Miami je teško čitljiv, nepredviđen, Miami je mašina sa više ubojitih strela. Bilo da je dragić, ili Richardson, možda Ellington, ili neke brza akcija za slobodnog šutera ili brza trojka, pitanje je momenta kojem se tim brzo prilagođava. Nema iste ili tipske akcije.

Učinak tima

Miami je u januaru ostvario 10 pobeda i zabeležio 5 poraza. Imali su početkom godine seriju od sedam vezanih trijumfa, koji je započet pobedom nad Magicom 117 – 111, 30 decembra 2017, a završio se porazom od Bullsa 111 – 119, 15 januara, 2018. Najupečatljivija pobeda u ovom period bila je protiv Bucksa, koje su 14 januara zaustavili na samo 79 poena, dok je nekoliko pobeda izvojevano u samoj završnici što samo ukazuje na to koliko je ovaj tim na čelu sa Spoelstrom taktički zreo.

Učinak Dragona

Čak osam igrača Heata ima dvocifren prosek poena, što ilustruje kakvu timsku košarku igra tim sa Floride. No, Goran Dragić je ove sezone najbolji strelac tima sa preko 16 poena po meču, najbolji je asistent sa 4,7 asistencija, treći je kradljivac tima, ali kada se zanemari statistika i gleda celokupan doprinos timskoj igri, Dragon je ove sezone nesumnjivi lider franšize.

U januaru je Dragić odigrao 13 mečeva i beležio je u proseku 18,5 poena, uz 44 % šuta iz igre i 33 % za tri poena. Uz to je imao i rekordnih 5,5 asistencija i 4,2 skoka po meču.

Najbolje partije

Najefikasniju partiju odigrao je 14 januara, 2018, u pobedi protiv Bucksa, kada je postigao 25 poena, uz 3 skoka, 2 asistencije i čak 67 % šuta za tri poena:

U pobedi protiv Pistonsa, 3 januara 2018, Dragon je uz 24 poena isporučio i 13 asistencija (rekord sezone), uz 5 skokova:

Dok je 9 januara 2018, u pobedi nad Raptorsima, uz 24 poena uhvatio čak 12 lopti (rekord sezone), ali i asistirao za pobedonosni koš:

Odlazak na All Star

Iako je to izgledalo kao naučna fantastika početkom godine, a i sami fanovi Miamia nisu verovali da će njihov tim dobiti All Stara, splet okolnosti je ipak učinio drugačije. Nakon povrede nekoliko igrača, a poslednju je doživeo Kevin Love iz Cavsa, Adam Silver je odlučio Slovencu ukazati priliku i potpuno ga zasluženo pozvati na ovogodišnji All Star. Ovo je definitivno kruna Dragićeve sjajne sezone, i odličnih igara u januaru:

Oduševljenje u South Beachu

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*