Tri realne i ostale nerealne opcije za Lebrona Jamesa

Preneseno sa: doubledouble.rs

Piše: Miroslav Dragoljević

Jedna od glavnih tema za razgovor ovoga leta u svetu košarke će biti o tome za koga će Lebron Džejms nastupati sledeće sezone.

Još jedna NBA sezona je završena, a Voriorsi su očekivano odbranili naslov. Da je Džordž Hil pogodio drugo slobodno bacanje u prvoj utakmici velikog finala ili da Džej-Ar Smit nije imao pomračenje uma u narednim sekundama, možda bi Kavalirsi dobili jednu ili eventualne dve utakmice, ali epilog bi bez ikakve dileme bio identičan. Jednostavno, Voriorsi su u ovom trenutku najbolja ekipa u ligi i utisak je da se to neće skoro promeniti. Ipak, jedan čovek i dalje može promešati karte, izmeniti odnos snaga i on će biti glavna tema svih košarkaških razgovora u Americi narednih mesec dana. Radi se naravno o Lebronu Džejmsu.

Najbolji košarkaš današnjice ima mogućnost da izađe iz poslednje godine ugovora sa Kavalirsima koji vredi nešto malo manje od 36 miliona dolara, a da li će to zaista učiniti, saznaćemo najverovatnije u julu mesecu.

Mnogi analitičari poslednjih dana iznose svoja mišljenja gde bi Džejms mogao nastaviti karijeru, međutim ukoliko logički razmislite, u igri su verovatno samo tri opcije: Hjuston Roketsi, Filadelfija Seventisiksersi i Klivlend Kavalirsi. Sve ostalo bi bilo veliko iznenađenje.

Foto: YahooSports

HJUSTON ROKETSI

U svojoj 34oj godini života, Lebron je odigrao najbolji plej-of u karijeri. Bilo je to dovoljno da dovuče Kavalirse do velikog finala, ali ne da tamo i ugrozi Golden Stejt Voriorse. Nisu bile dovoljne ni brojke koje su rušile sve moguće individualne rekorde. Sa druge strane, Hjuston Roketsi su bili jako blizu da eliminišu franšizu iz Ouklenda u finalu Zapadne konferencije. Tim Majka D’Antonija je vodio 3:2 u seriji, ali u finišu pete utakmice se povredio Kris Pol, čovek koji je bio najzaslužniji za vođstvo Roketsa u seriji u tom trenutku i nema dileme da je njegov izostanak bio nenadoknadiv u poslednja dva meča.

Sa Lebronom u timu, Roketsi bi izvesno imali najkvalitetniji sastav na papiru u čitavoj ligi. Kako bi to izgledalo na terenu i kako bi Harden i Džejms funkcionisali, to je već pitanje za neku drugu analizu ako do saradnje zaista dođe.

Nema sumnje da Džejms ne želi da ostane na samo tri titule u karijeri, a dolazak u Hjuston bi tu brojku izvesno popravio u narednim godinama. Ipak, da bi se to ostvarilo generalni menadžer Roketsa, Deril Mori bi morao pronaći način kako finansijski sve to da uklopi.

Kris Polu je istekao ugovor i on je pre nekoliko dana izjavio kako ni ne pomišlja da pravi ustupke i pristaje na bilo šta što nije maksimalan ugovor. Iskusni plejmejker je predsednik Sindikata igrača i već se nekoliko puta zalagao za povećanje plata košarkašima, tako da ne treba očekivati ustupke sa njegove strane. To znači da bi Lebron morao pristati na nešto manju cifru od one koju ima u Kavalirsima(36 miliona dolara), a s obzirom da i Klinta Kapelu očekuje višegodišnji ugovor ovoga leta, teško je za poverovati da bi Švajcarac pristao na manji iznos u trenutku kada treba da potpiše ugovor života.

Kada se sve to uzme u obzir, Mori ukoliko želi da potpiše Džejmsa mora da napravi nekoliko magičnih poteza. Jedan od njih bi bio trejd Rajana Andersona(zarađuje astronomskih 20 miliona po sezoni), verovatno u paketu sa Erikom Gordonom(13 miliona po sezoni). Ako bi u tome uspeo, postojala bi mogućnost da se potpiše Džejms, uz maksimalne ugovore Polu i Kapeli.

