Afera MVP: Harden ili Lebron

Preneseno sa: hoopster.hr

Pišu: Sanjin Delimehić i Nihad Žunić

Sanjin Delimehić: Kolega Žuniću, prvo se želim ispričati na kašnjenju, obveze i to. Drugo, zadovoljstvo mi je što imam tu čast da ovu temu obradim s tobom. Pa da krenem odmah.

Drago mi je vidjeti napetu trku u izboru za najkorisnijeg igrača sezone, no držim stranu Jamesu Hardenu. Zanemarimo one priče “liga će kompenzirati to zbog prošle sezone i Russela Westbrooka“, njegove performanse i partije koje pruža na terenu su jednostavno dokaz da je dosegnuo prime svoje karijere. Njegova momčad je osvojila Zapad, srušili su dosadašnji Houstonov najbolji sezonski omjer, te jedini imaju koliko-toliko solidne šanse srušiti Warriorse na Zapadu.

Znam, reći ćeš kako Harden igra u sistemu koji je idealan za njega, no valjda će svaki ozbiljan trener gledati da svog najboljeg igrača stavi u sistem gdje će izvući svoj maksimum. Gledajući i statistički trenutno poboljšao je sve najbitnije kategorije: prošlosezonski 8.3 FGM na 18.9 FGA je podigao na ovosezonskih 9.1 FGM na 20.4 FGA, odnosno sa lanjskih 44% podignuo je na 44.6%. Sitno, no svejedno napredak. Gledajući dalje, lanjski prosjek od 3.2 FGM na 9.3 FGA za tri poena je podignuo na 3.7 FGM na 10.2 FGA, odnosno sa 34.7% na 36.2%. Iako su mu brojke na skokovima i asistencijama pale, isto tako je smanjio broj izgubljenih, sa 5.7 izgubljenih na 4.3, što je osjetna razlika.

Gledajući naprednu statistiku, lanjski net rating od +/- 6.3 je skočio na 9.8, TS% je neosjetno popravljen, sa 61.3% na 61.6%, te usage rate sa 34.1% na 36.2%.

Toliko od mene za sada, prepuštam ti tipkovnicu.

 

Nihad Žunić: Kolega Delimehiću, nema potrebe da se izvinjavaš za kašnjenja, radio sam i sa neodgovornijima (oprosti kolega Tojaga). Neću ni ja dužiti u prazno dugo, pa ću odmah preći na stvar zbog koje su čitatelji otvorili tekst.

Prije svega, kudos na izbjegavanju argumenta o kompenzaciji za Westbrooka i njegovu MVP sezonu, jer je to previše korišteni argument za Hardena, i nepotreban je u ovom kontekstu, jer je bitka za MVP-a uistinu bliska, ali ne toliko bliska da se to koristi kao relevantan argument.

Giannis, Lillard, Harden, LeBron. Mislim da se možemo složiti da je jedan od ove četvorke sigurni MVP, drugi nemaju neke ogromne šanse. Međutim, tamo gdje se ne možemo složiti jeste tko je od četvorke doista zaslužio tu titulu, jer ti predstavljaš Hardena kao neprikosnovenog tu, i ja se duboko ne slažem da je to tako.

Moj čovjek je, a oni stariji čitatelji ovog portala znaju da je to tako, je LeBron James. Evo i zašto.

LeBron James je, gledajući objektivno, najbolji igrač ove lige u zadnjih par godina, i teško je naći godinu kada ga je netko ozbiljno „zaganjao“ za tu titulu. Čovjek koji igra s tom nevjerojatnom lakoćom kroz regularnu sezonu (i svejedno aktivno stavlja 27-7-7), da bi u doigravanju upalio motore i dominirao nad ostatkom playoff polja. Naravno, ovo sve što sam rekao nema nikakve veze s njegovim caseom za MVP, ali mislim da i tebi, a i čitateljima, dalje odličan uvod za sve ono što jeste LeBron Raymone James.

