“Crna pantera” probudila Indianapolis

Piše: Miloš Dimić

Kraj prošle sezone je bio izuzetno mučan za ekipu iz Indianapolisa. Imali su uzdrmane Cavse u šaci, no propustili su svoje prilike, a Kralj ne prašta. Lebron i Cavsi su se probudili nakon što su umalo ispustili prve dvije utakmice i pomeli Pacerse s terena nakon toga. Ta metla je značila kraj jednog razdoblja u Indiani. Ekipa koja je nekoliko godina harala Istokom spala je na jedno slovo- Paul Georgea. On više nije bio sretan u Pacersima i tražio je izlaz.

U ovogodišnjem ludom prijelaznom roku George je poslan u Thundere kod MVP-a Westbrooka, a Pacersi su dobil Victora Oladipa i Domantasa Sabonisa. Svi su na početku mislili, uključujući i meni, da je ovo izuzetno loš trade po Pacerse. Dobili su skuplje i “lošijeg” igrača od Georgea u Oladipu, a Sabonis je bio prespora četvorka bez šuta… No, već nakon nekoliko utakmica sam morao priznati pogrešku. Oladipo je postao nova zvijezda Pacersa i nova era – era “Black Panthera” je mogla početi.

Ko su gubitnici ovogodišnjeg tradea?

Oladipo nikada neće biti franšizni igrač

Kada sam radio analizu trade roka, s ovom mišlju u glavi sam pisao o Pacersima. Oladipo je u svim ekipama dosada bio razočaranje. Bek izuzetnih fizičkih sposobnosti, no nikada nije pokazivao znake da može biti nešto više. Victor me izgleda čuo i odlučio me demantirati. A ja kao “veliki čovjek” sam odlučio pojesti svoje riječi i priznati pogrešku. Victore Oladipo ti si franšizni igrač, moje duboke isprike!

No, idemo redom. Razlog zbog kojega sam sumnjao u Victora je bio što on nikada nije išao preko 18 poena u prosjeku u NBA ligi. Najbolju sezonu je imao u Magicu kada je ubacivao 17,9 poena, no nije pokazivao znake kako bi mogao voditi ekipu. Nakon toga je slijedio prelazak u Oklahomu gdje je bio projiciran kao nekakva zamjena za Duranta. Kevin je otišao i Westu je trebao novi “prijatelj”. No s Westbrookom je dosta teško igrati, što je na svojoj koži osjetio i Oladipo. Imao je najlošije brojke još od rookie sezone, srozao mu se broj poena, postotak šuta, gotovo sve statističke kategorije su bile u padu. Očekivalo se kako će biti glavna pomoćna snaga Westbrooku no Oladipo je razočarao.

Treća sreća

Nakon razočaravajuće sezone uslijedio je prelazak u Pacerse. Kao što sam već naveo nisam vjerovao u Oladipa, no već u svom prvom mjesecu u Indiani Victor je pružao impresivne igre. Dali su mu ključeve ekipe u ruke i nije razočarao. Odmah je bio igrač tjedna u Istočnoj konferenciji, a već u tom periodu je pružao puno bolje igre nego u Oklahomi. Što se očitovalo i na njegovim statistikama. Ubacivao je 22,8 poena, imao 5 skokova i gotovo 2 ukradene lopte u prosjeku, a impresivnije od njegovih statistika je bila njegova igra. Postao je prvi čovjek Pacersa, igrač koji je preuzeo najveću odgovornost u ekipi i koji je ubacivao kada je najviše trebalo. Postao je vođa. To su najbolje osjetili Spursi koje je izrešetao u posljednjim trenutcima utakmice i protiv ponajbolje obrane Lige praktički je sam dionio pobjedu Pacersima.

Pravi pobjednici

Oladipo je nastavio u tonu u kojemu je počeo sezonu. Sjajne igre, a Pacersi su izgledali iznenađujuće dobro. Sve je štimalo, Bogdanović je rešetao izvana, Young, Turner i Sabonis su se pobrinuli za unutarnju igru a Oladipo je bio prva opcija. Onda je uslijedila utakmica protiv Nuggetsa. Ako je itko sumnjao u Oladipa nakon onakvog početka i mislio da je to početnička sreća, nakon ove utakmice više nije bilo nedoumica.

Ubacio je Jokiću i ekipi carrer high 47 poena dodao tome 7 skokova i 6 dodavanja i očitao lekciju Nuggetsima. Da bi stvar bila bolja, Pacersi su se mučili kroz čitavu utakmice, nitko nije mogao ništa ubaciti, a onda je Oladipo preuzeo stvar u svoje ruke i probudio ekipu i praktički sam donio pobjedu. Još jednom je pokazao tko je pobjednik George tradea.

Izgleda da je problem u Westbrooku?

Most improved player

Ove godine vode se velike borbe oko NBA nagrada. Od MVP-a , rookiea godine pa do defenzivnog igrača godine. No za jednu nagradu nema konkurenata. Igrač koji je najviše napredovao MORA biti Victor Oladipo. Tu nema nikakve priče i dvojbe. Ove godine Victor bilježi carrer high u poenima, skokovima, asistima, ukradenim loptama i blokadama. Praktički svim statističkim kategorijama. No, ukoliko nećemo gledati u papir već u izvedbe na terenu, tek onda smo 100% sigurni da će ova nagrada otići u prave ruke.

Bolji od očekivanog

Victor je od Pacersa iz ekipe koja se bori za playoff i nema svijetlu budućnost napravio pravog dark horsea Istoka. Pacersi su završili na 5. mjestu, a kroz sezonu su pokazali da mogu biti jako, jako neugodni. Pa i onim najjačim ekipama. Od izgubljene ekipe, sada imaju svijetlu budućnost. Franšiznog igrača u Oladipu, sjajnog talenta u Turneru i mnoštvo odličnih rotacijskih igrača koje predvode veterani Young, Collinson i naš Bogdanović.

 

 

3 Trackbacks / Pingbacks

  1. Fanovi Indiane pronašli 'krivca' za tesne poraze - Ostatak Sveta
  2. "Sada nas MORATE poštovati!" - Ostatak Sveta
  3. Nominacije su vani! - Ostatak Sveta

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*