Foto: USA Today

Iako ta priča lepo deluje u teoriji, u praksi zvuči malo drugačije. Teško je verovati da bi neko pristao da trejduje za Andersona i prihvati njegovih 20 miliona dolara samo da bi Roketsi otvorili prostor Džejmsu. Verovatno bi taj trejd paket Roketse koštao nekoliko budućih draft pikova, jer recimo za timove poput Orlando Medžika, Bruklin Netsa, Atlanta Hoksa ili Sakramento Kingsa ne bi predstavljalo problem da „udome“ Andersona na dve godine jer prostora u salary capu itekako imaju, a realne šanse za doigravanje izvesno nemaju ni sledeće, a verovatno ni sezonu posle toga. Ako bi Roketsi ponudili nekoliko budućih draft pikova, zajedno sa Andersonom, a možda i Kapelom čak, to bi bila win-win situacija za obe strane. Roketsi bi sa triom Pol-Harden-Džejms postali prvi favoriti za titulu, a franšize poput Medžika, Netsa, Hoksa, Kingsa i sličnih bi dobili šansu da kroz dodatne pikove na draftu izgrade nešto što im nije uspelo u prethodnim godinama.

Da li bi Mori hteo da vidi Džejmsa u svojoj ekipi? Sigurno. Koji generalni menadžer to ne bi hteo…

Da li bi Lebron hteo da dođe u Hjuston? Vrlo verovatno. Glad za titulama postoji, a Roketsi pružaju najveću šansu da dođe do novih.

Da li bi Džejms Harden pristao da bude u senci Lebrona? Ovo je već pitanje za analizu.

Harden je otišao iz Oklahome jer nije hteo da pristane na manji ugovor, kao ni da bude u senci Duranta i Vestbruka. U Hjustonu je postao jedan od najboljih košarkaša u ligi, izvesno mu sleduje MVP priznanje za ovu sezonu, a poznavajući njegov ego i karakter, ostaje upitno koliko bi mu bilo prijatno da gleda Lebrona kako komanduje ekipom koju je sam izgradio i da ga postavlja u ćoškove da čeka povratne lopte.

Činjenica jeste da dolazak Lebrona skoro pa garantuje makar jednu titulu Roketsima u narednim godinama, ali isto tako je činjenica da su Roketsi ove godine pokazali da itekako mogu da pariraju Voriorsima i bez Lebrona. Priča „šta bi bilo kad bi bilo“ se uvek pokreće, ali samo laici mogu da kažu kako se ništa ne bi promenilo da je Pol igrao šestu i eventualnu sedmu utakmicu finala Zapadne konferencije. U najgorem slučaju, Roketsi bi imali veću šansu za prolaz.

Iako se o tome generalno malo priča i razmišlja u temama koje povezuju Lebrona i Hjuston, Harden je ipak alfa i omega Roketsa i sigurno će njegovo mišljenje dosta značiti, možda će biti i presudno. Ako ego stavi po strani u želji da drastično poveća šanse za osvajanje NBA prstena u narednoj sezoni, na zadatku će biti Deril Mori. Ubeđivati Lebrona neće biti previše potrebno, dovoljno je samo prezentovati aktuelni roster Roketsa, a ukoliko bude bilo kakve dileme, pa recimo samo da će se Kris Pol potruditi da je otkloni.

Ako se obe strane dogovore, jedini problem će biti već pomenuti Rajan Anderson, a prostora verovatno ne bi bilo ni za Erika Gordona u novom timu. Napraviti trejd u paketu sa njima neće biti najlakši posao s obzirom na visinu ugovora Andersona, ali nekako je nezamislivo da se na kraju samo to ispreči u dolasku Džejmsa u Hjuston. Viđali smo i teže zamislive trejdove u prošlosti…

Foto: Twitter

FILADELFIJA SEVENTISIKSERSI

Ukoliko se Džejms odluči za ostanak na „Istoku“, najviše smisla ima odlazak u Filadelfiju. Seventisiksersi u tandemu Simons-Embid imaju zalog za budućnost, a zajedno sa Lebronom bi postali najkvalitetniji tim Istočne konferencije. Bez obzira na snagu koju su pokazali Boston Seltiksi u doigravanju, utisak je da bi Seventisiksersi sa Lebronom ipak bili glavni kandidat za veliko finale u Istočnoj konferenciji.

