Zašto je Tony Parker nezadovoljan?

ASVEL basket

Piše: Goran Radonjić, KOŠ magazin

Monaco je pobjedio na prestižnom Leaders Cup takmičenju, i to po treći put zaredom. Ovaj trijumf je  još više podgrijao ambicije tima koji predvodi Zvezdan Mitrović. Na žalost, veliki broj utakmica koje je Monaco igrao na tri fronta je donio i novu povredu. Elmedina Kikanovicć nije bilo u sastavu protiv Le Portela. To je bio veliki hendikep, jer je bosanski reprezentativac jedan od najstabilnijih u ekipi “Knezeva” (14,5 poena u prosjeku), a kada se zna da pored Kikanovića još uvijek nisu u ekipi Amara Sy i Bangaly Fofana, to Mitroviću nije ni malo lako. Monaco je najveći dio utakmice protiv neugodnog protivnika Le Portela vodio. Kada su navijači (zvanično najbolji navijači u Francuskoj) u popularnoj dvorani Le Chaudron (u prevodu: kotao) još jednom potvrdili svoju titulu. i kada su žestoko počeli da podržavaju svoje igrače, prednost se istopila i domaćin je preokrenuo rezultat. Ubrzo je bilo i osam poena razlike za Le Portel (59 – 51). Bez obzira na prednost domaćina, Mitrović je insistirao na zatvaranju  najboljeg igrača, i Trae Golden je stao na njegovih 14 poena iz prvog poluvremena. Nakon nekoliko neobjašnjivih grešaka domaćih igrača, Le Portel je napravilo završnicu neizvjesnom. Na 20 sekundi prije kraja, kod +1 igrač domaćina je mogao da sačuva prednost i da naprave veliko iznenađenje. Međutim, Mohamed Hachad je želio da poveća prednost i neobjašnjivo pogriješio. Monaco je preokrenuo u svoju korist, a onda je Frank Hassel (koji je još jednom igrao odlično i za manje od 30 minuta postigao 28 poena i imao 19 skokova) napravio odlucujuču grešku kada je prestupio prilikom izvodjenja posljednjeg slobodnog bacanja, i direktno gurnuo pobjedu u ruke Mitrovićevog tima.

Nanterre je gostovao u Antibesu i odigrao izuzetnu utakmicu. Samo 6 igrača Nanterrea se upisalo u listu strijelaca, i svi su oni imali od 10 do 22 poena, ali sa izuzentim procentom uspješnjih šutiranja od ukupno 60 %. Gosti su pogodili i 15 trojki iz 27 pokušaja. Antibesu ništa ne polazi za rukom od kada se Tim Blue povrijedio.

Dijon je igrao odlično protiv Hieres-Toulona, i samo 2 poena ih je dijelilo od stotke. Luka Ašćerić je u ekipi poraženih bio na terenu 13 minuta i postigao 2 poena.

Levallois je zahvaljujući udarnom tandemu Boris Diaw – Klemen Prepelič, savladao nekadašnjeg višestrukog prvaka Pau-Lack-Orthez. Diaw je postigao 16 poena, a uhvatio je i 9 lopti pod obručima i imao 4 dodavanja. Prepelič je postigao poen manje, ali je imao 5 skokova, 6 dodavanja i na njemu su napravili čak 8 ličnih grešaka. Pobjednički igrači nisu iskazivali posebnu radost poslije ostvarene pobjede, jer su pored Diawa, trener Frederic Fauthoux i Remi Lesca dugo igrali za ekipu nekadašnjeg šampiona.

Pad favorita

Ime ligaškog takmičenja u Francuskoj je promjenjeno, ali običaji nisu. Već svi znaju priču o neočekivanim rezultatima. Limoges je igrao na svom terenu protiv Chalons-Reims i svi su očekivali sigurnu pobjedu domaćina. Međutim, desilo se ono što je puna dvorana “zelenih” najmanje želela. Četvrti poraz u posljednjih 6 utakmica nije ostavio ravnodušnim navijače u Beaublanc areni (ova dvorana uskoro treba i zvanično da dobije novo ime, rano premilog predsjednika Frederica Fortea).

Tony Parker je imao dugi razgovor sa novinarima, i jasno naglasio da nije zadovoljan što klub sa najvećim budžetom u Francuskoj igra promjenljivo, i što se trenutno nalazi u sredini tabele. Njegove ambicije su euroligaške, ali i ove subote njegov Asvel je podbacio. Tony je istakao da je do sada zadovoljan učinkom njegovog brata kao novog trenera, međutim, ostaje da se vidi šta će da kaže poslije novog poraza na domaćem terenu. Boulazac je iskoristio svoju priliku i u slaboj utakmici sa 6 poena nakon produžetka nadigrao Lyon-Villeurbanne. Najbolji na terenu je bio posebno motivisani igrač gostiju Trenton Meacham (20 poena i po 5 dodavanja i 5 skokova), pomognut novajlijom u timu Boulazac, Shawnom Jamesom (14 poena i 9 skokova). Meacham je igrao tri godine u Asvelu i posebno predvodio tu ekipu kada je posljednji put osvojila titulu prvaka prije dvije godine.

