Jedini Hrvat na NBA draftu

Piše: Miloš Dimić

Jučer je portal Eurohoops izbacio listu igrača koji su se iz europskih klubova prijavili na nadolazeći NBA draft. U standardnoj postavi naših igrača našlo se i jedno veliko iznenađenje. Filip Zagrajski, igrač KK Belog Manastira, je odlučio okušati svoju sreću među najboljima. Poslao je svoju prijavnicu za NBA draft te se našao u društvu odabranih – Dončića, Muse i Marinkovića. Ova vijest je šokirala sve, nitko se nije nadao njegovoj prijavi, pa tako se i on nije nadao da će ovo postati “viralno”. Gotovo svi veći portali u regionu su prenijeli njegovu priču, a mi smo odlučili popričati s Filipom, da vidimo tko se zapravo krije iza ove prijave.

OS: Za početak Filipe, reci nešto o sebi, predstavi se našim čitateljima.

Filip: Ja sam Filip Zagrajski(1997. godište), član košarkaškog kluba Beli Manastir. Inače sam student ekonomije u Osijeku, trenutno na drugoj godini. No ipak košarka je moja ljubav.

OS: Koliko dugo traje tvoja ljubav prema košarci? S čime je sve počelo (utakmica, potez…)?

Filip: Treniram košarku 7 godina, prije toga sam trenirao nogomet 6 godina. U jednom trenutku sam naglo izrastao i počeo sam sve više pratiti NBA. Stoga je idući potez bio logičan, prelazak na košarku.

Svoju karijeru Filip je počeo u matičnom klubu KK Beli Manastir. Prve korake je napravio u mlađem kadetskom uzrastu ovog kluba, da bi vrlo brzo prvoligaš Vrijednosnice Osijek prepoznale njegov talenat. Kadetski i juniorski staž je odradio u Vrijednosnicama, pod paskom trenera Frane Radana i Vanje Miljkovića.

filip zagrajski
Kadeti Vrijednosnice Osijek

OS: Koliko dugo treniraš i gdje si sve igrao?

Filip: Počeo sam u KK Beli Manastir, nakon godinu dana sam prešao u KK Vrijednosnice Osijek u kojem sam prošao ostale mlađe kategorije te dvije sezone igrao za njihovu drugu ekipu. Nakon toga sam se vratio u svoj matični klub gdje i sada igram.,

OS: Koji trener ti je najviše ostao u pamćenju? Od koga si najviše naučio?

Filip: Imao sam po nekoliko trenera kako u Belom Manastiru tako i u Vrijednosnicama, tako da ne bi htio nikog izdavajati. No mogu reći da sam najviše naučio od raznih trenera u Vrijednosnicama.

Kako sam iz istog grada kao i Filip (i njegov suigrač u istom klubu) poznata mi je njegova posvećenost košarci. Još od doba kada je trenirao u Vrijednosnicama Filip je morao puno toga žrtvovati zbog košarke. Kako je živio s roditeljima u Belom Manastiru, koji je 30- ak km udaljen od Osijeka gdje je imao većinu treninga. Filipu nije bilo teško ni dva puta dnevno prelaziti ovaj puta samo kako bi trenirao. Kada je počeo studirati često se dešavalo kako bi cijele dane provodio u Osijeku, što zbog treninga, što zbog fakulteta. No, Filipu to nije smetalo da napreduje na košarkaškom planu, a i na Ekonomskom fakultetu je ostvario dobar uspjeh i trenutno je redovan student istog fakulteta.

OS: Koliko često treniraš?

Filip: Treniram svaki dan. Iako mi kao klub nemamo treninge svaki dan, uvijek pronađem nekim termin u dvorani tako da stignem obaviti zadatak za taj dan.

Filipova zaluđenost košarkom nije stala samo na neumornom treniranju i igranju. Filip je već nekoliko puta pisao i za naš portal.

> Ego će te koštati uspjeha

> Životna škola San Antonio Spursa 

> I’m living every day like a hustler

Prijavom je iznenadio sve, pa i svoje roditelje koji u prvi trenutak nisu vjerovali u čitavu priču. Kako sam kaže prijavio se čisto iz radoznalosti i onog poznato APP (ako prođe prođe). Sva medijska pažnja koju je dobio je bila totalno neočekivana.

OS: Kako to da ti je palo napamet da se prijaviš?

Filip: Oduvijek mi je to bilo u podsvijesti, još od dječačkih dana. Sada sam ispunio potrebne uvjete za prijavu, pa sam pomislio zašto ne pokušati ostvariti taj san.

OS: Što očekuješ od prijave? Što misliš kakve su ti šanse?

Filip: Znam da ima dosta talentiranijih igrača od mene. No ako s nečim mogu biti ravnopravan(ako ne i bolji) s njima onda je to želja i trud. Odabir na draftu bi bio ekstra uspjeh, ali i poziv na probu bi također puno značio.

Nakon igranja u drugoj ekipi Vrijednosnica Filip se odlučio na povratak u matični klub. Može se reći da je to bio pravi potez. KK Beli Manastir se ove godine osladio svojim prvim naslovom prvaka Treće Lige Istok. Filip je bio drugi strijelac Lige, a najbolji je bio kada je najviše trebalo. U dvije finalne utakmice bio je najbolji strijelac ekipe, sa preko 20 poena u prosjeku. Povukao je kada je najviše trebalo i tako je pokazao da je spreman za neke veće stvari.

kk beli manastir
KK Beli Manastir, Baranja Media

OS: Iza tebe je dobra sezona, što planiraš dalje, ukoliko ne budeš izabran?

Filip: Želio bi se okušati u profesionalnoj košarci. Smatram da ima dosta podcijenjenih igrača u nižim ligama i malim mjestima koji kao i ja čekaju na priliku, ali nikada ju ne dobiju.

Od malih nogu Filipov uzor je Carmelo Anthony. Sigurno mu teško pada (kao i nama ostalima) gledati Mela kako se muči u Oklahomi. Zbog njih je počeo navijati i za Knickse, a od ostalih ekipa su mu i Spursi prirasli srcu. Kako je već i pisao kod nas, Filipu se sviđaju igrači koji su kao i on. Ne previše razvikani, igrači koji rade sve za ekipu, obrana, šut, skok, što god zatreba. Melo je istina izuzetak, no tko će reči da mu Langston Galloway nadraži igrač… Baš iz tog razloga vjerujemo u Filipa, a iako je izbor na draftu možda malo prevelik zalogaj, sigurni smo da bi svojim trudom i zalaganjem mogao doći na dovoljno dobar nivo da ostvari karijeru.

filip zagrajski
Baranja Media

OS: Za kraj našeg ugodno razgovora, standardno pitanje. Tko osvaja ove godine?

Filip: Iako jedna ozljeda mijenja cijeli tok playoffa, mislim da će Warriorsi osvojiti naslov zbog nemogućnosti da ostale ekipe zaustave Duranta, a u obrani imaju i možda najboljeg defanzivca na perimetru Klay Thompsona uz uvijek dobre help side obrambene Greena i Duranta.

1 Trackback / Pingback

  1. Nulta šansa - Ostatak Sveta

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*