Levoruki revolveraš i sjajni atleta

Clutchpoints

Izvor: MVP.rs

Nakon Finiksa će birati ekipa Sakramenta. Vlade Divac, prvi operativac Kingsa, se nalazi u veoma neugodnoj situaciji. Njegov tim je jedan od onih sa najmanje prostora za veliki iskorak, pa mu je injekcija talenta neophodna. Legendarnom srpskom centru još nisu zaboravljeni loši poslovi koje je napravio trejdom Demarkusa Kaznsa i izborom Jorgosa Papajanisa sa 13. pozicije na Draftu 2016. godine, te bi za njega bio preveliki rizik da uzme još jednog Evropljanina, tačnije Luku Dončića, sa druge pozicije, posebno zbog toga što u svojim redovima već ima dovoljno mladih igrača spoljne linije.

Kako prenose dobro obavešteni izvori, postoji velika verovatnoća da će Kingsi svojim drugim pikom i Hoksi trećim tražiti visoke igrače koji bi bili rešenja na duge staze. U najužem krugu najtalentovanijih, iza Ejtona, je Marvin Begli III. Reč je o frešmenu sa Djuka, unuku nekdašnjeg ABA i NBA Ol star igrača i zlatnog košarkaša sa Olimpijskih igara 1964. godine Džoa Koldvela, koji pokriva poziciju krilnog centra.


LIČNA KARTA

Ime i prezime: Marvin Begli III

Datum i mesto rođenja: 14. mart 1999. (Tempi, Arizona)

Visina: 211 centimetara

Pozicija: Krilni centar / Centar

Koledž: Djuk (2017/18)


Svi oni koji pomno prate dešavanja u koledž košarci znaju da na Djuk ne ide bilo ko. Majk Šaševski pažljivo bira momke za primer u svakom smislu, one koji gaje porodične vrednosti i spremni su naporno da rade kako bi bili bolji. Begli III je srednju školu završio za tri godine, prema programu koji su za njega pripremili roditelji, nakon čega je uspešno prošao sva testiranja i dobio dozvolu da se upiše na koledž. Pre toga je promenio tri škole za tri godine u dve države, a zanimljivo je da je 2015. bio saigrač sa Ejtonom u Finiksu. Međutim, Hilkrest Prep je napustio veoma brzo zbog, kako je njegov otac rekao, negativnih stvari koje su se dešavale u školi.

Begli III je prvu ponudu za stipendiju dobio sa samo 14 godina, ali kaže da takve stvari nisu uticale na njega. Okružen je porodicom, iz koje crpi energiju, pa spoljni faktori ne mogu da ga poremete.

“Ne obraćam pažnju na ‘hajp’ koji se pravi. Fokusiran sam na trening i na to da kada izađem iz dvorane budem bolji igrač nego kada sam ušao u nju. Ne brinem o drugim stvarima, one će doći kao posledica velikog rada”, rekao je kada mu je bilo samo 14 godina!

Onaj tim koji se bude odlučio da ga izabere moraće da bude strpljiv. Reč je o jednom od najboljih atleta koji će se pojaviti na narednom Draftu, ali i o igraču koji ima nekoliko velikih problema. Prvi i najveći je taj što nije jasno definisano na kojoj poziciji bi ovaj levoruki košarkaš mogao da igra u NBA ligi. Visinom i konstitucijom je idealan za “četvorku”, ali ga slab šut sa distance ograničava na putu ka ulasku u društvo velikih zvezda u najboljoj ligi na svetu. Sa druge strane, trenutna građa mu ne dozvoljava da igra centra.

Drugi problem Marvina Beglija III je to što nema jasno definisana ofanzivna oružja. Dobar je u napadu iz pikenrola, eksplozivnost ga čini produktivnim nakon ofanzivnog skoka, ali iz izolacija, bilo na niskom postu bilo u igri licem prema košu, nema mnogo toga da ponudi. Na sve to bi trebalo dodati da se ne snalazi najbolje u realizaciji desnom rukom.

Begli je pik za tim koji je spreman da čeka njegov napredak. Ovom mladom momku predstoji veliki rad kako bi svojim sjajnim fizičkim predispozicijama dodao konkretno umeće za nivo koji zahteva NBA liga. U svojoj jedinoj sezoni na koledžu je beležio 21 poen, 11.1 skokova i 1.5 asistencija. U šutu iz igre je imao realizaciju od 61.4 odsto, trojke je pogađao sa 39.7 odsto uspešnosti, dok je slobodna bacanja pogađao u 62.7 odsto slučajeva. Radi se o jednom od onih igrača čije brojke bi mogle da zavaraju.

Zanimljivo je pomenuti da je Beglijev deda bio drugi pik na Draftu 1964. godine, kada su ga izabrali Detroit Pistonsi. Nema sumnje u to da će i unuk biti podignut sa visoke pozicije, a možda u Ligu uđe na isti način kao Koldvel – kao drugi pik.

1 Trackback / Pingback

  1. NBA draft 2018: Ko je koga birao, i kako su prošli naši? - Ostatak Sveta

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*