Čovjek koji je nadmašio i Paula

Piše: Srđan Nikolić

Preneseno sa: aktualac.com

Vest o cak 8 trojki Chrisa Paula za Houston na sinocnoj utakmici podsetila nas je na jednu utakmicu iz 1997.godine i na jednog, davno zaboravljenog igraca Rocketsa – Matt Maloneya.

Playmaker (191 cm) Houston Rocketsa je dosao u tim nakon zavrsenih studija i odigrane jedne sezone u CBA Ligi. Razlog igara u CBA? Nijedan NBA tim ga nije draftovao! Dosao je da bude treci playmaker ekipe, ali je serija povreda igraca na bekovskim pozicijama uticala da Maloney postane starter od prve utakmice u sezoni i to u petorci sa zivim legendama NBA Hakeemom Olajuwonom, Charles Barkleyjem i Clyde Drexlerom. Pored trojice Hall Of Fame igraca tu su jos bili Mario Elie i Kevin Willis, kao jako poznati NBA igraci tog doba.

Znali su u Rocketsima da su dobili dobrog sutera, ali koliko dobrog,to nisu mogli ni da pretpostave! Tokom sezone Maloney je imao prosek od 9.4 poena i 3.7 asistencija uz nesto vise od 40% suta za tri, ali prave stvari su sledile tek u playoffu.

Tamo je Matt Maloney – eksplodirao! U ukupno 16 utakmica postigao je cak 43 trojke, sto je i dalje vazeci rekord za rookie igraca u doigravanju! Najblize ko mu je prisao je Manu Ginobili koji je u svojoj rookie sezoni postigao tek 28,a pre njega su rekord drzali Chuck Person i Sam Cassell sa po 17 pogodjenih trojki u rookie playoff nastupu! Reklo bi se – rekord za sva vremena!

“Sipao” je Maloney po 4 trojke protiv Utaha i Minnesote, ali najgore je prosla ekipa Seattle Supersonicsa i Gary Payton. Payton je u tom momentu imao cetiri vezana izbora u najbolju defanzivnu petorku sampionata i bio je ubedljivo najbolji defanzivni play Lige.

U toj seriji je Maloney, koji je bio tek peta suterska opcija Houstona, cinio cuda van linije za tri. Houston je izbacio Supersonicse u uzbudljivoj seriji od sedam utakmica, i time onemogucio Seattle da mozda ponovi uspeh od prethodne sezone kada su igrali finale Lige. Na prvoj utakmici serije je postigao cetiri trojke, na trecoj je postigao pet,a u cetvrtoj utakmici je ispisao istoriju.

Naime, 11.maja 1997.godine Matt Maloney je postigao cak 8 trojki iz 13 pokusaja! Houston je svaki put kada je on imao suterko vece pobedio, ali ovaj rekord najverovatnije ostaje za sva vremena za jednog pocetnika. Maloney drzi i drugo mesto na toj listi, jer je na utakmici protiv Minnesote (za koju su nastupali Kevin Garnett i Stephon Marbury) u utakmici za prolaz dalje postigao 6 trojki!

Samo poredjenja radi, Donovan Mitchell je u ovom playoffu postigao po jednom cetiri i pet trojki, kao i proslogodisnji najbolji rookie godine Malcolm Brogdon. Maloney je barem 4 trojke postigao cak 6 puta.

Na kraju sezone, nagradjen je izborom u drugu rookie postavu sampionata zajedno sa Kobe Bryantom i Ray Allenom na bekovskim pozicijama, a iza Stephona Marburyja i Allena Iversona. Reklo bi se, sjajno drustvo za nekoga ko nije bio ni planiran da igra u NBA.

Na zalost, zbog povreda, njegova NBA karijera je trajala svega nepunih 6 sezona i 295 utakmica. Ipak, vec u toj prvoj sezoni je postavio barem dva rekoda (broj trojki na jednoj utakmici kao i ukupan broj u playoff seriji) koji ce tesko neki rookie ikada oboriti.

https://www.youtube.com/watch?v=hHH-zebPZ6g

1 Trackback / Pingback

  1. Košarkaška botanika: Prolećni bršljan - Ostatak Sveta

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*