Gudurino “rekao sam ti”, tiho-tiše-Hajns, Daddy‘s home

Piše: Saša Ozmo

Preneseno sa: sportklub.rs

Džejms Naneli nije bio nasmejan tokom davanja intervjua uprkos pobedi svog Fenerbahčea, možda zato što on nije odigrao baš najbolje. Ali zenice su mu se raširile kada sam spomenuo ime Bobija Diksona: “Čoveče“, nasmejao se, “To je ono što on radi – bum, bum, bum, koš, koš, koš“.

I zaista je bilo tako, Dikson je već izgradio reputaciju čoveka koji može da se “zapali“ u trenutku, a pritom ga velike utakmice samo inspirišu. To je ubistvena kombinacija, pa i sa 35 godina. Dikson, ili Ali Muhamed ako vam je draže, Žalgirisu je ubacio 19 poena za 12 minuta, od toga 14 u poslednjih 11 minuta, i samostalno je odbio nalet žilavog Žalgirisa.

Tim iz Kaunasa prišao je na -2 na krilima Pengosa, koji je jedini u kontinuitetu mučio odbranu Fenera, ali je Dikson zaređao sa ulazima i trojkama iz teških pozicija, da bi neizvesnost na kraju izostala – 76:67.

Fener je timski odigrao odbranu kao iz udžbenika. Od starta su kod sudija namentuli čvrstu igru sa mnogo kontatka, u tom smislu prednjačio je Kalinić, a komunikacija je bila idealna jer na rotacijama i preuzimanjima niko nije kasnio. Gledajući parket, sticao se utisak da igračima Žalgirisa nedostaje vazduh, toliko ih je čvrsto obgrlio Fenerov udav od odbrane.

Uvukla se i nesigurnost u igru, pa je Žalgiris gubio lopte na način na koji nije cele sezone, bilo je ih je čak 12 do poluvremena (čak 20 na kraju), a otvorenu poziciju za šut nisu mogli ni da sanjaju. Arturas Milaknis efektan je ilustrator protoka lopta Žalglrisa – on teško samostalno kreira pozicije, oslanja se na saigrače i na svoju dobru kretnju oko blokova kako bi došao u poziciju za šut. Sada je za 19 minuta igre dvaput šutnuo na koš.

Pengos je potvrdio da ima sezonu MVP kalibra jer je izmišljao poene kroz vrhunsku odbranu Fenera, a Dejvis je jedini ponekad pronalazio mali prostor i potvrdio je da ga s razlogom povezuju s nekim od najvećih evropskih klubova. Ipak, Fener je previše iskusna i mudra ekipa da bi dozvolio da ispusti prednost u takvoj “harmonika“ utakmici.

Razlika u iskustvu videla se i kraj klupe. Šarunas Jasikevičijus od starta je bio nervozan, na momente i neodlučan prvi put ove sezone – iako je njegov tim do kraja pružio otpor dostojan reputacije tvrdog tima, osetilo se da im nije komforno na terenu i da su nesigurni u ono što treba da urade.

Sa druge strane, Željko Obradović znao je da tim mora da ga vidi staloženog kada je na njihovim leđima uloga favorita. Na početku je čak kratko i sedeo, a dvaput u prvih pet minuta gestikulirao je svojim igračima da se smire posle žustrih reakcija na odluke sudija.

A sve samo ne mirno bilo je na tribinama. Navijači Fenera okupirali su Areni, Litvanci se praktično nisu ni čuli, a jedan od duhovitijih transparenata bio je “Daddy‘s home“, uz glavu Željka Obradovića. Nije to bila jedina “glava“ u Areni, jedna žena je zakasnila godinu dana i sedela je u Teodosićevom dresu sa Teovom ogromnom maskom.

Šaras i Javtokas ispred svlačionice su se raspravljali, u diskusiju su se uključivali i drugi asistenti. Litvanski ne razumem, ali skontao sam “switching“, dakle nešto nije valjalo sa preuzimanjem, a po tonu, gestovima i mimici dalo se zaključiti da se više jadaju na ono što nije urađeno u igri nego što nisu saglasni u vezi s nečim.

