Draft 2018: Jedan Dončić i nijedan Srbin

Piše: Aleksandar Ostojić, KOŠ Magazin

Ćaskam pre neki dan sa Žarkom Paspaljem. Odmah da kažem da je on dobro, nasmejan, zdravstveni problemi koje je imao pre nekoliko meseci sada su prošlost. To je onaj stari Palja, legendarni kapiten reprezentacije, ne čovek, nego – ljudina. Svi koji ga iole poznaju mogu to da potvrde.

Časkamo, a o čemu bi drugom nego o košarci. Palja ne ide na ove utakmice Superlige Srbije, nije gledao ni Zvezdine mečeve u Evroligi, ali sve pomno prati na televiziji. Kaže da neće propustiti Fajnal for u Beogradu – „Obećao mi Divac karte“, kaže i smeje se. A voli da priča o košarci, to je njegova prva i poslednja ljubav, voli najviše da priča o mladima, o talentima koji dolaze. Međutim, tu razgovor iznenada prestade. Paspalje me pita: „Koji su to mladi koji će za nekoliko godina nositi igru naše reprezentacije?“ Šta da mu kažem?

 Zaista, koji su to ekstra talenti koji su se pojavili u sezoni koja je skoro na izmaku? Evo, neka mi ih neko otkrije, vrlo rado ustupamo stranice Koš magazina analitičaru koji će dokazati da velikih talenata ima. Ja sam, priznajem skeptik. Kao i Žarko Paspalj.

Do pre godinu-dve nije se mogao zamisliti NBA draft bez igrača iz naših timova.Da ne idem u dalju prošlost, kad je jedan mladi centar nekog tamo Hemofarma bio drugi izbor na draftu (Darko Miličić). I da ne podsećam kako je do toga došlo, i šta je sledilo, ali činjenica je da su i naši momci koji sad igraju u NBA bili draftovani (Bogdanović 27. pik, Bjelica 35, Jokić 41.). Dobro, Teodosić i Marjanović nisu, ali samo zato jer se nisu prijavili u godinama kad se to radi. To im ipak nije smetalo da potpišu milionske ugovore.

Pogled na američku prognozu ovogodišnjeg drafta otkriva da je broj naših igrača među 60, koji bi trebalo da budu odabrani – NULA!

Istina, prijavio se Vanja Marinković, ali iza njega je sezona koja ga ne preporučuje za igranje u NBA. Najveći adut mu je godište – ima 21, i još može da se razvija.

Ko je tokom sezone skrenuo pažnju na sebe, ko su ti mladi igrači koji predstavljaju budućnost naše košarke? Najviše medijske pažnje dobili su Dejan Davidovac i Ognjen Dobrić, pre svega zbog igranja u Evroligi. „Oni imaju po 23 godine“, reče mi Paspalj. Kasnije proverim, zaista je tako. Znači – Amerikancima su potpuno neinteresantni. Prestareli su. Možda Marko Gudurić? I njemu su 23, prošle godine se prijavio na draft i nije izabran. Ko još? Ilija Đoković? Ima 22 godine, i igranje u Borcu iz Čačka nije baš najbolja preporuka za odlazak u NBA ligu, ma šta mislili o ovom simpatičnom momku.

Pedantni Amerikanci su sastavili svoju listu ovogodišnjeg drafta, i sigurno se nama Evropljanima nimalo neće svideti. Na prvom mestu je Deandre Ajton, centar Univerziteta Arizona. Drugi bi trebao da bude izabran Marvin Begli, krilni centar Univerziteta Djuk. Treći je još jedan krilni centar, Džaren Džekson Džunior, sa Univerziteta Mičigen. Tek četvrti je naš dobar poznanik, i miljenik mnogih, Luka Dončić. Najbolji igrač ovogodišnje Evrolige!

Osim Dončića, na listi koja sadrži 60 imena malo je Evropljana. Samo još trojica: Džanan Musa (Bosna i Hercegovina, 22. pik), Eli Okobo (Francuska, 31.), i Goga Bitadze (Gruzija, 50. pik). Ako nam je za utehu, ovaj poslednji igra (razigrava se?) u Mega Bemaksu.

Eto, nažalost, tako stvari stoje u ovom trenutku. Bez opipljive šanse da će se nešto bitno promeniti u nedeljama pred nama. Možda na kraju Dončić skoči i do drugog mesta, što mu mnogi predviđaju, ali činjenica je da Srba nema nigde. Nema ih na vidiku.

Posle Dončića poredak ostalih do desetog mesta bi trebao da bude ovaj: 5. Majkl Porter (Misuri), 6. Tre Jang (Oklahoma), 7. Vendel Karter (Djuk), 8. Muhamed Bamba (Teksas), 9. Majkl Bridžis (Vilanova), 10. Kolin Sekston (Alabama)…

„Ova Sašina i naša reprezentacija može još nekoliko godina da se voza sa postojećim igračima, ali posle toga bojim se da ćemo opasno pasti“, reče mi Žarko Paspalj.

1 Comment

1 Trackback / Pingback

  1. "Igre u Euroligi govore same za sebe" - Ostatak Sveta

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*