CSKA ostao bez najboljeg igrača

Netom nakon što je počeo playoff u NBA ligi, ovaj tjedan su i sudionici završnice Eurolige izašli na teren. Već u prvim utakmicama smo vidjeli neka iznenađenja i pregršt dobre košarke. Sistem playoffa je identičan onome u NBA, a nakon prvog kruga dobiti ćemo 4 pobjednika serija te sudionike Final Foura koji se ove godine održava u Beogradu.

CSKA – Khimki 98-95

Playoff su otvorile dvije ruske ekipe CSKA i Khimki. Dosad je CSKA relativno lako riješio sve dvoboje protiv svojih sunarodnjaka, no ovaj puta su se morali pomučiti. Himki je odlično parirao tijekom čitave utakmice, a tek na kraju je CSKA uspio slomiti otpor. Sergio Rodriguez je bio najbolji pojedinac u redovima CSKA, ubacio je 22 poena uz 5 dodavanja i odličnih 5/8 iza linije 6,75. Centar Hunter je dodao 18 uz 8 skokova. Standardno najbolji kod Khimkia je bio Shved koji je ubacio 22 poena, dok je Vialtsev dodao 21. Marković je odigrao solidnu utakmicu sa 6 poena i 5 dodavanja, dok je bivši Zvezdaš Jenkins ostao bez poena.

No, CSKA je skupo platio ovu pobjedu.Ostali su bez najboljeg igrača, vrlo vjerovatno do kraja ove serije. Nando de Colo je ozlijedio prepone na ovoj utakmici, što bi značilo da Itoudis na njega ne može računati minimalno mjesec dana. Trebao bi biti spreman za Final Four no za ovu seriju je izgubljen.

Panathinaikos – Real Madrid 95-67

Nevjerovatnim početkom utakmice Pao je riješio sve dvojbe već u prvoj četvrtini. Napravili su neviđenu 20-0 seriju u startu utakmice, te ostavili Real bez poena prvih 5 minuta. Kasnije su se Madriđani probudili i pokušali se vratiti u utakmicu, no PAO nije dao da se rezultat spusti ispod 8 razlike. Nakon 30 minuta igre stvari su bile gotove. PAO je vodio 77-44 i stvari su priveli kraju do početka posljednje dionice. Najbolji asistent Eurolige Nick Chalathes je maestralno vodio ekipu. Iako je presjedio čitavu posljednju dionicu, u 30 minuta je ubilježio čak 16 asistencija, te je ubacio 11 poena. Povratnik iz NBA lige Mike James je napokon proradio i ubacio je 24 poena, dok su svi u redovima PAO-a upisali u listu strijelaca. U Realu najviše je ubacio Thompkins, 12 poena, a jedini dvoznamenkasti su bili “Slovenci” Randolph sa 11 i Dončić sa 10 ubačaja.

Olympiakos – Zalgiris 78-87

Najnapetiju utakmicu prvog kruga zasada su odigrali Oly i Zalgiris. Ovo je ujedno i najveće iznenađenje prvih utakmica i jedini break gostujuće ekipe. Momci pod paskom legende Jasikevičiusa su režirali sjajan preokret u ovoj utakmici. Oly je rano poveo i povećavao prednost sve do 23-8, no Žalgiris se uspio vratiti na vrućem terenu u Ateni. Na kraju smo vidjeli pravu dramu. Prvo je Ulanovas izjednačio bacanjima, da bi nakon toga Milaknis pogodio trojku iz kuta i dao 3 poena prednosti Žalgirisu. Produžetak je donio, tko drugi nego Spanoulis. Pogodio je trojku za izjednačenje i meč je otišao u produžetak. No, tamo je postojala samo jedna ekipa. Žaligiris je bolje krenuo, a prelomio je Ulanovas trojkom kojom je donio 4 poena prednosti svojoj ekipi. Pangos je ubacio bacanja nakon toga i skoro dvije minute prije kraja Litavci su imali 6 poena prednosti. Stvar je dovršio sjajni Davis teškim polaganjem uz faul i Jasikevičius i njegovi momci su mogli početi slavlje.

Davis je bio najbolji pojedinac u Žalgirisu. Ubacio je 21 poen uz 8 skokova, a bek Pangos je dodao 20. Micić je odradio vrlo dobru rolu, ubacio je 7 poena uz 5 dodavanja za 20 minuta igre. Kod Grka istakao se Kill Bill Spanoulis  sa 25 poena i čak 9 dodavanja, a Printezis je dodao 12 poena u porazu.

Fenerbache – Baskonia 82-73

Branitelji titule su krenuli vrlo dobro protiv neugdne Baskonie. Veći dio posla su obavili u prvom poluvremenu. Odličnom obranom su stvorili zalihu od 20 poena za drugi dio. Nakon toga su samo nastavili održavati prednosti i uspjeli su odbiti sve napade Španjolaca. Najbliže su prišli polaganjem Shengeile, na 8 poena razlike. No onda je Wanamaker sa dvije trojke prelomio susret i osigurao mirnu završnicu za svoj tim. Upravo je Amerikanac bio najbolji strijelac ekipe sa 16 poena, a vrlo dobri su bili i Vesely i Nunnaly sa po 13 ubačaja. Marko Gudurić je dobio 13 minuta, a ubacio je 5 poena uz 100%-tan šut iz igre.

 

 

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*