Slučaj gospodina ‘Svestranog’

Getty Images

Oni nešto stariji, koji su odrasali 90-tih, divili su se Jordanu i mnogima je njegovo ime ostalo sinonim za košarkaško savršenstvo. Potom je stigla era Kobe Bryanta, gazde sa ‘jezera’, koji je Lakersima vratio šampionski sjaj. Poslednjih deceniju i po košarkaški karavan živi u senci Lebrona Jamesa, košarkaškog ‘kralja’ koji oduševljava i sa svoje 33 godine, inteligencijom, rešenjima ali, pre svega – fizičkom spremom.

>> Večita mladost Lebrona Jamesa

No, nakon poslednjeg duela Cavsa i 76ersa, u kojoj je tim iz Philadelphie svojim 14-tim uzastopnim trijumfom smenio Cleveland na trećoj poziciji Istoka, svedočimo laganoj ‘kraljevoj’ detronizacija. A ima li šta lepše od toga da ga na prestolu zameni njegov omiljeni – učenik. Šta reći o ovom potezu koji je sigurnoj jedan od najlepših u ovoj sezoni:

Treba li više od toga kada ti nakon tesnog poraza i košarkaške lekcije, prvi priđe veliki Lebron, čestita i ponosno te zagrli kao što je bilo slučaj u poslednjem meču.

Spoj Magica i Lebrona

Ben Simmons je neverovatan potencijal, i tek sada vidimo šta je 76ersima falilo protekle sezone koju je prvi pick drafta 2016 propustio zbog ozbiljne povrede. Njegovih 16 poena, 8.2 asistencije i 8.2 skoka, uz 1.7 ukradenih lopti i 55 % šuta iz igre već sami po sebi deluju impresivno. No, samo oni koji su kontinuirano gledali izdanja Philadelphie ove sezone mogli su se diviti njegovom košarkaškom umeću, sjajnim kretnjama, pregledom igre, genijalnim rešenjima. Sa Simmonsom, koji mnoge sa pravom podseća na kombinaciju Magica Johnsona i Lebrona Jamesa, je igra 76ersa postala prava rapsodija, u oba smera. Kontranapadi, brza tranzicija, pronalaženje slobodnih igrača na šutu, i nepredvidivi i brzi prodori koji se završavaju monstruoznim zakucavanjima zaštitni znak su Bena Simmonsa.

>> FEDS are coming!

Od Phile koja je bila topovska hrana napravio je mašinu za mlevenje. Okružen sjajnim šuterima, pre svega Reddickom i Bellinelijem, pa Covingtonom, borbenim Šarićem (koji je imao šut za tri preko 45 % tokom marta) i supertalentovanim Embiidom (koji također ima meku ruku, a izuzetno je pokretljiv za svoju visinu), nebrušenim potencijalom Fultzom, iskusnim Ilyasovom, McCollumom, Simmons ima ‘košarkašku vojsku’ spremnu za najveće domete.

Potencijal iz ‘zemlje kengura’

Ben je rođen u Melburnu 1996. godine, u julu će napuniti 22 godine. Uz Kyrie Irvinga i Andriju Boguta čini trojac košarkaška rođenih u Melbournu koji su bili birani kao prvi pickovi drafta.

Igrao je i za Australiju – 2013 ostvojio je zlatno na Prvenstvu okeanije, dok je kao član U17 tima ‘Kengura’ 2012 u Litvaniji osvojio srebro.

Pre drafta nastupao je na univerzitetu Lousiana State University, gde je u svojoj poslednjoj sezoni blistao sa 19.2 poena, 11.8 skokova i 4.8 asistencija.

