‘Kralj’, Boston, Durantula…

MR Pro Design /Twitter

Ovogodišnji playoff nam je donio više uzbuđenja nego što smo možda i očekivali. Sigurno više od prošlogodišnjeg, u kojemu su Cavsi i Warriorsi gotovo netaknuti prošli do velikog Finala. Ove godine je malo drugačije. Već smo u prvom krugu vidjeli dvije sedme utakmice na Istoku, a na Zapadu su nositelji Thunderi i Blazersi izletjeli već na prvoj prepreci. Poznato je kako se u playoffu igra drugačija košarka nego u regularnoj sezoni, dobijamo razliku između “dječaka” i “čovjeka”. Ili po naški – “na muci se poznaju junaci”. A u ovom playoffu ima dosta “junaka”. Odlučili smo izdvojiti nekoliko igrača koji su nam ovaj playoff učinili posebnima. Bili su najbolji kada je najpotrebnije.

Lebron James

S kim drugim krenuti nego s Kraljem. Trenutno najbolji igrač Lige, u to nema dileme. Može se polemizirati tko je MVP, on ili Harden, no trenutno na svijetu nema boljeg igrača od Lebrona Jamesa. Ova sezona Cavsa je u najmanju ruku bila turbulentna. Ušli su u playoff s trećeg mjesta i već u prvoj utakmici doživjeli neočekivani udarac od Pacersa. Izgubili su prvu utakmicu od Oladipa i društva, James je naravno bio na razini no nije imao pratnju. Ali sam James je bio dovoljan da se prođe prva prepreka. Kada kažemo sam James, u ovom kontektstu je to bukvalno bio SAM James. Najbolji strijelac Cavsa poslije njega je bio Love sa 11,4 poena u prosjeku i poražavajućim postotcima šuta, pogotovo za dva poena.

Krenimo redom. Nakon poraza u prvoj utakmici od Pacersa, odmah u drugoj je pokazao da s njim nema šale. 46 poena uz 70(!!)% šuta iz igre… Nastavio je u sličnom tonu, a jedini day off u ovom playoffu je imao u utakmici broj 6 u kojoj su Pacersi demolirali Cavse. Posljednju sedmu nije htio izaći van iz igre. Na kraju je ipak odmorio koju minutu u posljednjoj četvrtini, no na kraju u odlučujućoj utakmici Lebron je ubacio 45 poena. Bio je nezaustavljiv, glavni razlog prolaska Cavsa.

Prolećno buđenje ‘lava’ i Tristanovo ‘NE’

Cavsi su bili u padu, nitko nije mogao ništa pogoditi, a Raptorsi su iza sebe imali najbolju sezonu u povijesti franšize. Činilo se da je sve spremno za svrgavanje Kralja. Kad ono… Laganih 4-0, Kralj se nije ni osvrnuo i Raptorsi su počišćeni. U ovoj seriji je bio bolji od Derozana i Lowrya zajedno, igrao se s Raptorsima i na trenutke je izgledalo da je ovo kadetska liga, a Cavsi švercaju igrača iz prve ekipe kako bi pobijedili. Jednostavno nezaustavljiv. Brojke su fenomenalne, u dosadašnjem playoffu Lebron ima 34,3 poena, 9 asista i 9 skokova u prosjeku. Da bi stvar bila bolja ove brojke zapravo ni ne govore koliko je Lebron dominantan. Definitivno najbolji igrač u ovogodišnjem playoffu.

Boston Celtics

E sada, rekli smo da ćemo izabrati igrače, no jednostavno bi bilo nepravedno izostaviti nekoga iz ove ekipe. Ako je Lebron najbolji igrač, onda su Kelti najbolja ekipa ovogodišnjeg playoff, kada uzmemo u obzir roster i ono što je prikazano na terenu. Stariji imaju prednost pa krećemo od Stevensa. Trenerski mag na klupi Kelta je dokazao da je najbolji trener Lige. Šta reći za čovjeka koji izgubi dva ponajbolja igrača (Haywarda i Irvinga) i opet dominira. Kada napraviš od Ojelejea i Larkina bitne playoff rotacijske igrače, od Baynesa šutera!! te školuješ trenere na sve strane. Genijalnost na djelu. Treba uživati u ovom playoffu i igri Bostona, a možemo samo pretpostaviti što ovaj čovjek može napraviti od kompletne ekipe Kelta…

