Kome sledi ‘ugodno leto’?

Screenshot

Da NBA play off počinje danas, ovako bi izgledali parovi:

I dok su na Istoku putnici među osam najboljih sigurni, kao i prve dve pozicije, borba predstoji za pozicije broj 3 i 4 koje osiguravaju prednost domaćeg terena u play offu.

No, prava drama očekuje nas na Zapadu, i u naredne tri večeri imaćemo prilike da pratimo i taj rasplet. Denver Nuggetsi našeg Nikole Jokića, Minnesota Timberwolvsi Nemanje Bjelice, Pelicansi, Spursi, pa i Oklahoma City Thunder u grčevitoj su borbi za doigravnje. Neki će na kraju biti pobednici, a neki poraženi.

Prvaci konferencija sigurni

Kao što smo i očekivali, napetost i borba za playoff će trajati do samog kraja regularne sezone. U obje konferencije praktički su samo prva dva mjesta sigurna i ne mogu se mijenjati, a sve ostalo je totalno otvoreno. Na Zapadu 9. Nuggetsi još uvijek imaju realne šanse za prolazak, dok je na Istoku riješeno tko ide u doigravanje, no redoslijed je otvoren. Čak se mogu i “namještati” parove, tj neke ekipe na Istoku mogu birati protivnika i u skladu s tim igrati dvije posljednje utakmice. Krenimo redom u moguće rasplete.

ISTOK

Raptori i Kelti ne mogu nigjde, oni su potpuno mirni pred početak doigravanja i mogu se početi pripremati za nadolazeće susrete. Nažalost od Kelta ove sezone ne možemo puno očekivati, jer su osakaćeni povredama. Haywarda, Irvinga i vjerovatno Smarta nema te je to ogroman hendikep za njih. Nakon prve dvije ekipe kreću komplikacije. Sixersi su pobjedom nad Cavsima preuzeli treću poziciju i osigurali prednost domaćeg terena, a kako se čini ostati će na ovoj poziciji. Sinoć su uzeli 14. pobjedu zaredom i tako su ekipa u najboljoj formi u Ligi.

“Biti ćemo strašni u playoffu”

Lebron i Cavsi mogu još i gore i dolje. Ukoliko izgube oba meča protiv Knicksa, a Pacersi svoje mečeve dobiju Lebron će izgubiti prednost domaćeg terena u playoff. No, s druge strane ukoliko Sixersi kiksaju, a Cavsi svoje mečeve dobiju onda postoje i šanse za treću poziciju. Heat i Bucksi imaju identičan score i ako Heat dobije obje utakmice ostaju gdje jesu. Wizardsi su u raspadu i kako trenutno igraju dobro je da su uspjeli izboriti playoff.

ZAPAD

Zapad je slična priča kao i Istok, prva dva mjesta su rezervirana sa tim da se za mesto u play offu bori sedam ekipa, i jedan tim će na kraju ostati bez doigravanja. Najveća borba će se voditi između Nuggetsa i Wolvesa. Ove dvije ekipe igraju posljednju utakmicu sezone i lako je moguće da će baš taj meč odlučivati o posljednjem putniku u playoff. No, prije toga Nuggetsi moraju dobiti svoje prošlogodišnje krvnike Blazerse.

Partijom karijere u duelu sa Nuggetsima, prošloga proleća, Jusuf Nurkić je svojim bivšim sigračima najavio ‘ugodno leto’, dok ih je trojkom u zadnjoj sekundi i rekordnim triple doublom dokusurio MVP Russell Westbrook:

>> Neverovatan obrt u režiji rekordera Westbrooka

Da li će se sličan scenario bi mogao biti i ove godine. Nuggetsi imaju imperativ pobjede u svim utakmicama do kraja, a ohrabrujuća je stvar što imaju 5 pobjeda zaredom, što im je najduži niz sezone.

Nuggetsi sami rešavaju svoju sudbinu

U neki kombinacijama čak ni Oklahoma nije siguran putnik u playoff, no u posljednja pobjeda protiv Rocketsa im je uvelike olakšala posao. Sada imaju Heat i Grizzliese i u slučaju dvije pobjede sigurni su. Također u posljednjem kolu igraju Spursi i Pelicansi i to bi također mogao biti presudan duel. Ako ništa drugo onda oko pozicije. Jazzeri su postali 4. ekipa koja je osigurala playoff, a zajedno s Nuggetsima imaju najduži niz pobjeda za Zapadu. Prednost domaćeg terena je vrlo vjerovatno osigurana, a čak bi se mogli domoći i trećeg mjesta u slučaju dva poraza Blazersa.

7 minuta zbog kojih bi Harden mogao izgubiti MVP trku

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*