Ego će te koštati uspjeha

Piše: Filip Zagrajski

Iako se predpostavlja da je čovjek u svojoj naravi altruistično i emptaijsko biće, prema nekim etičarima i psiholozima ipak prevladava onaj tamni dio, sujetni. Na kraju krajeva na Zemlji samo najjači opstaju, a upravo ego i sebičnost pomažu da se osigura opstanak. No ponekad te u sportu, a i životu ego pojede, toliko ti zacrni um, da postaneš problem svojoj ekipi odnosno društvu u kojem živiš.

Kako mi, navijači, tako su i sami NBA igrači svijesni kolika se pozornost poklanja njima i kolika se količina novaca vrti oko i zbog njih. U nekim igračima prevladava velik ego prije nego li i odigraju jednu NBA utakmicu( Joel Embiid), netko dođe skromnog razmišljanja, pa se na kraju opije slave(Isaiah Thomas), a u vrlo rijetkim slučajevima igrači ostanu ponizne i racionalne osobe(Tim Duncan).Sve je uredu dok taj ego postoji van terena, kao npr. kod Michael Jordan i Socttie Pippena koji se nisu podnosili van terena, ali na terenu su si sredili glave i radili ono što je najbolje za tim. Dok to recimo da nije slučaj kod John Walla i Bradley Beala, a možemo reći i ostatka ekipe Washington Wizardsa.

“Mi smo sebična ekipa”

Prisjetimo se da i J.R Smith jedno vrijeme nije  htio prihvatiti ulogu 6.igrača. Imamo i slučajeva igrača koji nisu svijesni svojih limita poput Dion“Otac košarake“ Waitersa. Malo bliži primjer nam može ukazati i Džanan Musa koji je bio sa 16 godina na krovu Europe, dok je Luka Dončić još bio u dobrom razvoju. Sada Luka Dončić trpa najbolje Europske momčadi, dok Musa igra protiv ekipa poput MZT-a i Mege.

Bullsi idu po Dončića

Motivi egoizma u igrača, su različiti, od dobivanja novog maksimalnog ugovora, do želje za pažnjom ili punjenjem statističkih rubrika.Nevjerovatno je kako zbog takvih stvari, igrači nisu spremni podnijeti malo žrtve i smanjenje svog ponosa, radi onoga zbog čega se i košarka igra, pobjede, odnosno u konačnici osvajanja naslova. Osim ako nisi ekstra klasa poput LeBron Jamesa ili Kobe Bryanta(iako je i on mogao osvojiti još koji naslov da su on i Shaq pronašli zajednički jezik), teško da možeš ostvariti velike stvari u NBA ligi uz veliki ego.

 

 

 

1 Trackback / Pingback

  1. Jedini Hrvat na NBA draftu - Ostatak Sveta

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*