Zaboravljeni sinovi NBA Lige

U današnje vrijeme vrlo je lako postati zvijezda. Sve što ti treba je jedan viralni klip i već si na svim naslovnicama. Takva je situacija i u košarci. Posljednjih godina počeo je ogroman hype srednjoškolskih igrača. Neki su praćeni praktički od svoje 16 godine, pa preko sveučilišta sve do NBA Lige. Prognozirane su im sjajne karijere. Neki poput Lebrona Jamesa, Bena Simmonsa i Anthony Davisa su u potpunosti ispunili očekivanje. No postoji i druga strana priče. Neki se potpuno izgube kada dođu u Ligu i totalno razočaraju. Prvi primjer koji mi pada na pamet je Dajuan Wagner – srednjoškolski Mesija. Čovjek koji je ubacivao 100 poena u srednjoj školi, u NBA se zadržao sam nekoliko sezona. Portal Fadeaway World je odlučio izdvojiti neke današnje mlade talente koji su totalno razočarali u NBA. Svi nas još stignu demantirati, no ovo što su dosada pokazali je debelo ispod očekivanja.

Thon Maker

Sjećam se još klipova na Youtubeu kada sam gledao ogromnog 213cm visokog Australca kako dribla, zabija šuteve, blokira kao od šale. Jednostavno je dominirao konkurencijom u srednjoj školi. Toliko da su počele priče da je zapravo puno stariji. Činilo se da je novi Durant, a to su prepoznali i Bucksi koji su ga birali 10. pickom na draftu. No kada je došao u Ligu prvo je bio fizički preslab da bi uopće igrao. Napredovao je polako, no od igrača od kojeg smo očekivali da postane novi Durant, Thon je debelo razočarao. Ovu sezonu je pokazao da može biti koristan sa svojim dugim rukama i solidnim šutom, no ipak to nije niti blizu onoga iz srednje škole.

Nerlens Noel

Bivši centar Sixersa je također bio izuzetno dominantan u srednjoj školi. Na sveučilištu je doživio tešku povredu koljena koja ga je udaljila s parketa na čitavu sezonu. To nije spriječilo Sixerse da ga uzmu šestim pickom. Noel je već kao rookie bio odličan bloker i Sixersi su od njega mislili napraviti pravog centra. Brzo su odustali i tradeali su ga, a Noel se jako zeznuo kada nije prihvatio relativno veliki ugovor Mavsa koncem prošle sezone. Potpisao je praktički za minimalac i nestao je sa lica zemlje. Mavsi ga uopće nisu koristili, igrao je užasno spori Mejri i čini se da je Noel propao. Uhvaćen je čak kako ide na hamburger u poluvremenu utakmice. Od max ugovora sigurno ništa, barem još koju sezonu, jer sad se Noel mora boriti za svaku minutu na parketu.

Nick Stauskas

Američki Grk je trebao biti novi veliki bijeli šuter. U rangu Redicka ili recimo Korvera. Ima sjajnu ruku, a čak ima i dobre atletske sposobnosti. Pogtovo u usporedbi s Redickom i Korverom. Na sveučilištu je bio jedan od najboljih scorera u Zemlji, a Kingsi su ga uzeli 8. pickom. No nikada nije prenio igre sa Michigana na NBA Ligu. Igrao je solidno, no nije mogao uhvatiti konstantu i tradean je u Sixerse. Trenutno je u Brooklynu i ne možemo reći da ima veliku konkurenciju, no Nik opet ne igra. Samo 13 minuta u prosjeku nije ono što smo očekivali od njega.

Jahilli Okafor

Još jedan centar iz Phille. Za razliku od Noela, Okafor je potpuno suprotnost. Biran je trećim pickom na drafu, odmah iza KAT-a i Russella. On je trebao biti nova sila u NBA pod košem. Izvrsna leđna tehnika, meka ruka i dobar osjećaj za igru u napadu. No, košarka se nažalost (po neke) igra na dvije strane. Okafor je bio toliko loš u obrani, da ga Sixersi više nisu mogli trpiti. Koliko god bio dobar u napadu, sve je upropastio obranom. Na kraju je morao moliti za odlazak iz Phille gdje je dobijao minute na kapaljku, a sada ponovo traži sreću u Brooklynu gdje pokušava oživjeti karijeru.

Dragan Bender

“Nasljednik” Toni Kukoča se nije pokazao u najbolje svjetlu u Sunsima. Dragan je dominirao u juniorima, preko 210cm sa izuzetno mekom rukom i sjajnim pregledom igre. Odmah je prozvan novi “Pink Panther”, tj novi Toni Kukoč. Možda je nepravedno prema ovako mladom momku stavljati takve imperative, no zbog stila igre i konstitucije usporedba je neizbježna. No Dragan u Sunsima igra alibi košarku. Nikako da preuzme odgovornost kakvu je imao u mlađim kategorijama, previše se oslanja na šut, a kada ga ne ide nerijetko završi utakmicu i sa 0 poena. Što je katastrofa za igrača njegovog kalibra. Kada se oslobodi biti će strašan igrač, a vjerujemo da će to početi već od iduće sezone pod Kokoškovim.

1 Trackback / Pingback

  1. Recap sezone 2017 - 2018: Brooklyn Nets - Ostatak Sveta

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*