Pravi put ili put ka osrednjosti?

Piše: Sale Pandžić, NBA Unlimited

Tržnica je potpuno mirovala, a januar je polako prolazio. Samo poneke glasine, ali ništa ozbiljno i konkretno. A onda dosta iznenadno, bez mnogo najava i špekulacija, novi blockbuster trade. Desilo se ono što apsolutno niko nije mogao da zamisli, Blake Griffin je trejdovan iz Los Angeles Clippersa, i tako je skoro finiširao eru zvanu Lob City. Griffin, u paketu sa Williem Reedom i Briceom Johnsonom je trejdovan u Detroit Pistonse za Averya Bradleya, Tobiasa Harrisa, Bobana Marjanovića, zaštićenog picka prve runde i picka druge runde. Ovim trejdom (i prelaskom Paula u Houston prošlo leto) zvanično je pocela nova era Clippersa, a zavrsila se era prosečnosti, katastrofalnih Playoff izleta,povreda, ludačkih alley-oopova i zakucavanja (iako je tu DeAndre, ali i on neće jos dugo), završila se slavna era Clippersa koja nije donela neke titule ili nešto blizu toga, nego je donela prosečnost, što je najgora boljka u NBA ligi.

Blake je pre samo nekoliko meseci potpisao gigantski ugovor na pet godina, a od njega bi on zaradio nešto vise od 171 milion dolara. Već je dugo u LAC da se moze smatrati njihovim simbolom, pogotovo nakon odlaska Paula prošlog leta. A tek onda potpisati ovakav ugovor, činilo se da će postati alfa muzjak i najbolji igrač u istoriji Clippersa. Njihova dvorana je bila oblepljena njegovim posterima, iz sale su mu dizali dres u svodove da nagoveste kakva ga budućnost čeka nakon odluke da se penzioniše. A sve se to promenilo u roku od par meseci, a Jerry West je bio glavni pokretač ove odluke. On se na mestu savetnika dosta pitao kada je odlučio da jos jednu ekipu promeni iz korena. Griffin je za sve ovo saznao preko društvenih mreža i nije bio srećan sto nakon skoro devet godina mora da napusti franšizu u kojoj je proveo svoj život.

Sada kreće novo poglavlje za njega, a šta je Detroit zapravo dobio? Nakon sjajnog početka sezone, Detroit je drastično pao u januaru, u jednom trenutku su imali i 1-9 skor i bili su van mesta koje vodi do Playoffa. Nešto je moralo da se menja, i Stan Van Gundy je reagovao. Odlučio se za dovođenje Blakea. Griffin je moderna četvorka, sjajan šuter sa poludistance, a od ove sezone dosta šutira i trojke, uz solidnu uspešnost. Sklon je povredama i neke od njih su uticale da se njegova skočnost i atleticizam malo smanje tokom godina. Naravno, na niskom postu još uvek može da prođe nekog ko nije dovoljno fizički spreman da ga brani i da surovo zakuca, a i sam kreira šuteve za sebe. Uz to je dobar skakač ali i sjajan asistent za poziciju koju igra, ove sezone beleži čak 5,5 asistencija. Imaće Blake prostora za kreaciju i asistencije za brze guardove Pistonsa,pa i za Drummonda. Andre i Blake će činiti sjajan frontcourt i jedan od boljih u ligi, pogotovo sada kada Andre igra na All Star nivou. Smatram da je potpis Blake iz igračkih aspekata dobar posao, i čini se da će on uspeti da ih uvede u Playoff (čeka se oporavak Reggiea Jacksona) a to je bio primaran cilj svih koji su se odlučili na ovaj potez, da se malo vrati taj osećaj u poluprazne dvorane Detroita. U trejdu su došli i Reed i Brice Johnson, smatram da je Reed solidna opcija za klupu, dok Brice tek treba da se pokaže u NBA ligi.

 

Ipak, smatram da nije sve tako sjajno, da postoje dva osnovna problema. Prvi: ugovor Griffina. Naime, Blake je pod petogodišnjim ugovorom vrednim preko 170 miliona dolara. Po njemu, on će još ove sezone uzimati manje od 30 miliona (29) a u svakoj narednoj godini ce zadovoljstvo da Griffin igra u dresu vašeg tima koštati više od 30 miliona dolara po sezoni upravu Pistonsa. Tačnije, u poslednjoj godini bi trebalo da zaradi oko 38 miliona, a tad će već biti star 32 godine, što je puno za vrstu igrača kakav je Blake. Tako će samo Drummond i Griffin zauzeti preko 50% salary capa u narednim godinama. Tako da dosta su smanjili svoju finansijsku sposobnost. Drugo-prosečnost. Svaki ljubitelj NBA lige zna da je prosečnost loša u ovakvom sistemu, ili si na dnu, ili na vrhu, nema treće. Ipak, čelni ljudi Pistonsa misle da je po koja godina Playoff košarke i izleta do prve ili druge runde dobra da se navijači i vera malo vrate u Little Ceasars Arenu. Što je okej, ali sada nema nazad, izabrali su ovaj put, put rebuilda je sada zatvoren a put osrednjosti kuca na vrata, a Van Gundy ih otvara sa zadovoljstvom.

A šta su to Clippersi dobili? Treba reći da se era Lob Citya sada faktički privela kraju, period Chrisa Paula, Griffina i DeAndre (i on je na izlaznim vratima tima) se završava, nakon puno Playoff nastupa bez uspeha. Rebuild započeo, a najvažnija stvar koju su Clippersi izvukli iz ovog su pickovi Pistonsa, koji su ključni za budućnost franšize. Avery Bradley je sjajan defanzivni bek koji baš ne blista kada mu se da previse ofanzivnog tereta (Pistonsi ove sezone). Ipak on može pogađati određene šuteve i to je dosta bitno. Mada, velike su šanse da se ovaj igrač ne zadrži mnogo ovde, možda ode i za koji dan, ako ne sada onda na leto kada mu istekne ugovor. Priča se da ga neki timovi sa visokim Playoff ambicijama žele u svojim redovima, tako da sam siguran da ce Clippersi hteti da za njega uzmu neke pickove. Tobias Harris je moderan forward koji dobro gađa trojke i igra jako dobru sezonu. Odbrana mu nije jaća strana ali zato ima solidan napadački repertoar i verovatno je da će ga Clippersi koristiti kao startnu četvorku. On sigurno može poslužiti i narednu sezonu pošto do tada ima ugovor, a neko mora ostati i da igra košarku u ovom timu (Lou i DeAndre su na trejd listi i traže se pickovi i mladi igrači za njih). Koliku će ulogu u svemu ovome imati Boban Marjanović, teško je reći dok se trade deadline završi. Za sada je on tek treća opcija iza Jordana i Harrella. Dobar u napadu, strašno ograničen u odbrani, ali mi ga ipak gotivimo i nadamo se da ce moći da pokaže da definitivno vredi!

Priča se da Clippersi žele da stvore prostora u capu da na leto pojure Lebrona Jamesa. Koliko je to realno, procenite sami, ali možemo reći da se jedna era završava i da kreće nova, videćemo koliko će ona biti dobra za Clipperse.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*