Što se tiče ove sezone, njegovi Cavsi se bore za treće mjesto na Istoku sa mladim Sixersima, što znači da u tom polju Harden ima veliku prednost, s ekipom koja ima 60+ pobjeda i sigurno prvo mjesto na objektivno jačem Zapadu. Međutim, koliko god MVP nagrada u zadnjih nekoliko godina (Westbrook excluded) bila povezana s uspjesima tima, mislim da je Westbrook dokazao da se može ići dalje od toga. Istina, trebao mu je triple-double prosjek da skine to davanje MVP-a najboljem igraču najbolje ekipe, ali onda bi u onu grupu gore spomenutu ulazili i DeMar DeRozan ili Kyle Lowry, a svi se, nadam se, slažemo da oni nisu taj kalibar. Isto tako, ovdje se ipak radi o objektivno najboljem igraču na svijetu u Jamesu, tako da mislim da snaga ekipe ne bi trebala igrati ogromnu ulogu.

Uostalom, ako već igra ogromnu ulogu, onda se treba uzeti u obzir da je James u Clevelandu prvo bio tri mjeseca bez Isaiaha Thomasa, pa je u veljači trećina ekipe razmijenjena, a on je ostao konstantno nevjerojatan. Čak i da je Isaiah (i Jae Crowder) bio na onoj razini iz Celticsa, svejedno bi, realno gledajući, Harden imao bolju ekipu. Ovdje ipak govorimo o individuama, koje uostalom i ne biraju ekipe oko sebe (mada se mnogi ne bi složili za Jamesa ovdje), pa je snaga ekipe, barem po meni, irelevantan faktor.

Što se tiče čiste statistike, prosjeci su takvi da LeBron, osim u poenima i procentu sa linije za slobodna bacanja, nema gdje da izgubi od Hardena. Ima bolji šut iz igre, bolji šut za tri poena, više skokova, asistencija, blokada i manje izgubljenih lopti i faulova. Što se tiče poena, Harden ima više u prosjeku jer je propustio osam utakmica (što je isto tako znao biti problem u prijašnjim MVP utrkama, broj utakmica), a u ukupnim poenima LeBron ima nekih 39 poena više.

Nisi ti dužio uvod, pa neću ni ja, ako već nisam, dužiti svoj odgovor. U svakom slučaju, drago mi je da si u uvodu etablirao da izbjegavaš jedan popularan non-argument, i radujem se u kojem smjeru ide ova debata.

 

SD: Prvo mala digresija: umjesto Giannisa u trci za MVP nagradu bih ja osobno stavio Anthonya Davisa, no to je nebitno sad.

Priznajem, ako uzmemo u obzir Clevelandovu sezonu, Jamesu moramo odati ogromno priznanje zbog svega ovoga. No, argument vezan za Thomasa i njegovo izbivanje sa terena jednostavno ne leži: s time su se Cavsi odmah pomirili, i bili su svjesni kakvog igrača dobivaju. Isto tako, svaki iole košarkaški obrazovaniji pratitelj je bio svjestan da Thomas neće moći ponoviti one partije zbog nepostojećeg sistema u Cavsima. Samim time i argument koji se tiče trade deadlinea meni osobno nije dovoljno dobar iz tog razloga jer se zna da se on za sve pita, a dolasci/odlasci Derricka Rosea i Dwyanea Wadea su se i njega pitali.

Ali, za mene ključni argument se tiče kako igrača, tako i momčadi- forma.

LeBronova forma je nagli skok doživjela nakon All-Star pauze, gdje pričamo o uzorku od dvadeset i jednu utakmicu, i u tom razdoblju je iskreno kao sa druge planete. No, da li je to dovoljni za MVP nagradu? Za mene ne. Prije All-Stara su i on i momčad bili u crnoj rupi, te niti njega niti njih nije bilo ni na mapi, a to se posebno odnosi na prvi mjesec, koji su završili sa 6-8 omjerom. U razdoblju do All-Stara su imali niz od 13 pobjeda, ali od Božića i dvoboja sa Warriorsima, do te pauze, su na omjeru od 13 poraza i 10 pobjeda. Zašto sve to toliko iznosim? Zbog te konstante koju si spomenuo.

