Kraj za Spurse?

Ova sezona je totalno netipična za Spurse. Prva stvar je to što su nakon dugo godina u grčevitoj borbi za playoff. Druga stvar je to što se već mjesecima nalaze u “drami” zvanoj Kawhi Leonard. Prvo ne igra, pa malo igra, pa opet ne igra, pa opet igra i tako u nedogled. Nedavno je održan sastanak na tu temu među igračima Spursa, a najiskusniji su čak istupili i u javnost sa svojim izjavama o Leonardu i njegovoj povredi.

Upravo ta grčevita borba za playoff je povezana s mnoštvom povreda koje su pogodili Spurse ove godine. Nova akvizicija Gay je propustio dosta utakmica, a on je postao posebno bitan kako nema Leonarda. Najbolji igrač Spursa Lamarcus Aldridge je propustio nekoliko utakmica zbog povrede u najbitnije dijelu sezone, a sada je ponovo doživio povredu na utakmici protiv Wizardsa.

U drugoj četvtini Aldridge je napustio teren šepajući, te se do kraja utakmice nije vraćao. Ozlijedio je lijevo koljeno, te će morati ići na MRI da bi se utvrdio stupanj povrede. Postoje vrlo velike mogućnosti da Aldridgea nema do kraja regularne sezone što bi u ovom trenutku bio ogroman udarac za Spurse.

Lamarcusu je ovo najbolja sezona otkako je u Spursima, uvjerljivo je najbolji igrač ekipe, te prva opcija u napadu. Protiv Wizardsa je bio odličan do povrede, ubacio je 13 poena uz vrlo dobar 4/6 šut. Ostatak ekipe je bio jako loš, šutirali su 12/35 iz igre, te su gubili i na poluvremenu od Wizardsa koji su također u očajnoj formi. Na kraju su utakmicu izgubili, no osim utakmice vjerovatno su izgubili i Aldridgea. Što je puno veći udarac za njih.

U posljednjih 5 utakmcia Lamarcus je igrao fantastično. Ubacio je 178 poena u tom periodu, što mu je najbolji učinak u 5 utakmica u karijeri. Raspored do kraja sezone nikako ne ide na ruku Spursima. Prva utakmica ih čeka protiv Thundera, nakon toga igraju protiv najbolje ekipe Lige Rocketsa, a zatim im odmah slijede Clippersi. Tri najbitnije utakmice u sezone za Spurse, a vrlo vjerovatno će ih morati igrati bez najboljeg igrača. Trenutno drže 5. poziciju Zapada, no Clippersi i Nuggetsi kasne za njima samo 3 utakmica, a oni su prve ekipe koje su “ispod crte”. Tako da Spursima kako znaju i umiju moraju dobiti barem jednu od iduće tri utakmice kako ne bi izgubili dragocjenu prednost, te kako bi mogli “kupiti vrijeme” da se Lamarcus može oporaviti.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*