ACB: Draft bez Luke Dončića?

Piše: Vladimir Stanković, KOŠ magazin

Ne verujte baš svemu što pročitate na portalima, pa i u novinama… Ovaj naslov, primeren tabloidima, „tačno je netačan“, smišljen da vas „navuče“ da kupite novinu, ili uđete na sajt. Mi se, naravno, na ovom portalu ne bavimo varanjem čitalaca ali možda će vam mala lekcija o uredničkim trikovima pomoći da se ne „upecate“ baš svaki put. Dakle, naslov je suštinski tačan, tim pre što ima upitnik koji treba da kaže da nešto baš i nije 100% sigurno, ali fali mu drugi deo rečenice koji glasi „ …ako Baskonija dobije četvrtu utakmicu“.

Taj četvrti meč na programu je u utorak, ako Baskonija pobedi biće 2-2, igraće se 5. utakmica 22. juna – baš na dan drafta u Njujorku. U tom slučaju Luka Dončić neće moći da prisustvuje „lutriji“ i vidi koji će ga klub izabrati. Ovih dana je za američke medije potvrdio da se raduje dolasku u NBA. Ako Real dobije i četvrtu utakmicu, postaće prvak Španije po 34. put, a Luka će odmah put Njujorka.

Dakle, moguće da ćemo u utorak poslednji put gledati Luku Dončića u dresu Real Madrida. U nedelju je odigrao maestralno, dao je 20 poena, uhvatio 9 lopti, ostvario indeks 29. Finale zaslužuje najvišu moguću ocenu. Igra se sjajna košarka, o čemu svedoči podatak da su sva tri meča odlučena razlikom manjom od 10 poena. Baskonija je slavila u prvom duelu u Madridu sa +4 (94-90), Real je u drugom izjednačio sa +7 (98-91), a u trećem poveo 2-1 sa +5 (83-78). Samo su ovi isti rivali 2005. igrali izjednačeniju finalnu seriju, tada je prosečna razlika posle prva tri meča bila 3 poena, dok je sada 5,3. Igra se najefikasnije finale u poslednjih 28 godina, rivali su ubacili 534 poena, u proseku 89 po meču. Još 1990. Barselona i Huventud bili su efikasniji sa prosekom od 95,5 poena po utakmici.

Već sam preneo da je prisustvo 15.512 gledalaca u „Buesa areni“ rekord plejofa. Tri prve utakmice videlo je 37.787 gledalaca što daje sjajajn prosek od 12.595 po meču. Ako se zadrži tendencija nadmašiće se 12.270 iz finalne serije 1992. u kojoj su igrali Real Madrid i Huventud. Rast beleži, i to 36%, i TV audiencija iako se utakmice isključivo mogu videti na  kanalu koji se plaća.

Šta kaže istorija o 2-1? Slobodno možete da se kladite na Real Madrid, jer je tim koji je u finalu vodio 2-1 osvajao titulu u 9 od 10 slučajeva! Tri puta je bilo 3-1, a 6 puta 3-2. Jedini put kada je 1-2 pretvoreno u 3-2 bilo je 2004/05  kada su protagonosti bili isti rivali kao sada. Boža Maljković je sedeo na klupi Real Madrida koji je u toj petoj utakmici bio bukvalno izgubljen, ali je na volšeban način nadoknadio manjak od, čini mi se, 9 poena –  za minut i neki sekund, i pobedio trojkom Alberta Ererosa 5 sekundi pre kraja za 69-70. Bio je to jedan od najvećih preokreta koji pamtim.

*Iz ACB još i vest da je Oliver Stević, posle odlične sezone, produžio ugovor sa Andorom.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*