Tandem bolji od Iversona, Stocktona, Barkleya…

NBA ekipa sadrži minimalno 15 igrača. U većini slučajeva to bude i puno više, jer konstatno dolazi do izmjena u rosteru. Tijekom sezone trener ponekada koriste i svih 15 igrača. Sezona je izuzetno naporna i treba na bilo koji način održavati svježinu u ekipi. No, kada dođe playoff rotacija je srezana. Igraju samo oni najbolji i najspremniji. Najbolji primjer su Rocketsi, jer D’Antoni je koristio 7, max 8 igrača protiv Warriorsa.

Tako da se u NBA Ligi lako može desiti da neki marginalizirani igrači, ni krivi ni dužni dođu do naslova prvaka. Tako je u povijesti bilo igrača koji su osvajali naslove bez da su postigli iti jedan poen u doigravanju. No, prsten imaju, dok velikani poput Malonea, Stocktona, Barkleya i ostalih se ne mogu podičiti tim uspjehom.

Prsten imaš, poen nemaš!

Slična situacija je ove godine i u Warriorsima. Najveći raritet od svih je Omri Casspi. Njegov “rekord” vrlo vjerovatno nitko neće srušiti. Postao je prvi igrač u povijesti NBA lige koji će imati prsten, a da nije odigrao niti jednu playoff utakmicu! Casspi je bio cijelu regularnu sezonu na rosteru Warriorsa, a onda pred playoff su dali šansu Cooku pred njim, te su ga otpustili. No ipak će mu uručiti Prsten prvaka.

Zaza Ubica

Zaza Pachulia je imao veliku ulogu u prošlogodišnjem playoffu. Zlobnici će reći da je bio tu samo da ozlijedi Leonarda, no Zaza je obavljao jako puno “prljavog posla” pod košem. Tukao se, postavljao čvrste blokove, kupio skokove i davao sve od sebe u obrani. Zato ga je Kerr cijenio i davao mu šansu. No, ove sezone Zazina minutaža je naglo opala. Niti jednu utakmicu playoffa nije odigrao više od 5 minuta, a najviše je zabio protiv Rocketsa u garbage timeu kada su izgubili preko 20 razlike. Ubacio je 5 poena. No Zaza je sada dvostruki prvak, na ruci mu sjaje dva prstena, a jedino to je i bitno.

“Moja porodica više nije sigurna”

Shaqtin a’ Ring

Igrač za kojeg smo najmanje vjerovali da može doći do prstena je Javale McGee. Simpatičan momak, fenomenalnih atletskih sposobnosti, no i redovit gost Shaqtin a’ Foola.  Gotovo svaki tjedan je napravio neku glupost zbog koje mu se Shaq redovno smijao. Tako je Javale stigao do Ratnika koji su ga odmah prihvatili. Znali su što treba od njega očekivati i tako se Javale okitio svojim prvim prstenom prošle godine.

Ove sezone je bilo priča kako će ga otpustiti ili tradeati. Bilo je i ponuda, no Javale je ostao i to je zapravo bila i dobra vijest za Ratnike. U Finalu protiv Cavsa je dosta često bio i starter, a pružio je odlične igre. Bio je peti strijelac ekipa sa ukupno 32 poena i fantastičnih 16/20 iz igre. Javale je zakucao sve što je mogao (osim kada mu je obruč udario bananu – Javale ostaje Javale, tu se ništa ne može) odigrao vrlo dobru obranu, te zapravo imao dosta veliki doprinos u ovom naslovu. Okitio se drugim prstenom zaredom, te je svima pokazao da je više od redovnog gosta Shaqtin a’ Foola.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*