Jasikevičus je ponovo pokazao koliki je gospodin. Posle prethodnih dana u kojima je strpljivo i šarmantno odgovarao na pitanja novinara na više jezika, i sada je kao poraženi održao analitičnu i korektnu konferenciju za medije. Profesionalnu, a to se ne može baš za sve reći…

Atmosfera u svlačionici Žalgirisa bila je prilično sumorna. Mada, u poređenju sa CSKA koji sat kasnije, to je bila luda žurka… Uglavnom, Eron Vajt je jedini bio pričljiv, rekao mi je da je trener Jasikevičus imao mnogo različitih primedbi i da se uglavnom svodilo na to da nisu sprovodili ono što su se dogovorili. Dejvis je “odlazio“ od kamere posle svake reči, a Milaknis je smogao snage da prozbori koju smislenu reč pošto je dobrih tridesetak sekundi buljio u pod.

Logično, sasvim suprotno bilo je u svlačionici Fenera. Vonamejker je bio spreman na šalu, a Slukas se popriličmo iznenadio na moje prvo pitanje: “Koliko si tih šuteva sa distance pogodio tokom karijere?“ Pored njega, Datome se samo nasmejao kao da želi da nam poruči: “Bezbroj“. Fasciniran sam kako Slukas čita odbranu posle pika i koliko dobro oseća prostor, pa su mi pitanja išla u tom smeru – na nešto jeste odgovorio, ali sve vreme mu je neprijatno što se pitanja odnose na njega i skreće na vodenicu na priču o ekipi. On je tiho jedan od najboljih plejmejkera u Evropi, tako sam i nazvao tekst o njemu tokom letošnjeg Evrobasketa: “Tihi pobednik iz Soluna“.

Izuzetno je sujeveran, drži do svoje rutine do krajnjih granica, a retka su jutra kada nije u dvorani i ne vežba šut.

“Otkud ti ovde“, ušao je Marko Gudurić u svlačionicu. “Šta sam ti rekao za Diksona pre neki dan?“, “hvalio se“ Gudura time što je u našem intervjuu pre F4 na neki način najavio maestralnu partiju Bobija Diksona. “Motivacija, fokus, brate, od takvog čoveka treba učiti“.

Sreća je i za Beograd kao organizatora što je Fenerbahče pobedio jer bi u suprotnom sala verovatno uglavnom bila prazna na drugom polufinalu. Navijači Reala bili su malobrojni i tihi, onih iz Moskve bilo je nešto više, skandirali su bratstvu sa Srbijom i Partizanu, ali mlako je to sve bilo, kilavo, zaista ambijent nije bio dostojan takvog evroligaškog klasika.

Predvođen Korijem Higinsom, CSKA je ubacio 30 poena u prvoj četvrtini, ali se potom raspao i daoje 31 poen za sledeća 23, da bi na kraju bilo 92:83 za Real. Takav nedostatak strasti potpuno je neobjašnjiv. Tom klubu stoji knedla u grlu kada dođe na F4. “Nema mentalne blokade, svi smo mi ovde pobednici“, rekao mi je posle meča Kajl Hajns. “Rekao“ je možda prejaka reč jer ne pamtim da je iko ikada tiše govorio. Higins je rekao da nije ni do toga što su De Kolo i Hajns do nedavno bili povređeni. Do nečega jeste, a do čega god da jeste, onakva partija je nedopustiva.

Ćaćo Rodriges je nestao, De Kolo jeste ubacio 20 poena, ali ponovo nije odigrao veliki meč sa autoritetom igrača njegove reputacije. “Samo nemoj De Koloa, plače“, rekli su nam iz Evrolige kada smo tražili izjavu. Posle se sabrao, razgovarao sa nekim medijima… Hajns i Higins jesu uradili svoj deo posla, ali CSKA je u potpunosti odustao od onoga što ih je krasilo tokom cele sezone, previše je bilo tu driblinga i igre jedan na jedan, pogotovo u trećoj četvrtini.

Na drugoj strani je Luka Dončić odigrao zreo meč, najbolji u sezoni po mišljenju Felipea Rejesa. Preterao je Rejes u toj proceni, ali Dončić jeste odigrao timski, na startu je već želeo da pokaže da je Istanbul lekcija koju ne želi ponovo da uči. Uključivao je saigrače, pomagao u skoku, igrao dobru odbranu i napravio je dobru podlogu pred svoju verovatno poslednju evroligašku utakmicu.

