Tko uzima svoj 10-ti trofej?

EPA/Juan Carlos Hidalgo

Preneseno sa: sportske.net

Cela evroligaška sezona 2017/18 svodi se na večerašnji susret, koji od 20h počinje u beogradskoj “Štark areni”.

Regularni deo sezone su košarkaši Fenera završili na drugom mestu na tabeli sa skorom 21-9, dok je Real ostao bez prednosti domaćeg terena, bili su peti sa dve pobede manje od večerašnjeg rivala, a u plej-ofu su se sastali sa atinskim Panatinaikosom. Fener je imao prednost domaćeg terena protiv Baskonije.

Oba tima su slavila u seriji sa 3-1, dobili su sve mečeve na svom parketu i uzeli po jedan brejk u gostima.

Izborili su tako plasman na F4, koji se ove godine održava u Beogradu, a u srpsku prestonicu stigli su i najbolji tim iz regularnog dela sezone, moskovski CSKA, kao i najprijatnije iznenađenje takmičenja, litvanski Žalgiris.

Fener je za rivala dobio ekipu iz Kaunasa, tako je jednostavno kostur odlučio, dok je Real u polufinalu dobio “Armejce”.

Izabranici Željka Obradovića su opravdali ulogu favorita u duelu sa Jasikevičijusovim Žalgirisom, iako se Litvanci nisu predavali do poslednjeg trenutka, ali je iskustvo presudilo, pa je Fener izborio treće vezano finale.

Što se tiče Reala, oni su kao blagi autsajderi ušli u duel sa Moskovljanima, ubili su “Armejce” šutem sa distance, blistali su Dončić i Serhio Ljulj, pa su puleni Pabla Lasa zasluženo izborili plasman u finale.

U toku regularnog dela sezone, obe ekipe su upisale po trijumf u međusobnim okršajima.

Najpre je Real slavio u Istanbulu sa dva koša viška, blistao je tada Dončić sa 20 poena, 10 asistencija i osam uhvaćenih lopti.

Sastali su se potom drugog marta u Madridu, a Fener je slavio sa 83-86, Slukas je ubacio 20 poena, Datome 17, Džejms Naneli 16.

Minule sezone su se ova dva tima sastala u polufinalu, Fener je slavio, kasnije je i osvojio titulu, a MVP Evrolige za sezonu 2017/18 Luka Dončić, u tom duelu nije postojao. Nije postigao nijedan koš, upisao je tri asistencije i dva skoka, jednostavno, platio je danak neiskustvu, a odličnu odbranu na njemu odigrao je i sprski reprezentativac Nikola Kalinić.

To bi mogao da bude ključ i večerašnjeg duela, ukoliko Obradović pronađe način da zaustavi Dončića, Madriđani će biti u problemu.

Luka Doncic
Nakon Dončića, najveća opasnost preti od iskusne bekovske linije, koju predvode Serhio Ljulj i Faku Kampaco, a ne treba zanemariti ni iskusnog Džejsija Kerola, koji je ove sezone znao da bljesne, a nije ni tajna da “Mitraljeta” obožava ovakve utakmice.

Tu na scenu najpre stupa Bred Vonamejker, koji je ove sezone bio jedan od najboljih defanzivaca u Evroligi.

Ključ za Madriđane je zaustavljanje Kostasa Slukasa, koji igra svoje šesto finale Evrolige i traži svoju četvrtu titulu.

Kostas Slukas
Real će morati da pronađe “lek” i za Bobija Diksona, koji obožava velike utakmice, u polufinalu je Žalgirisu za 12 minuta ubacio 19 poena. Marko Gudurić bi mogao da bude “X-faktor” večerašnjeg susreta, ukoliko pronađe svoj ritam, mogao bi da napravi veliki problem Madriđanima.
Što se tiče borbe pod obručima, blagu prednost treba dati turskom predstavniku, kako Jan Veseli igra možda i najbolju sezonu u karijeri i nema sumnje da će Madriđani imati velikih problema da ga zaustave. Sa druge strane Valter Tavareš je pokazao da još uvek nije zreo za najviši nivo u EL, Ajon je imao velikih problema sa povredama ove sezone, iskusni Meksikanac nije na željenom nivou, pa će u finalu od velikog značaja biti i nastup Entonija Rendolfa, koji će svojim atleticizmom pokušati da isparira “Letećem Čehu”.
Nema sumnje da nas čeka fantastična utakmica, Real će pokušati da osvoji svoju 10. titulu (sa devet titula su najuspešniji klub u istoriji Evrolige), dok će do svoje jubilarne 10. titule večeras pokušati da dođe i najtrofejniji evropski stručnjak, trener Fenerbahčea Željko Obradović.

Utakmica počinje u 20h u “Štark Areni”, nema sumnje da će tribine biti pune i da će atmosfera biti na nivou velikog finala.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*