Luda glava i muda do Triglava

Predrag Danilović je ponikao u KK Bosni, a sa 17 godina je prešao u Partizan. Zbog administrativnih razloga morao je presedeti prve sve sezone i mogao je samo trenirati s ekipom, ne i igrati utakmice. Zbog ove suspenzije Peđa se odlučio na svoj prvi odlazak u Ameriku u srednju školu u Cookeville u Tennesseeu.

1988. godine se vraća u Partizan i upada u ekipu s mladim lavovima Saletom, Paspaljom i Divcem. Prve sezone su zaustavljeni na Final Foru Eurolige od Maccabia i u Jugoslaviji od Jugoplastike. 1991. Danilović osvaja Evroligu u finalu s Joventudom, kada je Sale Đorđević odigrao maestralnu utakmicu u na kraju rešio pobednika.Danilović je izabran za MVPa Final Foura, a posle te sezone Danilović se odlučuje na NBA draft. Biraju ga Golden State Warriorsi 43. pickom ukupno. 1992. zajedno sa saigračem Đorđevićem prelazi u Italiju, u Virtus Bolognu. Tamo osvaja 3 talijanska prvenstva zaredom i zadnje 1995. godine bio je vodeći strelac Eurolige.

Posle 3 veoma dobre godine u Italiji Predrag se napokon odlučuje za NBA, u sunčani Miami. Imao je dobre statistike u NBA, na kraju 12,8 poena 2,4 skoka i 2 asista po utakmici. Rekord karijere mu je 30 poena, a u utakmici protiv Knicksa u MSG gađao je trojke 7/7, dok je tadašnji rekord bio 8/8.

Nazad u Italiju 1998. godine i odmah osvaja Evroligu i talijansko prvenstvo. Bio je MVP lige i Mr.Europa- nagrada koja se dodeljuje naboljem europskom igraču. Za reprezentaciju je Danilović uvek bio na visini zadatka. Osvojio je 4 Eura (1989., 1991. , 1995. i 1997.) i tome je dodao još jedno srebro na olimpijadu u Atlanti. Također je bio i predsednik Partizana, ali je maknut s funkcije kada se fizički obračunao sa sudijom posle utakmice finala lige s Hemofarmom. Mnogi ga pamte po možda i jednom od najboljih zakucavanja ikad, kad je gotovo preskočio 221cm visokog Sabonisa.

2 Trackbacks / Pingbacks

  1. Naši u NBA: Srba i Hrvata za 9 petorki! - Ostatak Sveta
  2. Srbi rekorderi, Hrvati treći! - Ostatak Sveta

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*