GSW: Gubitak identiteta

Preneseno sa: koraci.rs

Dabsi su fenomenalna ekipa koja u poslednje vreme ne liči na sebe.

Kevin Durent jeste najbolji igrač ovog rostera, no, Stef Kari je njihov najznačajniji igrač. Ratnici su kao motor od 5000 kubika i 370 konjskih snaga, a Kari je njihovo mineralno ulje…a kada mazivo nedostaje motor kreće da brunda, da zvoni, klipovi ispadnu iz ritma, motor se pregreje, guši, i na kraju zablokira.

Opisana situacija se desila sinoć na utakmici protiv Minesote, koju su Dabsi i izgubili,  a kao celokupan utisak sa kojim sam otišao u krevet (lažem gledao sam Denver), bio je da nisu bili dovoljno dinamični. Od prepoznatljive swing the ball and move igre videli smo veliki broj izolacija za Duranta a sve u nedostatku boljih rešenja. Kevin sa svojim stilom igre nije igrač koji će direktno nekoga učiniti boljim, tj. neće iskreirati akciju koja će u sekvenci poteza  dovesti nekoga u bolju poziciju.  Činjenica da on može da postigne koš kada god poželi mami veću pažnju odbrane, i to je fakat, ali to prosto nije dovoljno da bi ekipa kliknula kako treba. U poslednjem periodu koji Dabsi igraju bez Karija, sve više  se primećuje koliko je on bitan igrač za ovu franšizu. Klej i Grin pored Stefa izgledaju kao All Star igrači, dok pod upravljačkom palicom KD-ja to i nije slučaj. Durantula je sinoć uzeo preko 30 šuteva, a u odlučujućim momentima su to bili pokušaju preko ruke i iz kontakta koje je sve promašio. Nije bio problem u uzetim šutevima koje on obično ubacuje, problem je bio u širini odbrane protivnika koja je njega naterala na mnogo driblinga, dok je ostatatku petorke falilo kretnje. Bez Stefa na terenu sva pažnja defanzive je bila na njemu, te se  rezonovalo da je on više finišer a manje dodavač i da nema ko da pokrene ostatak ekipe. Treba naglasiti da je KAT pogodio nekoliko teških šuteva, i da je defanziva Dabsa bila na visokom nivou, ali da je manjak kreacije u napadu tim odveo u poraz. Količina statičnosti u napadu Ratnika koja je evidentirana sinoć je  ličila na ono što smo gledali u NBA ligi krajem 90-ih, kada se pik igrao u nivou lakta reketa, koš postizao šutem sa penala/mid range -a dok bi ostatak ekipe  posmatrao loptoposednika i nadao se da će direktan čuvar otići na pomoć i ostaviti nekoga slobodnog na šutu.

Ono što mi se nameće kao razmišljanje u slučaju da Stef mora duže na odmor je misao koliko može ova ekipa bez njega. Koliko god da je KD dobar, moje pitanje je koliko Klej i Grin mogu da pruže u novonastaloj situaciji. Bez Karija, GSW će, na osnovu toga kako Rakete igraju, završiti sa drugim najboljim skorom Zapada. U trenutno zatečenom stanju aktuelni šampioni mi ne deluju kao neko ko može da se nosi sa organizovanim haosom koji donosi Dantoni, ako mislimo da je domet finale konferencije, te šta će se desiti ako nalete na Popovića i oporavljenog Kavaja. Moja procena je da ova serija može biti jako zanimljiva.

Skočni zglob, koji je Stef povredio, je isti onaj zglob koji ga je udaljio sa 11 utakmica ove sezone, a koji je operisao dva puta (April 2011 i Maj 2012). Setimo se samo godine kada je Klivlend osvojio titulu koliko je tim pao sa kvalitetom u trenucima kada se desila identična povreda.

Ako govorimo o Stefu, ne treba samo da govorimo o njegovom šutu za tri poena. Moramo da napomenemo i njegovu sposobnost da probije driblingom i da pri tome privuče pažnju celokupne odbrane, da razigra iz ovih situacija, a da u momentima kada nema loptu momak provodi u konstantnoj kretnji i demarkaciji.

Ako pogledamo neke brojke, pa izanaliziramo Ratnike sa Stefom a bez Durenta, skor je 7 – 0, prosečno ubacuju 123 poena a razlika sa kojom pobeđuju je 18, i sve to u najbržem ritmu lige koji izosi 101.1. Kada KD igra a Stef ne, Ratnici su 11 – 5, znači sasvim dobri, ali beleže 106 poena po utakmici i pobeđuju samo sa 5 poena razlike. Njihov koeficjent dinamičnosti je u tim trenutcima 97.1, što je treći najsporiji tim u ligi. Juta, Sakramento i Sparsi igraju u identičnom ritmu.

Stef je najbitniji igrač Dabsa i on ih čini nepobedivom ekipom. Stef je taj koji garantuje šampionski prsten. Stefovo prisustvo daje identitet ekipi iz Zaliva. Bez Stefa, Ratnici su i dalje elitna ekipa, ali koja se ne razlikuje u većoj meri od ostatka lige. Kod njih, akcenat nikada nije bio na Star Power-u , već na načinu na koji igraju, na hemiji koja vlada utimu, na stilu. Bez Stefa, ova ekipa ne liči na sebe ma koliko bila kvalitetna.

1 Trackback / Pingback

  1. Pre 10 godina verovali smo u čuda, danas je jedan od najboljih! - Ostatak Sveta

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*