Kralj protiv vojske

Stigli smo i do Finala Konferencije. Na Zapadu će očekivano snage odmjeriti Rocketsi i Warriorsi, dok smo na Istoku doživjeli iznenađnje. Prvo su svakako Boston Celticsi. Bez pola ekipe su stigli do Finala, iako su ih neki otpisivali čak i protiv Bucksa. Drugo su Cavsi. Imali su turbulentu sezonu, a ulazak u playoff im je bio očajan. Pacersi su ih imali na konopcima, no nisu izdržali. Nakon toga dižu formu, čiste Raptorse i idu u Finale.

‘Kralj’, Boston, Durantula…

Put do finala

Krenimo od boljeplasiranih Kelta. Sezonu su završili na drugom mjestu Istoka, ostvarili prednost domaćeg parketa protiv svih ekipa osim Raptorsa. No njihov najveći problem, kao i kroz čitavu sezonu, su povrede. Bez najboljeg igrača Irvinga su ostali krajem regularne sezone. Iako su prvotne prognoze govorile kako će se vratiti za playoff, nažalost ništa od toga. Tako da je Stevens u playoff ušao praktički s rezervnom postavom i izuzetno mladim Tatumom i Brownom. No Kelti se nisu obazirali na to, razmišljali su samo kako doći do pobjede.

Prvi krug im je donio Buckse. Ova playoff serija je bila prava poslastica, puna napetih završnica i buzzer beatera. Na kraju junak serije je bio Scary Terry koji je odigrao fantastičnu seriju. 17,6 poena, 6,7 asista u prosjeku uz samo 1,6 izgubljenih lopti. Fantastična predstava rezervnog playa Kleta koji je pokazao da se na njega može itekako računati u budućnosti. Seriju su dobili u 7 utakmica, a u posljednjoj je junak baš bio Rozier koji je ubacio 26 poena uz 9 dodavanja.

Proces je slijedio nakon toga. Furiozno su ušli u ovu seriju, odmah uzeli prve dvije domaće utakmice. Ovoga puta su se istaknuli i Tatum i Horford, osim Roziera. Sjajno su ušli u obje utakmice, a iako su Sixersi bili i više nego dostojan protivnik, Kelti su bili koncentiraniji u završnici i imali su 2-0. Serija se preselila u Phillu i ovdje su Kelti uzeli ključan meč. Išlo se u produžetke nakon što je Bellineli pogodio težak šut za izjedačenje. No u produžetku, Stevens je pokazao svoju genijalnost. Sjajno je nacrtao akciju, Horford je ostao sam i Kelti su otišli na 3-0. Sixersi su uzeli iduću, no Boston dovršava seriju u svom TD Gardenu i prolaze u Finale.

Puno problema je pratilo Cavse prije početka playoffa. Loša forma igrača, neuigranost i ostali problemi izvan terena su mučili Lebrona i Cavse. To se najbolje vidjelo u prvoj utakmicu u kojoj su im Pacersi agresivnom igrom očitali lekciju. No Lebron vrlo brzo pali svoj playoff mode i Cavsi ostaju korak uz Pacerse. Tako smo došli i do posljednje, odlučujuće sedme utakmice. Pacersi su na krilima ogromne pobjede u utakmici broj 6 očekivali čudo, no Kralj je reko – “Not today”.  Odigrao je gotovo čitavu utakmicu, ubacio 45 poena i poslao Pacerse kući.

Ovo su riješili, a sada su za protivnike imali stare mušterije – Raptorse. Čak smo i mi pisali, da je ovo sad ili nikad za njih. Neće postojati bolja prilika za skinuti Kraja od ove. Nažalost, izleda da će biti nikad. O ovoj seriji ne treba previše trošiti riječi. Čistih 4-0 za Cavse, 34 poena, 11,3 asista i 8,3 skokova za Kralja u prosjeku u ovoj seriji i otkaz Caseyu.

Cavsi zasada u prednosti

Ove sezone smo imali tri susreta ove dvije ekipe. Prvi je bio odmah na otvaranju sezone, a nažalost pamtimo ga po stravičnoj Haywardovoj povredi. U prvim minutama je slomio zglob i tako odmah završio svoju sezonu. Nakon šoka Kelti su se uspjeli nekako oporaviti i izboriti egal završnicu, no Lebron je naravno donio pobjedu Cavsima. Falio mu je samo jedan asist za triple-double učinak, a upisao je 29 poena, 9 asista i čak 16 skokova. Brown sa 25 i Irving sa 22 poena su predvodili Kelte.

Stravična povreda Haywarda obeležila otvaranje sezone

Druga utakmica je donijela potpuno drugačiju priču i Kelti su na svom terenu razbili Cavse. Lebron je bio loš, kao i ostatak ekipe, ubacio je samo 19 poena, dok su Kelti dobili neočekivanu pomoć s klupe. Rozier je dao naznake da bi mogao imati sjajnu sezonu i s klupe je ubacio 20 poena, dok su Tatum i Smart dodali svaki po 15 ubačaja.

Kako se na Lebronu ukazao Isus!

Posljednja utakmica je možda i najrelevantnija. Naime to je bila prva utakmica Cavsa u “novom ruhu”, tj Cavsa nakon deadlinea. Inspirirani domaćini su tako vratili Bostonu za težak poraz utakmicu prije i na krilima naravno Lebrona, te pridošlica Hooda i Clarksona s klupe došli do uvjerljive pobjede. Lebron je bio standardno dominantan, sjajno je držao tempo igre, a ubacio je 24 poena uz 10 asista. Hood je dodao 15, a Clarkson 17.

Zbog poteza ovog novajlije, Lebron je potpuno poludeo!

Igrač ili ekipa

Ova serija će biti standardna borba jednog igrača protiv ekipa. Cavsi žive i umiru s Lebronom, kako on diše tako diše i ekipa. Vukao ih je čitav prvi krug, jedini je nešto odigrao. Nakon njega najviše je ubacivao Love – oko 11 poena u prosjeku. Drugi krug ih je probudio. Korver, Smith, a pogotovo Love su napokon odigrali nešto i čini se da bi ipak Kralj mogao imati pomoć. No, ukoliko Kelti žele proći morati će naći načina da uspore Kralja. S nekim ekipama se možeš kockati i zaustaviti sve ostale igrače i pustiti glavnu zvijezdu da zabija, no u ovom slučaju (tj slučaju Pacersa) se pokazao da to nije dobra taktika. Lebron te može i hoće sam pobijediti.

Kelti opet imaju fantastičnu ekipu predvođenu nevjerovatnim Stevensom. Mladi stručnjak je dominirao ovaj playoff, pogotovo uzeći u obzir s kakvom rotacijom igra. Čovjek je od Larkina napravio legitimnog beka, a Baynesa pretvorio u šutera?!! Istog onog “drvosječu” Baynesa koji je u dresu Olimpije mlatio po ABA Ligi. Čovjeku stvarno treba skinuti kapu. Na terenu je vođa Horford, iskusni centar koji igra koliko i kada treba. Mlade nade Brown i Tatum su vjerovatno najuzbudljiviji krilni par Lige, igraju fenomenalno na oba kraja terena. Rozier je pokazao da ima kvalitetu najmanje za NBA startera, možda čak i nešto više.

Genijalac Brad, Prof. Dr. Horford i mali s mudima

U svakom slučaju imamo fenomenalan matchup pred sobom koji kreće već u nedjelju u 21.30 po našem vremenu.

1 Trackback / Pingback

  1. NBA play off 2018: Rezultati, izveštaji, analize - Ostatak Sveta

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*