Košarka ne poznaje granice

Piše: Srđan Nikolić, Aktualac

Jedna crno bela fotografija… Na prvi pogled, jedna od hiljadu takvih.

Međutim,ovo nikako nije obična slika!

Jul 1959. godine je period Hladnog rata kada su u Koreji nuklearni projektili čekali da budu upotrebljeni, period kada je Fidel Castro preuzeo vlast na Kubi i kada je zvanično počela trka za osvajanje svemira od strane Sovjeta i Amerikanaca. Period kada je ceo svet čekao da se planeta – raspadne.

I baš u tom periodu, Harlem Globetrottersi stižu u Moskvu, pozdravljeni od strane Nikite Khruscheva, prvog čoveka komunističke Rusije, da odigraju košarkaški meč! I to ne jedan, već ukupno devet utakmica. Publika u Moskvi je bila oduševljena, a svi učesnici su dobili i Lenjinovu medalju za sport.

Na slici je Wilt Chamberlain, jedan od najboljih NBA košarkaša svih vremena, a na ramenima nosi Meadowlark Lemona pred 14.000 gledalaca na Lenjinovom stadionu u Moskvi.

Zanimljivo je i to da je Lemon rođen u malom gradu Wilmington (nešto veći od recimo Subotice ili Osijeka) u Severnoj Karolini. A tamo su rođeni još Sam Jones, desetostruki NBA šampion, kao i Michael Jordan. Jordan je za Lemona govorio da je on “nacionalno blago i njegova inspiracija u mladosti”.

Košarka zaista ne poznaje granice!

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*