Centri Afrike i sveta

Preneseno sa: kosmagazin.com

Piše: Tibor Sekulić

Hakeem Olajuwon je godinama slovio kao podcijenjen igrač, sve dok prije nekih petnaest godina Michael Jordan, na početku svoje mirovine, nije naslovio jednog zaboravljenog afričkog majstora kao NAJBOLJEG CENTRA SVIH VREMENA! Jordan je imao i napomenu, uvijek ima, on je Jordan, sve što radi u košarkaškom svijetu nije slučajno ni beznačajno. Rekao je da svi lijepo pogledamo statistiku, pojedinačnu statistiku tog majstora, i da je spojimo s činjenicom da ima dva NBA prstena, znači ima mentalitet šampiona, što Jordan posebno voli, i da su ta dva pokazatelja već dovoljna za tu konstataciju. Jordan je svrstao Olajuwona u svoju najbolju petorku svih vremena, naravno, na poziciju centra, potrudivši se, ponavljam, na jordanovski način, malo i lamentirati o tome. Znači, ispred svih majstora u povijesti ove igre na toj poziciji, Mikana, Rusella, Chamberlaina, Jabarra, Mosesa Malonea, Ewinga, Robinsona, O’Neala i Howarda iz NBA lige od Amerikanaca. A i od Korača, Petričevića, Čosića, Fernanda Martina, Sabonisa, Divca, Vrankovića, Vujčića i Jokića, uz sve mnoge druge američke i neameričke velikane na ovoj poziciji.

Moram priznati, Jordan me podučio nekim činjenicama tada, prije nekih petnaest godina, jer ja sam čovjek, kao i svi mi, podložan emocijama i dojmovima. Za mene je Olajuwon do tada bio romantika, tehnika, finte, driblinzi, meka ruka i zabijanje uz pametni atleticizam. No, ono što me Jordan naučio, u onom naglasku na statistiku, je da šampion Olajuwon (predivne igre), što smo znali svi, nije samo to. Shvatio sam da čovjek zabija više od dvadeset koševa po sezoni gotovo dvadeset godina zaredom, da ima više od deset skokova u sezoni gotovo dvadeset godina zaredom, da je u top pet blokera lige svih vremena, da je najbolji u ukradenim loptama, daleko najbolji od svih centara koji su ikad igrali u ovoj moćnoj  ligi, da je i solidan asistent, ukratko, da je svestran.

 Do sada su oličenja svestranosti u NBA bili Magic, Bird i Jordan, naravno, uz neke druge, ali početkom ovog stoljeća, ponajviše radi Jordana, tako se počelo gledati i na Olajuwona, ne samo u usporedbi s drugim centrima, nego općenito. Od tada, koliko pratim, moja procjena je, barem trećina ozbiljnih analitičara Olajuwona smatra najboljim centrom svih vremena. A prije toga, ponavljam, on je kuburio ispod deset posto u tim, često i nezahvalnim anketama i raspravama.

Ne želim u ovom tekstu pisati o velikim utakmicama Olajuwona, u smislu individualne statistike, ili važnosti utakmice, ali želim još jednom proći kroz malu povijest centara NBA lige.

Chamberlain je referentna točka ako želimo govoriti o individualizmu i dominaciji, a Rusell ako želimo govoriti o kolektivizmu i dominaciji. Jabbar je to spojio u jedno, mnogi su ga, na kraju Wiltove karijere, smatrali avangardom za Wilta, no onda je došao Olajuwon, majstor iz Afrike, afričke genetike, a američke infrastrukture, uz završnu klasu kod Mosesa Malonea. Olajuwon je postao najdominantnijim centrom svoje ere, i za samog Malonea i za sve ostale, Ewinga, posebno Robinsona, pa i za O¨Neala, Mutomba, Bola, a bilo bi ga zanimljivo gledati uz gromadu, sirovu, Howarda, ili uz pametnog i jakog Jokića danas, no, velim, to je već neka igra asocijacija sada. A kad smo kod nje, onaj koji je unutar prvih nekoliko mjeseci svoje karijere jako podsjetio na Olajuwona, Hakeema THE DREAM-a, je Joel Embiid.

Embiid, nadimka THE PROCESS, dojmom podsjeća mnoge, pa tako i mene, na THE DREAM-a, a razlika je, naravno, što je Embiid na početku karijere, što je podložniji ozljedama, za sada, nego što je to bio Olajuwon u njegovim godinama. Pa tako za sada govorimo o dojmu, ne o pravom kontinuitetu, individualnih igara i dosega, ni momčadskih, makar u ovom trenutku, 76ersi igraju konferencijsko polufinale i mnogi ih smatraju ozbiljnim kandidatom za NBA finalista, no pričekajmo malo. No, dogodi li se to, Embiid bi mogao biti proglašen centrom godine, ispred A. Davisa, trenutno najboljeg i najdominantnijeg centra na svijetu, ispred Jokića, najsvestranijeg centra na svijetu, i ispred vrlo konstantnog Townsa. Sve će ih u tom trenutku Embiid nadmašiti, jer ima ono nešto s čime je Hakeem uspjevao nadmašiti svoje velike konkurente, ima kombinaciju volje i talenta, elegancije i učinkovitosti, ima tu moć da kontinent Afrike, toliko izmučen, prvi puta nakon Olajuwona, ne samo na sportskoj razini, već općenitoj, stavi na svjetsku mapu moćnika i pobjednika. I da još jednom zaživi ona krilatica, ovoga puta na konkretan i dominantan način, Shakirina krilatica: IT IS TIME FOR AFRICA!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*