NBA legenda iz Prijepolja

Vlade Divac je rođen 1968.godine u Prijepolju. Sa 18 godina postaje zvezda prelaznog roka i dolazi u KK Partizan u jednu od najjačih ekipa koju je Partizan ikad imao sa Đorđevićem, Paspaljom, Obradovićem i Vujoševićem na klupi. Osvajaju naslov prvaka Jugoslavije dok na final fouru Eurolige gube od Maccabia. Iste godine Divca je velik Krešo Ćosić pozvao u seniorsku repku Jugoslavije za svetsko prvenstvo u Madridu. Tada još 18-godišnji Divac je na kraju bio veliki tragičar. Igrala se tekma protiv SSSR-a i Jugoslavija je imala vodstvo od 9 razlike 45 sekundi prije kraja. Dobili su 2 trojke na brzinu, ali ostalo je još samo 14 sekundi. Tada Divac dobija loptu, na centru radi korake i SSSR zabija još jednu trojku za produžetak. Gube tu utakmicu, i kako je Divac sam izjavio, ta utakmica mu je promenila život.

Iduće godine Divac je bio u možda i najboljoj amaterskoj repki ikad, onoj Jugoslavije iz 1987. u Bormiu, kada su se prošetali do naslova prvaka, 2 puta dobivši Amerikance. Te godine dolazi u NBA u LA Lakerse. Izabran je 26.pickom i bio je jedan od prvih Europljana u NBA koji su imali neku od bitnijih uloga u ligi. Došao je po „pasku“ Magic Johnsona i velikog Kareem Abdul-Jabbara, koji su mu bili mentori prvih sezona. Odmah je počeo s dobrim igrama i na kraju sezone je uvršten u All rookie petorku lige. U Lakersima je proveo 7 sezona, od kojih statistički najbolja je bila ona 1994-95 kada je postizao 16 poena 10,4 skoka 4,1 asist i čak 2,2 blokade. 1996. je menjan u Charlotee u čuvenom tradeu za jednog od najboljih igrača ikad Kobea Bryanta, tada 18-godišnjaka.

U Charlotteu je proveo 2 sezone nakon kojih kao slobodan igrač dolazi u Sacramento Kingse. Tu kreću najbolje partije karijere za ovog centra. U neverovatnoj ekipi, zbog kojih se noćima nije spavalo, sa Stojakovićem, Webberom, Bibbyem, Christiem i ostalima, Kingsi su doživili pravu renesansu. Najbolja košarka u NBA, najbolji napad, nažalost nikad nije okrunjen naslovom prvaka. 2001. godine je izborio je čak bio i Allstar.

Posle Kingsa vraća se u Lakerse završiti karijeru, ali nažalost povrede mu nisu dopustile nikakvu veću minutažu, te je igrao sam 9.9 minuta u proseku. 2005. godine povlači se iz aktivnog igranja košarke. Za reprezentaciju Jugosalvije prije raspada uzeo je još 2 medalje zlata u 1989.u Zagrebu u 1991. u Rimu, a posle raspada zlato 1995. u Ateni, broncu u Francuskoj 1999. i na kraju zlato u Indianapolisu svetsko prvensto 2002.

Divac je bio izuzetno popularan i poštovan u Americi, snimio je čak i dosta filmova i reklama, te sudjelovao u brojim humanitarnim akcijama. Također je jedan od 7 igrača koji su zabili 13.000 poena, skupili 9.000 skokova i podelili barem 3.000 asista. Ostatak društva je impozantat, Jabbar, Shaq, Duncan, Garnett, Gasol i Olajuwon. Također je uz Dirka Nowitzkog jedini neamerički igrač,koji nije ni išao na college tamo, koji je odigrao 1000 NBA tekmi, te jedan od 4 Europska igrača kojemu su NBA klubovi umirovili dres (još su u ovom društvu Peđa Stojaković, Ilgauskas i Dražen Petrović) Posle karijere se bavio humanitarnim radom, predsednik olimpijskog komiteta Srbije, te je trenutno GM u svojim voljenim Kingsima. Sa suprugom vodi Fondaciju Ana i Vlade Divac. NBA karijeru je završio s prosecima od 11.8 poena 8,2 skoka i 3,1 asist.

(Photo: espn.com)

 

 

2 Trackbacks / Pingbacks

  1. Naši u NBA: Srba i Hrvata za 9 petorki! - Ostatak Sveta
  2. Srbi rekorderi, Hrvati treći! - Ostatak Sveta

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*