Nakon Stevensa ide “gazda na terenu” ove ekipe. Al Horford, doktor košarke. Bilo je polemika oko njegovog izbora na All-star, nema brojke, nije ni najbolji igrač ekipe… No kada se pogleda što Al radi na terenu sve je jasno, pa i onom površnom gledatelju. Glue guy ove ekipe, uvijek podmetne leđa kada treba, a sigurni smo da Stevens niti jednog drugog igrača ne bi želio vidjeti umjesto Horforda.

> Genijalac Brad, Prof Dr Horford i mali sa mudima

Mlade snage Kelta su u ovom playoffu pokazale genijalnost i Aingea. Prvo je Rozier eksplodirao, prometnuo se u prvog beka i izdominirao Bledsoea u prvom krugu. Bek koji preko 100 minuta nije izgubio loptu u ovom playoffu, koji trojkama i sjajnim ulazima drži Bostonov napad podmazanim. Brown je imao nekoliko bljeskova, no prava priča je Tatum. Skinuo je Birda i u 5 utakmica zaredom je ubacio 20+ poena. Fantastična hladnokrvnost za momka koji ima 19 godina! Definitivno igrač koji će na ovom draftu prepunom talenta imati možda i najbolju karijeru.

“Pravi” rookie riješio Process

Kevin Durant & Draymond Green

Koliko god se njegova statistika činila mizernom, posebno šut za tri poena sa kojim ga svi poistovećuju i koji je u ovogodišnjem play offu ispod njegovog nivoa (27.9%), Durant je u svim ostalim segmentima igre bio jedan od ključnih igrača. Posebno u prvoj rundi protiv Spursa kada nije bilo Currya i kada je neko trebao da pravi ofanzivnu prevagu na terenu. 28 poena u proseku, uz 49 % šut iz igre, i njegov neodbranjiv skok šut iz reketa bili su uz Thompsonove trojke (sada govorimo o seriji protiv Spursa, pre Stephovog povratka) ključni. Uz to, izuzetna pokretljivost i saradnja sa saigračima, te odlična odbrana je nešto što Durantulu odvaja od ostalih ‘napadački’ orijentisanih igrača.

Da, da, tu je i prgavi Draymond Green. Kažu da je noć nakon poraza od Pelicansa nije mogao da spava pa je poslao poruku Durantu – ‘sutra pokaži ko si’, što je bila provokacija, ali je KD shvatio na pravio način i izdominirao na tom meču. Sa 13.1 poenom, 11.5 skokova i 9.0 asistencija Draymond je blizu triple double učinka. Samo su Magic, Wilt i Oscar Robertson mogli da imaju ovakvu statistiku pre Greena. A svojom energijom i požrtvovanošću ne ostavlja nikoga ravnodušnim.

“Kad je sa vama volite ga, kada je na drugoj strani – mrzite ga”

Donovan Mitchell

Osim Tatuma još jedan mladi igrač je skrenuo pažnju na sebe. Mitchell je u prvom krugu sa svojim Jazzom šokirao Thundere i izbacio ih. Poslao je aktualnog MVP-a Westbrooka na pecanje, a s njim i Allstar igrača Georgea.

Donovan je prva napadačka opcija Jazza, sve je usmjereno ka njemu u njihovoj igri, a Donovan odgovara na najbolji mogući način. Već je u regularnoj sezoni pokazao da će biti nešto od njega, no kao što smo već rekli playoff je neka druga priča. U prvom krugu najmanje što je ubacio je bilo 22 poena, a u posljednjoj utakmici isporučio je čak 38 koševa. Ukupno 28,5 poena u toj seriji, hrpu teških i bitnih koševa, teških i za iskusnog igrača a kamoli za rookiea. Prolazio je kroz inače solidnu obranu Thundera bez ikakvih problema, totalno ih je razbio svojim ulazima. Šut ga doduše većinu vremena nije služio, no to ga nije obeshrabrivalo, te je pokazao da ima zavidno samopouzdanje, pogotovo za rookiea.

