Nova era Cavsa

Definitivno najzaposlenija ekipa u posljednjih nekoliko godina na trade deadlineu su bili Cleveland Cavaliersi. “Osokoljeni” katatrofalnom sezonom, očajnom igrom i krizom kojoj se nije vidio kraj, uprava je odlučila zamijeniti praktički čitavu ekipu. Preživjela je samo nekolicina igrača. Za Smitha i Thopmsona je pravo čudo da su preživjeli, no izgleda da ih nitko nije htio, pa su “morali” ostati u Cavsima.Žižić je ostao, nije bio ubačen u nijedan deal te nam ovo daje nadu da ipak ima šanse za Žižića da dobije ozbiljne minute.

No krenimo redom, ovo je bio trade posao Cavsa za danas.

Prva stavka na dnevnom redu je bio trade Isaiaha Thomasa. Vidjelo se da se nije najbolje uklopio u ekipu, Cavsi su nakon njegovog povratka ponovno počeli gubiti, te je Thomas morao još jednom u kratkom vremenu promijeniti klub. Pokušali su dobiti Kembu Walkera, no Jordan je bio pretvrd orah, pa su se okrenuli Lakersima. Doveli su mladi dvojac Clarkson i Nance Jr. Inače Nanceov otac je proveo dosta godina u Cavsima, te su mu u Clevelandu čak i umirovili dres… Put Lakersa osim Thomasa je otišao i centar Channing Frye.

Dvojac koji su dobili Cavsi je u najmanju ruku solidan. Clarkson je dosta podcjenjen igrač, a ove godine (od 1.1.2018.) je najbolji 6. igrač Lige (računamo i Sweet Lou). Naime Clarkson je postigao 274 poena, dok je Lou na 270. Nije znatna razlike, no Clarkson je više puta potvrdio svoju vrijednost u dresu Lakersa. Legitiman je kandidat za 6. igrača godine, a sudeći po daljnim tradeovim Cavsa sličnu poziciju bi trebao imati i u ovoj ekipi. U svakom slučaju upgrade na back up bekovskoj poziciji u odnosu na Calderona i Rosea. Nance Jr. je igrač vrlo sličan Thompsonu. Energičan skakač s odličnim fizikalijama, s tim da je fantastičan u tranziciji. Pogađa čak 80% svojih šuteva iz tranzicije (većinom su to zakucavanja) , a to je baš ono što je potrebno Cavsima. Nance će se sigurno vrlo brzo uklopiti u ovu ekipu.

Idući potez Cavsa je bio veliki trade između tri ekipe, Jazza, njih i Kingsa. Dobili su igrača kojeg su već dugo pratili, Georgea Hilla, te dodatak u vidu Rodney Hooda, beka kojega je pola lige htjelo vidjeti u svom dresu. Izgubili su Crowdera, Rosea i Shumperta, no ako ima sumnje za prvi, u ovom tradeu su definitivni pobjednici. Hill je odličan playmaker, prošle sezone je bio izvrstan u dresu Jazza i idealan je fit za ovu ekipu Cavsa. Prvo, odličan je u tranziciji, drugo jedan je od najprezicnijih tricaša lige sa 45,3% šuta. Nadalje, odličan je iz hand off akcija, bilo da napada obruč ili se diže na šut, a Cavsi su druga ekipa lige po broju hand off akcija. Odličan veteranski fit za Cavse, kao da je izmišljen za njih i njihov stil igre, a pretpostavljamo da će on dobiti prednost ispred Clarksona i da će startati mečeve.

Nakon Hilla slijedi možda i najzanimljviji igrač u ovim trade ludovanjima, Rodney Hood. Rodney je u Ligu stigao 2014. godine, a biran je pred kraj prve runde (23. pick). Eksplodirao je u drugoj sezoni, kada je imao gotovo 15 poena u prosjeku i bio jedan od većih iznenađenja lige. Nažalost nakon toga dosta je mučio muku s povredama, što mu je i najveća mana. Propustio je 32 utakmice u rookie sezoni, a u svojoj trećoj godini propustio je 23. Ove sezone je bio malo zdrav, malo povređen, no po statsima mu je ovo najbolja sezona karijere. Nedavno je protiv Pelicansa pokazao svu raskoš svoga talenta kada im je ubacio 30 poena uz gotovo savršen 12/14 šut.

Kada je zdrav Hood je odličan igrač i još jednom sjajan fit za Cavse. Kao i svi prije navedeni igrači izvrstan je u tranziciji, ne boji se ići do obruča, a bogami ni potegnuti trojku što će biti od velike koristi Cavsima. Uz to što se ne boji, odličan je i šuter, tako da sve to zapravo ima smisla. Kako su uzeli Hilla koji je izvrstan u hand off akcijama, kao komplement njemu je baš Hood. On je izvstan u pick and rollu, u top 10 je u ligi po efektivnom šutu nakon picka (52,1%) što je također vrlo bitan dio igre Cavsa.

Da rezimiramo sve ovo. Cavsi su se zapravo pripremali za odlazak Jamesa iduće godine, no u isto vrijeme mu osigurali dovoljnu pomoć ove godine da ga nagovore da ostane. Što bi reklu u narodu “Dvije muhe jednim udarcem.” Ukoliko James ode imaju solidnu mladu jezgru, te ne moraju počinjati isponova i preplatiti Thomasa s kojim očito nisu vidjeli budućnost. S druge strane doveli su Jamesu igrače baš po njegovoj volji, tj igrače koji se idealno uklapaju u ovaj sustav, te su uz to puno mlađi i motiviraniji od sada već bivših igrača Cavsa. Vjerujemo da će Jamesu biti interesantno igrati s ovim “klincima” te nas ne bi čudilo da ostane u Cavsima, jer već sada se čine puno jači nego prije, a uz to su postali i puno mlađi i perspektivniji.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*