Igrači mjeseca: Jusuf Nurkić i Dario Šarić

Ušli smo u sami finiš regularne sezone. Stvari se kristaliziraju u obje konferencije, no još se dosta stvari može promijeniti do kraja Lige. Ovaj mjesec je poseban i za nas, jer je ovo prvi puta da nagradu za Igrača mjeseca dijele dva igrača. Jusuf Nurkić i Dario Šarić su imali fantastične mjesece, a i njihove ekipe su igrale sjajnu košarku. Odlučili između njih dvojice je bilo nemoguće, a letimičan pogled na njihove statistike u ovom mjesecu to i dokazuje. Sitne razlike u statsima, a čak je i score njihovih timova jako sličan. Niti jedan od njih nije najbolji igrač u svojoj ekipi, no opet bez njih te ekipe ne bi ovako dobro funkcionirale.

  Učinak tima

Krenuti ćemo s Blazersima. I dalje drže visoko treće mjesto na zgusnutom Zapadu s čak 3 utakmice prednosti ispred Oklahome. Krajem drugog mjeseca Blazersi su nanizali 4 pobjede zaredom, a ulaskom u ovaj mjesec nastavili su u istom ritmu. Nanizali su još 9 pobjeda zaredom, a tek nakon 13 utakmice su izgubili. I to od najbolje ekipe Lige Rocketsa. Nakon njih poraz i od Kelta, a do kraja mjeseca ispustili su bodove samo još od Grizzliesa, što je bilo ogromno iznenađenje. No sjajan mjesec za Blazerse, ovo im je najbolji niz u sezoni i praktički su sada osigurali prednost domaćeg terena u playoffu. Čak bi im i ovo trenutno treće mjesto trebalo biti zagarantirano.

Kako je lijepo biti navijaš Phille nakon prekonekoliko dugih godina. Ovako dobro nisu izgledali još od dobar Iversona, a trenutno su jedna od najboljih ekipa Lige sa čak 10 uzastopnih pobjeda. Ovaj mjesec imaju samo tri poraza, a zadnji je bio 13.3. u utakmici protiv Pacersa koju su izgubili sa samo 3 razlike. Zlobnici bi rekli da se ovaj niz može pripisati i slabijem rasporedu, no Sixersi su u nekoliko utakmica pokazali pravi karakter i ono što je još bitnije pravu košarku. Brown je posložio redove i Sixersi izgledaju jako opasno, čak bi i ove godine mogli napraviti pomutnju u playoffu.

Individualni učinak

Kao što smo već napomenuli učinci ove dvojice igrača su identični. Šarić postiže neznatno više poena, te ima više dodavanja, dok je očekivano Juka dominantniji u skoku i postotku šuta. Šarić igra fantastičnu šutersku sezonu, nakon što su mu uvijek zamjerali slabiji šut, Dario je naporno radio i postao je jedan od najboljih šutera Lige. Koliko god to “čudno” zvučalo. Dario je podigao postotke šuta u svim kategorijama, a tako je bilo i ovaj mjesec. Preko 45% šuta za tri poena su fantastične brojke, s tim da treba uzeti u obzir da Šarić dosta šutira. U ovom mjesecu uzima gotovo 6 pokušaja na utakmici, što nije malo. I ovaj mjesec se pokazalo da kada Dario igra dobro, Sixersi pobjeđuju, što govori i odlična +- statistika.

Savršeni član Procesa

Što se tiče Nurkića on je puno bitniji za Blazerse od onoga što brojke pokazuju, a brojku mu nisu male. Dapače, Nurk u prosjeku ima double double učinak sa preko 15 poena u prosjeku što nije mala stvar. Pogotovo pored potrošača kalibra Lillard i McCollum. Nurk je izuzetno efikasan iz igre, većinu poena postiže iz reketa, no treba ga pohvaliti i reći kako se odlično snalazi. Nije lako ni hvatati te lopte pod košem, a Nurk to radi sjajno. Obrambeno je sjajan, ima gotovo dvije blokade u prosjeku i potpuno je zaključao reket Blazersa u ovom mjesecu.

