Najmlađi MVP ikada!

Luka Dončić je MVP Evrolige! Samo za one koji ne prate košarku to je iznenađenje, a mladi Slovenac je svoju uspešnu sezonu zaokružio još jednim trofejom, Započelo je osvajanjem Eurobasketa, pa sjanim igrama u Realu sa kojim je dogurao do finala F4 u Beogradu, pa titulom za najperspektivnijeg mladog igrača Evrolige (‘Zvezda u usponu’). I sve to sa nepunih 20 godina!

Dončić će u nedelju Realom protiv Fenerbahčea juriti titulu prvaka Evrope, a svi očekuju da će od sledeće sezone igrati u NBA ligi.

“Hvala svim navijačima i trenerima, kao i svima koji su me podržavali. Ključ je u tome da se zabavljate na terenu i da naporno radite. Posebno mi je drago što sam nagradu dobio iz ruku Dušana Ivkovića. On je jedan od najboljih trenera svih vremena”  rekao je Dončić prilikom uručenja ovog priznanja u Palati Srbije u Beogradu.

U sezoni iza nas postizao je 16.1 poena i imao 4.4 asistencije po meču. Indeks korisnosti ukupno – 21.8!

Dončićje treći igrač koji je u dresu Madriđana osvojio MVP Evrolige u poslednjih pet sezona. Evo i liste svih osvajača:

2004/05 Entoni Parker (Makabi)
2005/06 Entoni Parker (Makabi)
2006/07 Teo Papalukas (CSKA)
2007/08 Ramunas Šiškauškas (CSKA)
2008/09 Huan Karlos Navaro (Barselona)
2009/10 Miloš Teodosić (Olimpijakos)
2010/11 Dimitris Dijamantidis (Panatinaikos)
2011/12 Andrej Kirilenko (CSKA)
2012/13 Vasilis Spanulis (Olimpijakos)
2013/14 Serhio Rodrigez (Real Madrid)
2014/15 Nemanja Bjelica (Fenerbahče)
2015/16 Nando De Kolo (CSKA)
2016/17 Serhio Ljulj (Real Madrid)
2017/18 Luka Dončić (Real Madrid)

Kud dalje?

Odnedavno je ekipa Phoenix Sunsa na slatkim mukama. Dobili su prvi pick na draftu i to po prvi puta u svojoj povijesti. Sada imaju izbor između dva supertalentirana igrača, a svaki je poseban na svoj način. DeAndre Ayton je čudo prirode, četvorka sa kretnjama beka, a Dončić nam je dobro poznat. Zlato na Eurobasketu, glavni igrač jednog od najjačih ekipa u Europi, sada i MVP Evrolige.

Luka je trenutno na Final Fouru u Beogradu, gdje će odmjeriti snage sa Obradovićevim Fenerom u finalu. Luka je u Beogradu izjavio nešto jako zanimljivo, nešto što će možda i olakšati stvari za Sunse.

“Nisam siguran da su ovo moje posljednje dvije utakmice u Europi. Još uvijek moram donijeti odluku. Vjerovatno će to biti nakon sezone,” izjavio je Luka.

Prema ovome Luka još uvijek nije siguran hoće li se otisnuti u NBA. To bi moglo odbiti neke ekipe, te bi čak moglo utjecati na njegov izbor na draftu. Tj mogao bi pasti nekoliko pozicija, ukoliko neće doći u NBA odmah iduće sezone.

 

Ko osvaja Final Four?

1 Trackback / Pingback

  1. Tko uzima svoj 10-ti trofej? - Ostatak Sveta

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*