S druge strane, Houston prije All-Stara : 44-13, nakon: 18-2, te tri dvocifrena niza nepobjedivosti ove sezone: 14,17 i 11 pobjeda. Harden prije pauze je igrao na razini Jamesa SADA, dok, priznajem, nakon je popustio, ali i dalje je riječ o formi koja ga stavlja malo ispod Jamesa(pričam o razdoblju nakon pauze*).

Moj zaključak je sljedeći: razumijem tebe kao negacijsku stranu moje teze, no argumenti, te uzorak utakmica me nije uvjerio da LeBron James zaslužuje MVP naslov prije Jamesa Hardena. Na kraju svega, konstantnost je ključna, a Harden je barem 85 posto sezone odigrao na takvoj razini da je nagrada njegova.

Nadam se da sam ti uspio dovoljno dobre argumente izložiti, te se veselim tvome odgovoru.

NŽ: U pravu si maksimalno, Davis je trebao biti tu, ali ne umjesto nekoga, već u onoj grupi. Oprostiti ćeš mi grešku?

Mislim da si, uz dužno poštovanje, promašio poentu mog spominjanja Isaiaha i snage Cavsa. To sam spomenuo da kažem da je, i da je sve bilo savršeno, LeBron bi svejedno imao slabiju ekipu nego što su to Houston Rocketsi. Što se tiče toga da li znamo što se dešava oko Cavsa i koliko se pita LeBron, mislim da je to nebitan faktor u ovoj diskusiji, ali isto tako ću reći da to ne možemo znati sa sigurnošću.

Što se tiče forme, mislim da ti argument ne stoji jer ću se držati toga koliko dobro igra individua, a ne ekipa. Ekipa ima mnogo stvari koje nemaju veze s LeBronom ili Hardenom, respektivno, poput ozljeda, loših dana/nizova nekih bitnih igrača, težine rasporeda i sličnih stvari. Što se tiče igrača kao individua, LeBron je prije All-Star pauze igrao lošije, to je tačno – ali koliko lošije?

Statistika kaže da je Kralj imao 3.3 poena, 2.1 skok, 0.8 asistencije manje, 0.8 izgubljene lopte i 0.2 faulova više. Da li je to stvarno bitno? To su relativno male razlike, i nemaju baš neke relevantnosti u ovoj diskusiji. Da ispadnem pošten, istu komparaciju sam uradio sa Hardenom, i on je u drugoj polovini sezone imao 2.6 poena manje, 0.9 asistencija manje, točno jedan skok manje, 0.3 izgubljene lopte više i 0.1 faul više. Dakle, iako su LeBronove oscilacije bile veće, glupost je, uz dužno poštovanje, pričati o nekim velikim promjenama. Brojevi nam sugeriraju da je samo malo digao razinu igre, a ne da se radi o nekim drastičnim promjenama.

Jedan argument koji mi je nekako promakao je narativ, a mislim da je narativ, iako manje bitan nego neke mjerljive, ‘opipljive’ stvari je definitivno na strani LeBrona Jamesa.  Priča oko lige je sve više centrirana oko,rekao bih blage, diskusije tko je GOAT, i to je promjena od prije kada je apsolutni, neprikosnoveni najbolji ikada bio Michael Jordan. Ovakve stvari, iako nebitne u 99% slučajeva, znaju okrenuti poneki glas „vamo-tamo“, što zna odlučiti stvari koje su ovako blizu kao ova diskusija oko MVP-a. Ne kažem da je zbog ulaska u tu diskusiju LeBron zaslužio MVP-a, ali fakt da je skinuo dosta bitan Jordanov rekord i sva ta priča oko lige će vjerojatno imati uticaj na glasove onih što odlučuju oko ovoga.