Crnogorski trener Savo Vučević je još jednom pripremio uspješnu taktiku u susretu sa Strasbourgom. Bourg en Bresse je u prvom dijelu takmičenja nadigrao kandidata za prvaka na svom terenu (87 – 85), a ovaj put su dugo vodili, ili su imali neriješen rezultat. Na 20 sekundi prije kraja gosti su još uvijek vodili jedan poen razlike, ali su nesmotreno primili koš. U posljednjih 5 sekundi su propustili priliku da pobjede jer je lopta ispala iz ruku 212 visokog senegalskog reprezentativca Youssou Ndoyea. Zachery Peacock je još jednom bio odličan (21 poen, 5 skokova i 3 dodavanja, a promašio je samo 3 šuta od 11 pokušaja). Poraženom ostaje za utjehu da će da imaju bolju koš razliku od Strasbourga u slučaju da na kraju prvenstva imaju isti broj pobjeda.  

Jedan od tri vodeća tima Le Mans je gostovao u Chalon sur Saone. Svi su mislili da će tim trenera Bartecheky da nastavi sa dobrim igrama i da slijedi Monaco i Strasbourg. No, tim posljednjeg šampiona je promijenio psihologiju i mnogo unaprijedio igru od kada su registrovali novog pleja. I ovaj put je Nate Wolters igrao odlično, imao je 18 poena i 10 dodavanja, a naročito je dobro sarađivao sa drugim strijelcem utakmice. Reprezentativac Camerona Jeremy Nzeulie je postigao 19 poena i imao ukupno 11 skokova. Šampion Francuske je igrao potpuno drugačije nego u prvom dijelu prvenstva. Odbrana je funkcionisala odlično, a broj skokova (45 – 28) najbolje ilustruje odnos snaga na terenu. Chalon je ostvario četvrtu pobjedu u posljednjih 6 susreta i sada završnicu očekuju sa puno više optimizma. Le Mans je već na poluvremenu bio 20 poena u zaostatku, a onda su počeli pehovi. Najprije se povrijedio Terry Tarpey, a onda je jedan od ponajboljih igrača DJ Stephense pokazao neslaganje sa sudijskom odlukom i dobio isključenje. Kako od ove sezone važe striktnija pravila za povrijedjene igrače (nakon 28. februara svaki tim može da zamijeni jednog igrača pod uslovom da povreda zahtijeva odsustvo sa terena više od mjesec dana – zdravstvena komisija Jeep Elite takmičenja daje konačnu riječ o povredi igrača), to će Le Mans da bude značajano oštećen u nastavku takmičenja.

Najbogatiji klubovi Francuske

U posljednjoj utakmici kola (ponedeljak uveče pred TV kamerama – da podsjetimo najamnje tri utakmice u svakom kolu su na TV ekranima) u Gravelinesu su gostovali košarkaši Choleta. Već na početku je bilo vidljivo da je ekipa gostiju došla spremna da napravi još jedno iznenađenje. Poveli su čak 13 poena u prvoj četvrtini, a samo jednom su domaćini vodili 3 poena razlike. Imali su posljednju loptu za izjednačenje, ali igrači Gravelines-Dunkerque ni ovom prilikom nisu imali šansu. Promašili su posljednju loptu za izjednačenje. U posljednjih 3 minuta desio se nesvakidašnji događaj, kada se trener gostiju Philippe Herve okliznuo i pao na parket visoko dignutih nogu i ruku. Svi su se smijali ovom neuobičajenom proklizavanju, ali se trener smijao nakon pobjede njegovog tima.

Rezultati 21. kolo : Dijon – Hyeres-Toulon 98 – 71, Le Portel – Monaco 72 – 73; Antibes – Nanterre 70 – 89; Levallois – Pau-Lack-Orthez 87 – 61; Limoges – Chalons-Reims 66 – 81; Lyon-Villeurbanne – Boulazac 70 – 76; Strasbourg – Bourg en Bresse 79 – 78, Gravelines-Dunkerque – Cholet 62 – 65; Chalon S/S – Le Mans 91 – 72.

Stanje nakon 21. odigranih kola: Monaco, Strasbourg 15 pobjeda – 6 poraza, Le Mans 14 – 7, Bourg en Bresse, Limoges, Nanterre 12 – 9, Lyon-Villeurbanne, Dijon 11 – 10, Gravelines-Dunkerque, Cholet, Levallois 10 – 11, Le PortelAntibes, Pau-Lack-Orthez, Chalons-Reims 9 – 12, Boulazac, Chalon S/S 7 – 14, Hyeres-Toulon 6 pobjeda – 15 poraza (poslije sankcija LNB i oduzimanja 1 pobjede).

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*