Najveći problem Raptorsa?

U Kanadi trenutno vlada idila. Nakon najnovije pobede, 130 – 119, vode 2-0 u seriji protiv Wizardsa. Regularni deo završili su kao prva ekipa Istoka, i imali su najbolju sezonu u povijesti franšize. I play off je krenuo dobro. Pokazali su da su prerasli boljke iz prošlih godina kada su redovno pružali ispodprosječne partije u playoffu.

Prva utakmica je bila u egalu do posljednje četvrtine. Tada su Raptorsi pokazali zašto se govori da imaju najbolju klupu Lige i rezervista Wright je riješio utakmice.  Uz pomoć Lowrya i iznenađenja Nogueire u obrani riješili su Wizardse u posljednjih 5 minuta. Druga utakmica je bila malo drugačija priča, ovdje je stvar u svoje ruke preuzeo prvi igrač ekipe, Demare Derozan.

Ubacio je 37 poena uz preko 60% šuta iz igre i Raptorsi su otplovili do relativno lagane pobjede. Ubacili su čak 130 poena, što je ogromna brojka, pogotovo za NBA utakmicu.

No, to ne znači da su Raptorsi bez problema i briga u životu. Kako piše i analizira Toronto Star, nominalno njihov prvi centar, skupo plaćeni Jonas Valančiunas je u obje utakmice presjedio kada se lomilo. Dosada u ovoj seriji nije dobio ni sekunde na parketu u posljednjoj četvrtini. Svoju šansu su dobili Poetl i nominalno treći centar Nogueira. Posebno dobro je reagirao Brazilac koji je svojim kretnjama u obrani radio velike probleme Wallu i ekipi.

Baš ta pokretljivost je najveća boljka Litvanca. Kroz statistiku se vidi da su Raptorsi bolja defenzivna ekipa bez njega na parketu. S njim u igri imaju defenzivni rating od 106, što je dovoljno za 15. mjesto u Ligi. Bez njega su uvjerljivo prvi u Ligi i imaju najbolju obranu, rating im je 101,3. To još više dolazi do izražaja u playoffu. Naime da bi Jonas bio koristan na terenu, mora odraditi svoj posao u napadu kada već ne može u obrani. No, njemu treba lopta da bi bio koristan, a kada je lopta kod njega to znači da je manje u rukama Lowrya i Derozana.

Jonas je tu da se tuče i bori s teškim centrima i zato je matchup s Gortatom kao stvoren za njega. No obojica rezervista su pokazala u ova dva meče kako sami nemaju problem sa Poljakom, što dovodi i do pitanja – koliko je zapravo Valančiunas koristan u ovoj ekipi.

Možebitno rješenje je da se Jonas preseli na klupu. Ukoliko se razdvoje njegove minute sa Lowryem i Derozanom to bi značilo da će imati više lopti. Kao što smo već naveli to bi značilo da je korisniji na parketu. Daleko od toga da je Jonas loš igrač, no puno bolje bi mu odgovarala uloga s klupe. To bi značilo da Raptorsi imaju još jaču klupu nego sada i imaju centra s poenima u rukama, kojemu možeš baciti loptu kada stvari krenu na gore.

1 Trackback / Pingback

  1. NBA play off 2018: Rezultati, izveštaji, analize - Ostatak Sveta

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*