Neću više dužiti, prepuštam ti govornicu.

SD: Vezano za Davisa, progledati ću ti kroz prste ovaj put.

Ono što uporno potenciraš je LeBronova momčad i usporedbe sa Houstonom. Činjenica je da Harden ima jaču momčad, no baš to, da unatoč jačini momčadi on i dalje igra na ovoj razini za mene je samo plus u trci za MVP-a. Misliš da bi James imao ovakvu sezonu da je imao pored sebe još jednog igrača koji može preuzeti kada njega nema? Zadnje dvije sezone je imao Kyriea Irvinga uz Kevina Lovea, te je igrao slabije iz čistog razloga jer je znao da će kako god biti najmanje drugi nakon regularne sezone, te je imao luksuz opuštanja. Dakle, silom prilika je MORAO odigrati ovakvu sezonu.

S druge strane, kada pričamo o Hardenu, pričamo o igraču koji ima najveću konstantu u ligi zadnje tri sezone. Pred dvije sezone je izgubio od Stepha Currya, prošle od Westbrooka, a brojke su konstantne, a timski učinak (koji za mene isto igra ulogu) je iz sezone u sezonu bolji.

Nemoj mi zamjeriti, ali poslužiti ću se statistikom:

-sezona 15/16: 82 utakmice, 38.1 minuta, 29 poena, 7.5 asistencija te 6.1 skok; Houston na kraju regularnog dijela 8. mjesto, omjer 41-41

-sezona 16/17: 81 utakmica, 36.4 minute, 29.1 poen, 11.2 asistencije te 8.1 skok; Houston treće mjesto, omjer 55-27

Ove sezone Harden je za sad na 69 utakmica, 35.5 minuta, 30.7 poena, 8.8 asistencija te 5.4 skokova; Houston je osigurao prvo mjesto na Zapadu, trenutni omjer je 63-15, a još igraju protiv Portlanda, Oklahome, Lakersa i Kingsa.

Ono što je očito je timski skok, koji trenutno iznosi 22 pobjede u dvije sezone(!!), te Hardenova konstanta.

Vezano za ove priče i usporedbe sa Jordanom, sumnjam da će to imati toliki utjecaj da odluči ovu trku. Svaka čast LeBronu na svemu što je ostvario ove sezone, ali ako će se uzimati to u obzir onda i onaj argument “Westbrook prošle osvojio, Harden mora ove“ se može uzeti u obzir.

: Prešli smo preko dosta stvari ovdje, i čini mi se kako smo se počeli vrtiti u krug malo, pa je možda vrijeme za završne riječi. A i ja imam bruku američke povijesti za učiti, pa ćeš mi oprostiti što „ranije“ završavam ovu zabavnu prepisku.

Mislim da je ova utrka bliža nego što ljudi misle, zbog mnogo stvari. Gledajući osnovne statistike, gledajući narativ, gledajući utjecaj na ekipu s obzirom na snagu suigrača, u svim parametrima je tu negdje. Međutim, ja naginjem LeBronu iz više razloga.

Priznajem, prije svega, da ne mogu biti potpuno objektivan. James mi je najdraži igrač, i teško mi je praviti argumente protiv njega, ali mislim da to što nisam potpuno objektivan ne znači da argumenti za LeBrona Jamesa nemaju svoju težinu. Glupost bi bila isključiti ga iz borbe potpuno, jer ima nekih stvari koje bi trebalo da ga stave u povoljnu poziciju. Prvenstveno, činjenica da se radi o najboljem igraču na svijetu koji je napokon odlučio da ozbiljno shvati regularni dio sezone može mu dati par glasova. Isto tako, mislim da je, barem za LeBrona, prošao onaj voter fatigue koji obično „pere“ igrače koji osvajaju neke nagrade više puta zaredom. Zadnjeg od svoja četiri MVP-a je osvojio prije pet godina, i s obzirom da ima najbolju sezonu još od te, neki će definitivno da naginju njemu.