> Vidimo se iduće godine

Protiv Rocketsa je ipak bio na nešto nižoj razini, no i dalje je ostvarivao vrlo dobre brojke. Najbolji je bio u jedinoj pobjedi Jazza u kojoj je ubacio 17 poena i playoff carrer high 11 asista. Ogroman potencijal, momak koji je uspio ući u najužu priču oko rookiea godine, nagrade koja je prije sezone bila preodređena za Simmonsa. Najveća krađa drafta, Jazz je ipak mirne duše mogao pustiti Haywarda da ide.

Leteći Pelikani i Anthony Davis

Ako smo već naveli Boston, onda je nepravedno izostaviti najveće iznenađenje za Zapada – New Orleans Pelicanse. Ovdje ne stoji samo Davis (kao što je inače kada pričamo o Pelicansima) već su i bekovi Holiday i Rondo dali svoj obol ovoj uspjehu. Kao i Gentry koji je iškolovao Sttotsa u prvoj rundi.

Protiv Blazersa izgledali su nezaustavljivo, igrali su fantastičnu press obranu. Holiday je nadigrao Lillard u svim segmentima igre, u obrani ga je udavio i nije mu dao ni milimetar prostora, dok je u napadu radio što je htio. Kulminiralno je u posljednjoj utakmici u kojoj je ubacio čak 41 poen uz 8 asista i počistio Blazerse. I u ostalim utakmicama je pružio sjajne partije i odigrao fantastičnu seriju.

Rondo je ušao u svoj playoff mod. Čisto da predočimo koliko je dobro igrao ovo su njegovi asisti u dosadašnjim utakmicama: 17,9,11,16,11,12,21,6,7. Definicija playmakera, vratio se “onaj” Rondo iz dana kada je igrao za Boston i bio nezamjenjivi šraf u mašineriji.

Metla!

Posljednji na red dolazi, vrlo vjerovatno, najbolji igrač Lige poslije Lebrona. Davis je prvo na svojim leđima dovukao Pelikane do playoffa, a onda je zabljesnuo i u doigravanju. Nurkić i Blazersi nikako nisu našli rješenje za njega. Igrao se s njima, ubacivao poene kako mu je volja, a kao i Holiday posebno je bio dobar u posljednjoj utakmici serije. Playoff carrer high 47 poena uz 10 skokova za čistih 4-0 protiv Blazersa. I protiv Warriorsa je bio na vrhunskoj razini, no Ratnici su jednostavno bili prejaki. No poslije svega ovako izgledaju njegove brojke u ovom playoffu: 30,1 poen, 13,4 skokova, 2 ukradene lopte i 2,7 blokada. Dominacija Obrve!

Ben Simmons

Okej, igra lošu seriju protiv Bostona, Philla gubi 3-1, on je za sve kriv… Sve je okej, no jednostavno ne možemo zanemariti Simmonsa i njegove igre u prvoj rundi protiv Heata. Momak je bio na rubu triple-double učinka, razbio je jednu od boljih obrana Lige i omogućio Philli plasman dalje. Sjetite se, igrali su prve dvije bez Embiida, a i kada se vratio bio je jednu utakmicu na restrikciji minuta. Simmons je sve to riješio i totalno razbio Heat. Posebno je bio dobar u utakmici broj 4 u kojoj su došli do ključne prednosti. Triple double sa 17 poena, 10 dodavanja i 13 skokova. Ukupno u toj seriji 18,2 poena, 9 asista i 10,6 skokova… Rookie…

The Future is now

Protiv Bostona je problem što se susreo s doktorima Stevensom i Horfordom koji su jednostavno naši načina da ga čuvaju. Još uvijek se ne snalazi, no samo je jednu utakmicu bio izuzetno loš. U ostalima je bio na solidnoj razini, ubacio je 18,16 i 19 poena što nikako nije zanemarivo.

1 Trackback / Pingback

  1. Kralj protiv vojske - Ostatak Sveta

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*