Ljeto velikih odluka: Top 20 free agenata!

Izvor: Germanijak.hr

Nedavno je završila NBA sezona ‘metlom’ Warriorsa u finalu protiv Cavsa, ali neće dugo trajati mir u najjačoj ligi svijeta. Pred nama je draft, a isto tako 1. srpnja počinje ‘free agency’ ludnica. Povodom toga odlučili smo izdvojiti 20 najboljih slobodnih igrača ovo ljeto bez obzira jesu li ograničeni, neograničeni ili se očekuje da izađu iz ugovora s igračkom opcijom.

Ograničeni slobodni igrači su u situacijama da momčad s kojom im je prestao vrijediti ugovor imaju pravo izjednačiti svaku ponudu za njih i tako ih zadržati, dok neograničeni mogu potpisati ugovor s kim žele. Za primjer, tri najatraktivnija igrača na tržištu ovog ljeta izaći će iz ugovora s igračkom opcijom. Krenut ćemo od 20. mjesta pa prema prvom.

20. Marcus Smart

Važan član rotacije Boston Celticsa ove sezone, sjajan defenzivac koji je u prosjeku imao 10,2 poena, 4,8 asistencija i 3,5 skoka. On je ograničeni igrač i Boston može izjednačiti ponudu, ranije je želio 50-60 milijuna dolara u novom ugovoru, no to teško da će dobiti. Protekle sezone zaradio je 4,5 milijuna, dobit će malu povišicu, a vjerujemo da bi ga Celticsi voljeli zadržati kao jako važnog člana klupe.

19. J.J. Redick

Suigrač našeg Darija Šarića protekle je sezone uzeo vrlo lijepih 23 milijuna dolara, a za to je dao 17,1 poen u prosjeku uz 42 posto trice. On je neograničen i može pristati na što želi, a s obzirom da je odigrao sjajnu sezonu očekujemo da opet primi neku solidnu, ali kratkoročnu ponudu. Zna se što se može očekivati od njega, ima 34 godine, ali još uvijek sjajno pogađa.

18. Derick Favors

Favors je protekle sezone napokon podsjetio zašto je bio treći pick 2010. godine, a za 12 milijuna dolara prosječno je imao 12,3 poena, 7,2 skoka i 1,1 blok. Solidne brojke, no Utah gradi oko Mithcella i Goberta tako da je teško očekivati što će biti s njim. Nije ograničen i može potpisati s bilo kojom momčadi, a ono što je pokazao protekle sezone moralo bi mu donijeti solidan ugovor. Tek mu je 26 godina.

17. Jusuf Nurkić

Nurkić je odigrao dobro u Portlandu koji ima opciju izjednačiti bilo koju ponudu za bivšeg igrača Cedevite. Protekle sezone zaradio je tek 2,9 milijuna dolara, a zabijao je 14,3 poena uz 9 skokova i jasno je da ga čeka daleko bogatiji ugovor. Ofenzivno jako talentiran, ali defenzivno vrlo upitan iako je još jako mlad s 23 godine. Vidjet ćemo što Blazersi žele od njega, ali ni drugih interesa neće nedostajati.

16. Will Barton

Barton je ušao u ‘prime time’, prošle sezone je Nuggetsima za 3,5 milijuna dolara dao 15,7 poena, 5 skokova i 4,1 asistenciju s klupe i definitivno spada igrače u koje se isplati uložiti. Denver bi ga vrlo rado sačuvao, ali nema opciju izjednačenja, a neka druga momčad bi mu ipak mogla osigurati mjesto startera što bi moglo biti presudno.

15. Trevor Ariza

Jako važan član Rocketsa ove sezone, sjajan defanzivac i odličan šuter za tri poena. Zabijao je ove sezone 11,7 poena za plaću od 7,4 milijuna, a toliko i vrijedi. Nije ograničen igrač, ali ne vjerujemo da će Rocketsi svom glavnom obrambenom igraču dozvoliti da ide iako su mu već 32 godine.