Skandal koji je potresao ovu franšizu prethodne nedelje je doveo do otkaza(iako je zvanično podneta ostavka) Brajanu Kolanđelu. Naime, sada već bivši generalni menadžer Seventisiksersa je koristio lažne Tviter naloge na kojima je prozivao svog prethodnika Sema Hinkija, a iznosio je i neki prljav veš iz svlačionice koji je uključivao dosta sadašnjih igrača ovoga tima. Ukoliko bi se franšiza iz Filadelfije odlučila da angažuje Dejvida Grifina na njegovo mesto, to bi uveliko povećalo šanse za dovođenje Lebrona Džejmsa. Grifin je do prošlog leta bio generalni menadžer Klivlend Kavalirsa i u vrlo dobrim odnosima je sa najboljim košarkašem današnjice, što se ne može reći za Kobija Altmana, njegovog naslednika u Klivlendu.

Što se tiče finansija, Seventisiksersi imaju dosta prostora u salary capu. Džoel Embid će potpisati maksimalan ugovor ovoga leta, a i pored toga, Seventisiksersima će ostati nekih 60 miliona prostora(računajući i luxury tax) što je dovoljno i za dolazak Lebrona, kao i za potpisivanje još jednog superstara. Naravno, u tom slučaju bi Džej-Džej Redik ostao bez novog ugovora ili bi morao da pristane na drastično smanjenje plate što opet nije nerealan scenario jer bi dobio priliku da igra u ekipi koja pretenduje na šampionsku titulu.

Kada se sve ove okolnosti uzmu u obzir, jasno je da Seventisiksersi nemaju potrebu za finansijskom gimnastikom kao Roketsi kako bi doveli Džejmsa. Dejvid Grifin bi svakako bio veliki plus u tom planu, a Lebron bi dobio mlađu, potentniju i dosta bolju ekipu od one koju ima sada u Klivlendu. Još jedan faktor može biti u igri, a to je ostanak na „Istoku“. Lebron je upisao nastupe u osam uzastopnih NBA finala i odlazak na „Zapad“ bi umanjio šanse da se taj niz nastavi jer bi protiv glavnog konkurenta, Golden Stejt Voriorsa igrao pre velikog finala. Da li je taj podatak nebitan u celoj priči, verovatno jeste, ali opet se često ističe u svim američkim medijima. Isto tako je kristalno jasno da je Istočna konferencija neuporedivo slabija od Zapadne konferencije trenutno, pa bi sam put do finala bio nešto lakši nego što bi to bio slučaj u Hjustonu.

Za razliku od Hardena i svih potencijalnih problema koji bi se mogli desiti tokom sezone, Lebron bi u Filadelfiji imao saigrače i tim koji bi bez dileme kreirao zdravije i bolje okruženje. Džoel Embid je već sada počeo sa ubeđivanjem na društvenim mrežama, a nešto slično rade i još neki saigrači Kamerunca.

Sve u svemu, Filadelfija je poprilično realna, možda i najrealnija opcija za Lebrona ovoga leta.

Foto: ClutchPoints

KLIVLEND KAVALIRSI

Kavalirsi su Lebronov tim. Njegov grad, njegova država, njegov tim. Iako je okrenuo fanove Kavalirsa protiv sebe kada je otišao 2010. godine, vratio se četiri godine kasnije i doneo prvu titulu u istoriji franšize 2016. godine. Svoje je uradio. Da li je mogao i morao više za ukupno jedanaest sezona provedenih u Klivlendu? Apsolutno jeste. Samo što nije sve zavisilo uvek od njega, nego i od onih koji su pravili timove Kavalirsa u dva perioda u koja je nastupao za njih.

Objektivno gledano, ostanak u Klivlendu nema nikakvog smisla za Džejmsa sa takmičarskog aspekta. Ovaj tim nema kvalitet ni da se vrati u veliko finale sledeće godine, uz svo poštovanje za Lebrona. Opet se vraćamo na priču „šta bi bilo kad bi bilo“, ali sa Kajri Irvingom i Gordonom Hejvordom, teško je verovati da bi ovi Kavalirsi mogli izbaciti Boston Seltikse narednog proleća. Opet, čak i da uspeju u tome, Voriorsi ili Roketsi na drugoj strani bi bili nepremostiva prepreka. Ukratko, ova ekipa ne može osvojiti titulu ni sa Lebronom.

Nezamislivo je i da se dogode neke astronomske promene u igračkom kadru. Džordž Hil će u naredne tri sezone zaraditi 57 miliona dolara od Kavalirsa, a taj ugovor da neko drugi prihvati je u domenu naučne fantastike. Visoki višegodišnji ugovori Džordana Klakrsona, Džej-Ar Smita i Tristana Tompsona takođe ne pomažu, kao ni ono što zarađuje Kevin Lav koji je daleko od svoje najbolje košarke u karijeri. Sve u svemu, Kavalirsi imaju najgore ugovore od svih timova u ligi i kombinacija za trejd je jako malo, ako uopšte i postoje. O dovođenju nekog superstara ne mogu ni razmišljati.

