Novi vjetrovi Gardena

Piše: Sanjin Delimehić

Preneseno sa: hoopster.hr

Još jedna regularna sezona je iza nas. I dok je šesnaest ekipa svoju odiseju nastavilo u doigravanju, druge su se okrenule pregledu završene sezone. Kao po običaju, među njima su se našli i moji New York Knicksi.

Iza njih je peta uzastopna sezona bez doigravanja, točnije zadnji nastup su upisali u sezoni 2012/2013, kada su u polufinalu Istoka ispali od Indiane, koju je predvodila mlada zvijezda Paul George. Od tada momčad iz Madison Square Gardena je prošla kroz velike promjene, no bez ikakvog pozitivnog učinka. Dapače, jedini kvalitetni potez je izbor Kristapsa Porzingisa na draftu, sve ostalo nije vrijedno spomena.

No, kako se čini, i tome je došao kraj. Ili se barem tako čini.

Vratimo se u prošlo ljeto.

Nakon trogodišnje vladavine koju su obilježili loši ugovori, loši rezultati te svađa sa glavnim zvijezdama momčadi Carmelom Anthonyem i Kristapsom Porzingisom, što je dovelo do toga da je Porzingis odbijao pozive koje je dobivao iz kluba te glasina o mogućem tradeu, vlasnik momčadi James Dolan napokon se sjetio uručiti otkaz GM-u Philu Jacksonu. Po priči za javnost, klub se odlučio na taj potez zbog Jacksonovog odbijanja prilagođavanja novim trendovima, no priča ipak ima drugu pozadinu, koje se ne želim doticati, jer bi odvela kolumnu u drugome smjeru.

Umjesto njega, na mjesto GM-a je doveden Scott Perry, koji je iza sebe do tada imao prilično dobro iskustvo u tom poslu: bio je član uprave šampionskih Pistonsa, Seattle Supersonicsa u doba kada je u klub došao Kevin Durant, Orlando Magica u koje je putem drafta doveo Victora Oladipa, Elfrida Paytona te Marija Hezonju, te kratko vrijeme Sacramento Kingsa, od kuda je i došao u Knickse. Unatoč nekim očekivanjima, pustio je Jeffa Hornaceka još jednu sezonu na mjestu trenera momčadi, a putem tradea je poslao Anthonya u Oklahomu, zauzvrat dobivši Enesa Kantera i Douga McDermotta, uz pick druge runde ovogodišnjeg drafta. Bilo je jasno da će se momčad okrenuti rebuildingu, te da prave promjene kreću nakon ove sezone.

I počele su.

Prvo su se zahvalili Hornaceku na suradnji, a umjesto njega doveli Davea Fizdalea, najatraktivnije ime na tržištu slobodnih trenera, koji je odbio ponudu Phoenix Sunsa zbog klupe Knicksa

Hornacekov otkaz je očekivan, iako treba biti iskren i priznati da bolje od ovoga nije mogao napraviti. No, previše toga je igralo ulogu u njegovom otkazu. Prvo, zadržavanje Jacksonove ideje integriranja triangle sistema u momčadi, te odbijanje prilagođavanju moderne košarke, gdje je pace glavna odlika. Momčad je završila u sredini ljestvice po paceu, točnije na petnaestom mjestu, što i nije toliko za zamjeriti, no u situaciji gdje si svjestan da i ove sezone nećeš biti sudionik doigravanja ne bi bilo loše pokušati s nekim drugim stvarima, okrenuti se svojevrsnom eksperimentiranju i pokušaju prilagodbe modernoj košarci. Uostalom, samo 5 momčadi je igralo sporiju košarku, a da nisu bile sudionik doigravanja.

Drugi grijeh mu je forsiranje starijih igrača nauštrb davanja prilike mladima. Dovoljno govori činjenica da je većinu sezone startni play bio Jarret Jack.

Kad se na sve gore navedeno dodaju loši odnosi sa svlačionicom, bilo je jasno da je Hornacek svoj kredit potrošio, te da su mu dani odbrojani.