Zvijer kakvu smo čekali

Najbolja utakmica

Šarić je odigrao najbolje kada je najviše trebalo. Igrali su protiv Knicksa i svi su očekivali laganu pobjedu i nastavak niza. No u prvom dijelu ozlijedio se Embiid i Sixersi su ostali bez najboljeg igrača. Tu je stvar u svoje ruke preuzeo Dario. Odigrao je fantastičnu utakmicu, sjajno je povukao u odsutstvu Embiida. Zarazio je igrače svojom energijom i na kraju su ipak uspjeli slomiti žilave Knickse. Odličan na oba kraja terena, u napadu je sjajno pratio Simmonsa i zabio sve što mu je ovaj servirao. Ubacio je i koji dalekometni šut i završio s najviše poena u ekipi. U obrani borben kao i inače, imao jednu sjajnu ukradenu loptu O’Quinnu kada je iz izgubljenog posjeda napravio čistu kontru za svoju ekipu i podigao je cijelu dvoranu i svoju ekipu na noge.

Nurku je bilo dovoljno pola sata za najbolji meč ovog mjeseca. Razbio je momke iz South Beacha, utpao im je čak 27 poena uz gotovo 70% šuta. Čista dominacija našeg centra koji je totalno izdominirao sve pod svojim a i protivničkim košem. Dodao je i 16 skokova, od kojih su čak 5 bili napadački, a tu nije stao već je morao udariti i 3 blokade. Blazersi su prošetali Miamiem lakše od očekivanog i na krilima Nurka ubilježili laganu pobjedu sa čak 16 razlike.

Glue Guy

Amerikanci ko Amerikanci. Osim što vole izvlačiti i razno razne statističke podatke od kojih su većina totalno nepotrebni, obožavaju izmišljati i svoje termine. Moram priznati ovaj Glue guy im je čak i dobar, pogotovo zato što idealno opisuje Nurka i Šarića i njihov značaj za ekipu. Laička definicija bi bila da su glue guy igrači koji drže momčad na okupu kao ljepilo, bilo to obranom, svestranošću, ili nečim trećim.

Nemali broj puta su dva najbolji igrača Blazersa Lillard i McCollum izjavili kako obožavaju Nurka i kako im je neopisivo lakše igrati s njim u petorci. Radi odlične i čvrste blokove nakon koji protivnički obrambeni igrač redovno zaostaje za bekovima Blazersa. To omogućuje i Lillard i McCollumu da imaju više vremena za pripremiti šut ili razigrati nekoga. Uz to s playem Blazersa, Nurk je razvio i sjajnu kemiju u pick and rollu. Većina njegovih poena dolazi od Lillarda, no osim sjajnih asista treba uzeti i izvrsno postavljanje bosanskog bedema. Sada smo nabrojali neke stvari zašto je Nurk jako bitan za napad Blazersa, a u obrani je čak i bitniji. Odlično brani reket, u samom je vrhu Lige po postotoku šuta protivničkih igrača preko njega, te je ovaj mjesec bio na gotovo dvije blokade u prosjeku. Sjajno se postavlja i bekovi mogu mirnije duše igrati agresivnu obranu na perimetru, jer znaju da im leđa čuva Nurk. Isto tako solidno se snalazi i protiv bržih centara, što znači da Blazersi s njim jako rijetko mogu imati negativan matchup.

Ekipa Sixersa je puna talenta. Skupljali su bisere godinama, a čini se da je jedan od najsvjetlijih bio Dario. Neometano se prometnuo u jednog od najbitnijih igrača ekipe. On je glue guy zbog mogućnosti da igra više pozicija, sjajne obrane i požrtvovnosti, te nepresušne energije. Trudi se, bori se, za njega nema izgubljene lopte, a kako je ove godine popravio i šut sve je jasno koliki je zapravo uticaj Šarića na igru Sixersa. Brown ga jako voli koristiti kao ispušni ventil na boku, pogotovo sada kada je počeo stavljati te šuteve. Nerijetko zna odigrati i pick and roll, a često iskorištava mismatch u postu. Dario je postao miljenik navijača i igrača Phille, te je igrač bez kojega Brown ne bi mogao zamisliti svoju ekipu.

 

 

 

2 Trackbacks / Pingbacks

  1. Dario out zbog infekcije - Ostatak Sveta
  2. Jokić MVP, Šarić najviše napredovao, Nurkić odbrambena 'zvijer'... - Ostatak Sveta

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*