14. Zach LaVine

Bullsi su ga dobili ozlijeđenog iz Minnesote i ovu sezonu oporavka platili 3,2 milijuna dolara. Jasno je kako LaVine zaslužuje daleko više novca u novom ugovoru, a Bullsi će imati pravo izjednačiti ponude. Pokazao se dobar nakon povratka, zabijao je 16,7 poena, jedan je od najeksplozivnijih igrača u ligi i očekujemo da po sezoni zarađuje deset ili malo više milijuna dolara.

13. Isaiah Thomas

Ova sezona uzaludno mu je potrošena, a zaradio je 6,3 milijuna dolara. Da je slobodni igrač postajao nakon sjajne sezone s Celticsima vjerojatno bi mogao dobiti jako puno novaca, no ovako s upitnim kukom koji ga stalno muči izgubio je dosta vrijednosti. Već mu je 29 godina i svi znamo što može, a postoje i momčadi koje bi uzele rizik s njim. Samo, ne vjerujemo da će dobiti ni približno novaca koliko želi.

12. Tyreke Evans

On bi mogao biti stvarno sjajan posao. Neograničen je, a u Memphisu je prošle sezone zabijao 19,4 poena uz 5,2 asistencije i 5,1 skokova s čime je ušao u najkompletnije igrače u ligi. Zarađivao je tek 3,3 milijuna dolara, ali morat će dobiti više u novom ugovoru. Za njega očekujemo velik interes i borbu, ušao je u ‘prime’, a igra nikad bolje.

11. Rajon Rondo

Prošlog ljeta potpisao je na jednu godinu uz 3,3 milijuna dolara s Pelicansima i bio velik dio njihovog uspjeha. Probudio se u playoffu, stigao čak i na elitnu razinu i sve to budi optimizam da bi ga opet i tijekom regularne sezone mogli gledati u takvim izdanjima ako bude imao motiva. New Orleans slaže sjajnu momčadi, Rondo se tamo vidi i bilo bi iznenađenje kad ga ne bi vratili, ali ipak uz povišicu.

10. Nikola Jokić

Ovdje je situacija specifična i on možda ni ne bi trebao biti ovdje, no izvjesno je da će ga klub namjerno staviti na tržište. Naime, Denver ima opciju da izađe iz ugovora ovog ljeta i izjednači bilo koju ponudu te na taj način pusti da tržište odredi njegovu plaću. Ukoliko ostane u ugovoru Denver bi ga platio samo 1,6 milijuna dolara sljedeće sezone, ali bi onda postao neograničeni slobodni igrač sljedećeg ljeta i ako bi poželio otići Nuggetsi bi bili nezaštićeni. Ne vjerujemo da se Denver želi tako kockati s igračem oko kojeg grade momčadi i koji uz 17,5 poena bilježi 10,5 skokova te šest asistencija. Jokić je već sada zvijezda, igra sjajno i vjerujemo da će ga Nuggetsi pokupiti ovog ljeta nakon što ga učine ograničenim slobodnim igračem.

9. Aaron Gordon

Orlando ima prava izjednačiti mu ponude, a protekle sezone je zarađivao 5,5 milijuna dolara. To nije realno jer postiže 17,6 poena u prosjeku uz 7,9 skokova i svakako će dobiti daleko više novaca, a mogao bi biti zanimljiv brojnim momčadima. Eksplozivan je, ima tricu, a tek su mu 22 godine. Ne predstavlja rizik i očekujemo borbu za njega.

8. Julius Randle

Lakersi su ga se htjeli riješiti prošle sezone i dobiti nešto za njega, a sada su u lošoj situaciji. Talentirani mladić protekle je sezone zabijao 16,1 poena u prosjeku uz 8 skokova i 2,6 asistencije i jedan je od najtalentiranijih mladih visokih igrača u ligi. Potencijal mu je velik, ali ukoliko ga žele zadržati Lakersi će morati platiti i ne ćemo biti iznenađeni ako Randle od jeseni zaigra negdje drugdje, pogotovo jer Lakersi planiraju dovesti visoku zvijeuzdu.

