Zamalo tragedija u Železniku

Sinoćnji meč domaćina FMP-a i ljubljanske Olimpije neće ostati upamćen po dobrome. Rezultat je nažalost završio u drugom planu zbog drame koja se odvijala na parketu sredinom meča. Igrač ljubljanske Olimpije, bek šuter Jan Špan se našao u životnoj opasnosti, te mu je brzom intervencijom liječničke službe spašen život.

Naime Jan se sudario s igračem domaće ekipe, te je nakon udarca pao u nesvjest i nije davao znakove života dok je ležao na parketu. Brzom intervencijom liječničke službe na licu mjesta i hitnim transportom u Urgentni centar u Beogradu spašen je život Slovenskog košarkaša. Jan je od udarca doživio prijelom jagodične kosti, a kod takvih ozlijeda ukoliko ne dođe do brze intervencije riskira se izliv krvi u mozak koji može biti poguban.

Predsjednik Crvene Zvezde Nemanja Čović je bio cijelo vrijeme uz Jana dok su ga nosili u Urgentni centar. -“Celu noć sam bio uz Špana, pukla mu je jagodična kost i postojao je veliki strah da ne dobije izliv krvi u mozak. Uz pomoć naše doktorke Suzane Milutinović, vratili smo momka, oporavili ga i, na sreću, sve se dobro završilo”- rekao je čelni čovjek Zvezde.

– Špan je izgubio svest na utakmici, pa je hitno transportovan u Urgentni centar. Ja sam bila dežurni ortoped, primili smo momka. Odmah su svi zvali i Nebojša Čović iz FMP-a i Roman Lisac iz Olimpije. Bio je to jedan timski rad u kojem su moje kolege neurohirurzi zaslužili najveće zasluge za dobro obavljen posao. Špan je imao prelom jagodične kosti, donjeg poda orbite, maksilarnog sinusa, kao i kontuziju mozga. Imao je glavobolje i nategnuće vrata. Naravno, urađen je skener, smestili smo ga na odeljenje. U nedelju ujutru se probudio bez mučnina, ja sam ga obišla i prvo što mi je kazao, bilo je: “Dobro jutro, kako ste?” Malo smo se našalili, javio se devojci, koja je u Sloveniji, a koja je takođe lekar. Pogledali smo ga i otpustili, da krene kući. Tamo će ga pregledati slovenački doktori. Važno je da on nije u životnoj opasnosti – rekla je Suzana Milutinović za Blicsport.

Nakon što je stabiliziran Jan je prebačen u Ljubljanu gdje će naknadno biti operiran zbog frakture jagodične kosti. Sada je stabilno i na sreću sve se dobro završilo. Spomenimo na kraju da je utakmicu na kraju dobila Olimpija i to sa 86:81.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*