Druga stvar je broj utakmica, i to je težak argument za napraviti, ali mislim da ima svoje mjesto. James će vjerojatno do kraja sezone imati 82 odigrane utakmice, s obzirom da on inzistira da igra, i ostati će na prvom mjestu po odigranim minutama. Takve naizgled nebitne stvari znaju da imaju utjecaja, i to dosta. Otkada NBA raspored ima 82 utakmice, morali bi se vratiti do Billa Waltona i njegovih 58 odigranih utakmica 1977-78 kako bi našli nekoga tko bi imao manje utakmica odigranih nego Harden, koji će doći do broja 73 ako odigra sve do kraja. Naravno, ne treba ni reći da se ovdje ne računaju lockout sezone koje su jednostavno imale manje utakmica, ali u punoj sezoni, možebitni MVP Harden bi imao drugo najmanje utakmica odigranih, s Waltonom prije nekih 40-ak godina. Ne mora biti ogroman faktor, ali zna biti jako bitan.

Završiti ću koristeći tvoj argument protiv tebe – konstantnost. LeBron James je konstantno najbolji igrač ove lige već barem 10 godina, to možemo reći slobodno. Radi se o čovjeku koji ima sedam finala zaredom i koji u petnaestoj sezoni igra možda i najbolju košarku ikada. Ako želiš konstantnost igara da spominješ kao argument, teško je pobjeći od toga da je James, uostalom kao i Jordan, zaslužio više MVP nagrada nego što ih je dobio. Ali, poenta je da se u MVP glasovanju gleda sezona koja je počela sredinom listopada i završava sredinom travnja, odnosno kroz koji dan već. Po pravilima, trebalo bi da svakoga od glasača apsolutno ne dotiče bilo koja stvar vezana za bilo šta osim konkretno ove sezone, a meni to kaže samo ovo:

LeBron James je odigrao možda i najbolju sezonu u svojoj karijeri noseći tim do 50 pobjeda (nisu još tu, ali u ovom naletu bi trebali doći do te pozicije) koji je bio bez trećeg najboljeg igrača u Isaiahu Thomasu pola sezone, zatim je razmontiran i rekonstruisan roster u sred sezone, a da ne govorimo o brojnim ozljedama koje su ih pogađale čitavu sezonu. Kroz sve te probleme, kojima slobodno možemo pridodati i razmjenu Kyrie Irvinga tokom ljeta i konstantne priče o lošim odnosima, tučnjavama, gađanje juhom i slične gluposti, LeBron James je odigrao stvarno MVP-evsku sezonu.

To je, kolega Delimehiću, narativ, i on zna nekada sve da okrene. S ovim riječima očekujem tvoj finalni odgovor.

SD: Slažem se da je vrijeme za završne riječi, te mi je drago da si ih ti prvi napisao.

Tko god da postane ovogodišnji MVP, neće biti pogrešno, no, kao što ti naginješ prema LeBronu, tako ja čuvam leđa Hardenu. Broj utakmica sumnjam da će imati utjecaja, jer na kraju ćemo govoriti o otprilike 90 posto odigranih dvoboja, što nije mala stvar, dapače. Ja osobno nemam više šta previše za reći, ne želim se ponavljati i govoriti iste stvari spakirane na drugi način, drago mi je da smo prošli ovu debatu, te ju priveli kraju. Nadam se da će ih još biti cijenjeni kolega Žuniću.

3 Trackbacks / Pingbacks

  1. "Harden je najteži igrač za čuvanje, ikada" - Ostatak Sveta
  2. Nominacije su vani! - Ostatak Sveta
  3. Večer odluke - Ostatak Sveta

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*