Kerol je u povratku u drugoj četvrtini ubacio tri one “svoje“ trojke, bez koske munjevitim izbačajem po izlasku iz bloka, a Serhio Ljulj je dao 16 poena i čini mi se da nas u nedelju čeka spektakularno finale. Bilo bi lepo, pošto je u polufinalima spektakl na parketu ipak izostao.

U svlačionici CSKA vladala je grobna atmosfera, bukvalno je i muva mogla da se čuje. Higins je bio tek nešto malo glasniji od spomenutog Hajnsa, a Klajburn se naljutio jer sam želeo da saznam šta konkretno u odbrani nije funkcionisalo i nije me zadovoljilo čisto “nismo bili dobri u odbrani“. Treba ga razumeti, razočaranje zbog poraza sigurno jeste ogromno, ali onda pogledate izjavu npr. Vase Micića, kao i brojnih drugih momaka, pa shvatite da ipak ima i do nekih drugih stvari. No, nebitno, sve to ide u rok službe i daje još jednu dozu uzbudljivosti ovom našem poslu.

Očekivano, u svlačionici Reala slavlje. Dugo su se zadržali u miks zoni, a u svlačionicu ne možemo da uđemo dok ne dođu svi i dok se ne okonča timski sastanak. “Neće ti niko sad dati izjavu, na putu“, tešio nas je Dino Radončić. Sa Realom je ranije bilo iskustava tipa “sačekaj, sačekaj“, pa onda ipak ne može ni posle, ali sada nije bilo tako. Rejes bio staložen i razložan, pitam se koliki je najviši puls koji je imao u životu, Dončić se istezao na podu, a novinari su opsedali Ljulja (delić atmosfere iz svlačionice Reala imate na Sport klubu Instagramu, na “live“).

Za kraj, još neka sitna zapažanja, uz naziv na koji ste navikli. Slede…

Crtice iz Beograda

– Predsednik CSKA Andrej Vatutin došao je do svlačionice Real Madrida posle poraza u drugom polufinalu. “Čestitamo, čestitamo“, obratio se prisutnima, na šta su mu iz Reala odgovorili utešnim klimanjem glave. “A 40 miliona evra budžet“, tiho je prokomentarisao jedan od igrača “kraljevskog“ kluba. Zaista, Vatutin svake godine obezbedi sve moguće uslove, ali uprkos toj tituli iz 2016. godine, jasno je da je klub ima kompleks velikih utakmica. Možda je vreme i za promenu trenera.

– Toplo vam preporučujem da posetite “fanzone“ na Kalemegdanu. Opuštena atmosfera, košarkaške legende, a i sve one sponzorske zezalice uključuju ubacivanje lopte u koš, što mi se naročito dopada. Na humanitarnoj utakmici koju su legende igrale sa decom atmosfera je bila opuštena, ali me je zasmejao jedan detalj – Matjaž Smodiš koji uručuje loptu klincu i pravi blok. Vuk dlaku menja…

– Navijači Žalgirisa i naročito Fenerbahčea okupirali su centar Beograda tokom popodneva. Kafići oko Trga i nešto šire bili su puni – zastave, dresovi, pesma (ona jednostavna “Obradović, Obradović” naročito je popularna) Fin ambijent, različiti profili ljudi sa barem jednom zajedničkom stvari: Vole košarku. Pogledajte na snimku kako je to izgledalo:

– Danas pogreših, rekao sam Dušku Savanoviću da je “nekoliko sezona u penziji“, a Dule je maestralno iskoristio situaciju, pa sam pred kamerama obećao piće. Lazaros Papadopulos fino, dubinski je odgovarao na pitanja, rekao je da mu je Duda Ivković kao drugi otac, a bio je simpatičan kada nije propustio priliku da u uživo programu izreklamira svoju društvenu mrežu. Skariolo je naširoko pričao o svojim prijateljima i uzorima sa ovih prostora, a Šiškauskas je najradije govorio o uspesima sa reprezentacijom.

– Evroliga ne štedi na novinarima. Sokovi, voda i kafa dostupni su neprestano, a ručak i večera sastoje se od bogatog švedskog stola – menjaju se ćevapi, teletina, piletina, bila je i testenina, kao i neka marokanska piletina, salate itd. I kolači su odlični.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*