S druge strane, angažiranje Fizdalea je znak promjene u Knicksima. One dugo očekivane, pozitivne promjene.

Fizdale je poznat kao odličan taktičar te osoba sa vrhunskom komunikacijom sa igračima. Zanat je brusio na Floridi, u Miamiu za vrijeme velike trojke koju je predvodio LeBron James, te je poznato da je s njim i Dwyaneom Wadeom bio u odličnim odnosima. Na glasu je kao osoba koja je odlična u radu sa mladim igračima, te da gaji modernu košarku sa jakim pacingom. No, ono najbitnije, priznaje svoje greške, te na njima uči. A to je možda i najbitnija stvar kod njega.

Otkaz u Memphisu je dobio ponajviše zbog katastrofalnog odnosa sa glavnom zvijezdom Marcom Gasolom, koji je otvoreno iskazao nezadovoljstvo trenerom, što je na kraju bilo presudno. Dokaz da je naučio iz toga se može vidjeti kroz izjavu Fizdalea da će otići u Europu na sastanak sa Porzingisom, koji je glavna zvijezda momčadi i franšizni igrač. Upoznavanje s njime, te pokušaj izgrađivanja odličnog odnosa od samog početka će biti od presudnog značaja za Knickse i Fizdaleovu karijeru kao njihovog trenera.

Ne treba zaboraviti niti razvoj mladih igrača, što će sigurno obilježiti njegovu prvu sezonu. Igrači kao Frank Ntilikina i Luke Kornet će sigurno dobiti više minuta u odnosu na prošlu sezonu, te će uz dodatak igrača sa drafta biti u fokusu sa napretkom vezano za klupsku budućnost. Uz njih su tu još kao relativno mladi igrači Emmanuel Mudiay, Tim Hardaway Jr. te Porzingis kao glavna zvijezda. Zbog svega ovoga, kao zakleti navijač Knicksa, posebno žalim za Willyem Hernangomezom, koji bi zasigurno dobio priliku kod novog trenera.

No, najveće promjene se očekuju na području free agencya. Naime, zbog forsiranja trianglea kvalitetni slobodni igrači su redovno zaobilazili Madison Square Garden, te je klub dovodio preplaćene igrače koji su gušili razvoj mlađih. Sa Fizdaleom se očekuju i promjene na tom području. Zbog odlične reputacije koju ima u ligi, sami dolazak kvalitetnih igrača koji mogu podignuti igru Knicksa, uz dodatak All-Star igrača u vidu Porzingisa, će biti mnogo lakši. Unatoč špekulacijama da dolazak Fizdalea ima veze sa pokušajem dovođenja LeBrona Jamesa, treba biti realan i shvatiti da to spada u domenu znanstvene fantastike. No, neki igrači iz drugog ešalona ligaške kvalitete bi mogli prepoznati novi smjer Knicksa i pojačati momčad, posebno ako se klub riješi nekih isluženih igrača koji bespotrebno zauzimaju salary cap, kao na primjer Joakim Noah.

Pred Knicksima je mnogo posla, i biti će potrebno vrijeme da se ekipa ponovno nađe u doigravanju i da stari duhovi koji godinama imaju mjesto u Gardenu konačno odu u prošlost. Šteta koju su činili Isiah Thomas i Phil Jackson se ne može sanirati preko noći, već će biti potrebno vrijeme da se sve to sredi. No, neovisno o svemu, front officeu treba odati priznanje već sada. Pokrenute su promjene, vidljiva je volja i trud da se momčad okrene ka novom smjeru, sada treba imati strpljena i omogućiti im dovoljno vremena da se sve to manifestira kroz rezultate. Ispred njih je prvo draft, pa free agency, te nema sumnje da će se napokon povući više dobrih nego loših poteza.

Početak obećava. Vidjet ćemo kakav će biti kraj.

2 Trackbacks / Pingbacks

  1. "Ja sam bio pravi izbor za trenera Knicksa" - Ostatak Sveta
  2. Recap sezone 2017/18: Uspon i pad Jednoroga - Ostatak Sveta

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*