Zanimljivo da je tokom leta 2016, uoči drafta, bilo dosta pitanja i nedoumica oko Simmonsa i njegovog karaktera. Jedan od onih koji je prednjačio u kritikama toga leta bio je i legendarni Tracy McGrady:

“Ne mogu ući u glavu tom momku. Možete samo spekulisati i oceniti ga na osnvou onoga što vidite. Ono što ja vidim je momak sa koledža, koji je bio na LSU, ali koji nije imao neku značajnu sezonu. Vidimi igrača koji nije nužno onoliko dobar koliko bi ja voleo da bude i koji nije imao dobru sezonu… Njegov govor tela me zamara. U pitanju su neke lične karakteristike i način na koji on predstavlja sebe koje mi govore da on nije pravi profil za broj 1,“ rekao je između ostalo T-Mac.

>> Mislim da je ovo dovoljno da budem ROY

>> In the Process we TRUST

No, drugi su prepoznali potencijal. Trener 76ersa, i bivši selector Australije, Brett Brown, ujedno i prijatelj Simmonsova familije, znao je da ima nebrušeni dragulj.

A znao je to i najbolji košarkaš današnjice, Lebron James.

Osim velikog rivalstva na terenu, Simmonsa i Lebrona vezuje i veliko prijateljstvo koje datira još od 2015, kada je Ben učestvovao na Nikeovoj košarkaškoj akademiji i snage odmerio sa najboljim košarkašima, poput Hardena, Davisa, Duranta, i – Lebrona.

Good day of work!

A post shared by dwyanewade (@dwyanewade) on

Nakon toga njihovo prijateljstvo cveta, a Lebron koristi svaki slobodan trenutak da Simmonsa podučava i prenosi na njega svoje znanje. Simons ga smatra svojim mentorom i velikim bratom. Evo šta kaže Lebron o tom odnosu:

“Čast mi je da taj mladi, nadareni momak dopušta da budem deo njegovog života, da mu pomažen i da budem njegov veliki brat“.

Rekordi, rekordi, rekordi…

Simmons je visok 2.08, mada se spekuliše da je narastao i do 2.11, igra odlično na poziciji playa, ali se sjajno snalazi i na poziciji krila. Već u ovoj sezoni pokazao je da je u pitanju jedan od najsvestranijih košarkaša koje smo gledali na NBA parketima. Iako ima tek 80-ak NBA utakmica u nogama, deluje kao prekaljeni veteran, bez trunke treme, koji sa lakoćom rešava duele i teške situacije.

Na žalost po 76erse, i celu košarkašku javnost, Simmons je svoju rookie sezonu zapravo propustio zbog ozbiljne povrede desnog stopala. Iako je bilo navoštaja da bi se u toku sezone mogao vratiti na teren, Ben je ipak celu sezonu proveo na rehabilitaciji. Prema onoma što prikazuje ove sezone, valjalo je rizikovati.

>> Simmonsovo stopalo i dalje problematično

Jedna od mana je njegov poprilično loš šut sa distance (trojke gotovo i da ne šutira) kao i procenat sa linije slobodnih bacanja koji je tek na 55 % ove sezone. No njemu kao razigravaču sa pregršt dobrih šutera okolo taj šut i ne fali. Videćemo kako će u budućnosti Simmons poraditi na ovom elementu, svakako je mlad i može ovaj segment igre dosta da usavrši.

Simmons: Spreman sam da budem na vrhu!

Sve ovo Simmonsa kandiduje za legitimnog kandidata za rookija godine u NBA. Na stranu zaista sjajna rookie generacija predvođena Mitchelom, Tatumom, Kuzmom, Bogdanovićem, Markanennom, i drugima… Simmons je već sada u odnosu na njih igrač sa druge planete.

>> Tri rekorda rookiea Simmonsa

Treba li pomenuti da je drugi rookie u istoriji NBA sa postignutih 1.200 poena, 600 skokova i 600 asistencij iza nedostižnog Oscara Robertsona.

I da, triple double u duelu sa Cavsima mu je 12. u sezoni.

4 Trackbacks / Pingbacks

  1. "Biti ćemo strašni u playoffu" - Ostatak Sveta
  2. Pomilujte Bena Simmonsa - Ostatak Sveta
  3. Rookie 2018: Ko zaslužuje nagradu? - Ostatak Sveta
  4. Nove sile Istoka - Ostatak Sveta

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*