Foto: Complex

Romantike u sportu je sve manje, ako više uopšte i postoji. Svi gledaju u pravcu novca i titula, a eventualni ostanak u Kavalirsima do kraja karijere bi itekako bila romantika. Komparacije u sportu su nepotrebne, ali teško je za poverovati da Lebron Džejms nema ambiciju da makar stigne po broju osvojenih titula Kobija Brajanta ili čak Majkla Džordana. Eventualni odlazak u Roketse bi mu možda pružio priliku i da prestigne obojicu, dok ostanak u Kavalirsima izvesno znači ostanak na broju tri. Možda eventualno ugrabi još jednu, u sportu je sve moguće. Ono što je sigurno, šanse bi bile drastično manje.

U intervju za američke medije prethodnog dana, Džejms je rekao kako je porodica bitan faktor u odluci. Za razliku od trenutka kada je otišao u Majami, deca su mu starija i sigurno im ne bi prijalo da se odsele u novu sredinu. Da li je to zaista presudan faktor u donošenju ove odluke? Verovatno nije i neće biti. Značajan da, presudan ne.

Za razliku od prethodnog odlaska, sada ne bi trebao da navuče gnev pristalica Kavalirsa jer im je ipak doneo titulu koju su dugo čekali. A i da ima gneva, da li je Lebronu to zaista bitno? Da je bitno, ne bi otišao ni prvi put, osim ako povratak nije isplanirao u momentu kada je otišao.

Za razliku od Seventisiksersa i Roketsa, Kavalirsi nemaju prostor u salary capu da potpišu superstara, ne garantuju šampionski tim(štaviše…), ne garantuju apsolutno ništa. Opet, ako Lebronu u prvom planu nije da osvoji još neku šampionsku titulu(što je nemoguće zamisliti za nekoga ko je najbolji u svom poslu), onda se možda i može zamisliti ostanak u sredini u kojoj je sada. U tom slučaju, za početak možda i odradi poslednju godinu ugovora pa tek sledeće leto vidi razvoj situacije, ali to tek nema smisla jer bi samo protraćio još jednu sezonu karijere koja se svakim letom sve više bliži kraju. Ipak, ostanak u Kavalirsima ne treba definitivno otpisati.

Foto: ClutchPoints

NEKE NEREALNE OPCIJE

U brojnim analizima, pored navedena tri tima se spominje još najmanje toliko potencijalnih destinacija za Lebrona. Povezuju ga najviše sa Los Anđeles Lejkersima koji po kladionicama čak imaju i najveće šanse da ga dovedu. Ako se iole logički razmišlja, odlazak u Lejkerse apsolutno nema smisla. Sve da sa njim dođe Pol Džordž(koji izvesno stiže i bez Lebrona), pa i još jedan superstar, to ništa ne garantuje u konkurenciji sa Roketsima i Voriorsima. Ako već želi instant rezultat i šampionsku ekipu, jedini logičan izbor na „Zapadu“ su Roketsi.

Veza sa Klipersima bi bio Džeri Vest, veza sa Sparsima je Greg Popovič, ali sve su to više želje fanova nego nešto što ima realnog smisla kada se pogleda šira slika.

PREDVIĐANJE

Kao što je već rečeno, ako želi instant rezultat i odlazak u tim koji bi njegovim dovođenjem postao prvi kandidat za osvajanje titule, Lebron Džejms će otići u Hjuston Roketse. Ako želi da ode u tim koji će lakšim putem doći do velikog finala i imati neuporedivo veće šanse za trijumf nego što je to bio slučaj ove sezone, otići će u Filadelfija Seventisikserse. A opet, ako želi da sačeka još jednu sezonu, a možda i do kraja karijere ostane tu gde jeste, u ekipi koja je njegov istinski dom, ostaće u Klivlend Kavalirsima. Neka četvrta opcija nije realna i ne bi trebala da se desi, mada nikad ne recite nikad.

Ako nekome nešto znači, autor ovog teksta bi novac uložio na odlazak u Filadelfiju.

2 Trackbacks / Pingbacks

  1. Lebron postaje slobodan igrač - Ostatak Sveta
  2. LA je imao 'Boga', sada je dobio i - 'Kralja' - Ostatak Sveta

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*