7. Clint Capela

Rocketsi na njihovu sreću imaju pravo izjednačiti ponude za Capelu koji je eksplodirao ove sezone sa 14 poena i 10,8 skokova u prosjeku, a zarađivao je tek 2,3 milijuna dolara. Napredovao je jako, jako puno i jedan je od najboljih centara u ligi. Veliki je borac, tek su mu 23 godine i Houstonu mora biti prioritet dovesti ga natrag u roster, nema nikakve dileme.

6. DeAndre Jordan

Clippersi su ga se htjeli riješiti još u tijeku sezone, a on je prvi igrač na ovom popisu koji će postati slobodni igrač svojom opcijom. Zaradio je 22,6 milijuna dolara tijekom prošle sezone i s obzirom na 12 poena i 15,2 skoka u prosjeku očekujemo da primi interes brojnih momčadi. Momčad iz Los Angelesa nema opciju izjednačenja ponude, ali jako je teško reći gdje će DeAndre igrati sljedeće sezone. Možda i ostane.

5. DeMarcus Cousins

Neograničeni, slobodni igrač je Cousins koji je za prošlu sezonu zaradio ‘tek’ 18 milijuna dolara. Prije teške ozljede bio je ponajbolji igrač lige s 25,2 poena, 12,9 skokova i 5,4 asistencija u prosjeku, nevjerojatno je svestran, poboljšao je i šut do sjajne razine. Problem je jedino teška ozljeda Ahilove tetive koja je najgora za takav tip sportaša i Pelicansi nisu ludi za opcijom gdje mu daju maksimalni novac u novom ugovoru jer je to realan rizik. Ipak, ne ćemo biti iznenađeni ako netko ponudi Cousinsu ‘max deal’, mogli bi recimo Lakersi.

4. Chris Paul

Paul je uzeo 24,3 milijuna dolara protekle sezone za 18,6 poena, 7,9 asistencija i 5,4 skokova u finalistu Zapadne konferencije. Odigrao je sjajno i bit će iznenađenje ako Rocketsi ne dogovore novi ugovor s njim, nije se teško ozljeđivao, godine jesu mali problem, no CP3 je još uvijek elitni igrač i dobit će sjajan ugovor u Houstonu ili negdje drugdje, no to bi bilo iznenađenje.

3. Paul George

George je s Oklahomom odradio tu tranzicijsku sezonu do isteka ugovora. Bio je odličan s 21,9 poenom u prosjeku i još bolji iza linije za tri poena. Zaradio je 19,3 milijuna dolara, no u novom ugovoru morao bi imati i još veću godišnju plaću. Zainteresiranih je mnogo, ali već se dugo vrti priča kako će PG u Los Angeles Lakerse, a ta je priča dosta realna.

2. Kevin Durant

Da, Durant će izaći iz ugovora s igračkom opcijom, ali naravno da to ne znači kako će napustiti Warriorse. Prošle je godine uzeo deset milijuna manje nego što zaslužuje kako bi prvaci složili klupu, ali sada izlazi iz tog ugovora kako bi ovaj put uzeo maksimalni novac. Nalazi se u ‘primeu’ i sljedećih godina, a možda i do kraja karijere očekujemo ga u Warriorsima.

1. LeBron James

Kralj će izaći iz ugovora, ove sezone zaradio je 33 milijuna dolara, ali s Cavsima nije uspio otići do kraja. Situacija u Clevelandu nije dobra, jasno je kako nema dovoljno dobre suigrače i vrlo je realno da on napusti klub ovog ljeta. Njegov potpis diktirat će cijelo tržište, dok se ne odredi gdje će on sve će ostalo biti na čekanju. Navodno su Lakersi najveći favoriti, no najavili su se razgovori i s Warriorsima, Celticsima, 76ersima…..Igra najbolju košarku karijere i njegova će odluka utjecati omjere snaga u novoj NBA sezoni.

U top 20 se mjesta nije našlo za još sjajnih igrača koji će ovo ljeto biti slobodni, a tu spadaju Kyle Anderson, Carmelo Anthony, Enes Kanter, Avery Bradley, Brook Lopez…Jedno je sigurno, čeka nas super zanimljivo NBA ljeto, svijet čeka gdje će LeBron, a Lakersi bi opet mogli postati ponajbolja momčad lige.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*