Joker ‘kralj statistike’, Hrvati najstandardniji, centri najprecizniji

U netom završenoj NBA sezoni, 2017 2018, nastupilo je 15 igrača poniklih ili poreklom sa prostora bivše Jugoslavije. Oni su igrali za ukupno 15 klubova. Najduže smo gledali, doduše skromne i minutama ograničene, nastupe Ante Toni Žižića koji je sa Cavsima u svojoj rookie sezoni nastupao u velikom finalu. Pobednika znamo, nakon prvog neizvesnog meča, dileme nije bilo – Golden State Warriorsi su superiorno odbranili titulu, i metlom počastili Žižićev tim.

Hrvatski duo najstandardniji

Većina igrača igralo je vrlo zapažene role u svojim timovi. Na iznenađenje, verujemo mnogih, jedini koji je u regularnom delu proteklog prvenstva odigrao sve mečeve bio je krilni centar Sunsa, i hrvatski reprezentativac Dragan Bender. Bender koji je u slabom timu iz Arizone dobio pravu priliku, i čak je bio starter u finišu sezone, odigrao je sva 82 meča. Sledi Bojan Bogdanović koji je odigrao možda i najbolju i najkonstatniju sezonu od kada je u NBA, i on je za Pacerse odigrao 80 mečeva. Jusuf Nurkić, nezamenjiv na mestu petice u Blazersima, odigrao je 79 mečeva sa po 78 mečeve slede rookie Bogdan Bogdanović (78) i Dario Šarić (Phila). Nikola Jokić (Nuggets), Goran Dragić (Heat) i Mario Hezonja (Magic) odigrali su po 75 mečeva.

Kada su minute u pitanju, Jokić je u Denveru bio prosto nezamenjiv i igrao je rekordnih 32.6 minuta po meču, sledi Goran Dragić (Miami) sa 31.7 minuta, Bojan Bogdanović (Indiana) sa 30.8 minuta, Dario Šarić (Philadelphia) 29.6, potom Nikola Vučević (Orlando) sa 29.5 minuta i Bogdan (Kings) sa 27.9 minuta.

Impresivni Jokić

Slede statističke kategorije u kojima je individualno najviše napredovao i iskočio Nikola Jokić, nesumnjivi lider Denvera, franšize koja još uvek nije preležala ‘dečje bolesti’ i ponovo je propustila učešće u play offu. Sa 16.9 indeksom, Jokić je najkorisniji od svih igrača, no iznenađenje (ili ne jer i prošle sezone je bilo tako) je Boban Marjanović (Pistons / Clippers) koji je vrlo aktivno i efikasno koristio svoju minutažu i ove sezone.

Jokić je popravio i svoj ofanzivni učinak pa je bio najbolji strelac svoga tima sa 18.5 poena po meču. Goran Dragić je postizao 17.3 poena, Nikola Vučević 16.5, dok je na četvrtom mestu Nikola Mirotić, koji je nastupao za Bullse i Pelicanse, sa 15.6 poena. Mirotić je nakon povratka na teren u decembru (a odsustvovao je zbog bizarne tuče sa Portisom na treningu) prosto eksplodirao pa je odigrao najbolji mesec u svojoj NBA karijeri.

Joker je bio i najbolji skakač među našima, sa 10.7 skokova u proseku po meču, a nakon njega tu su sjajni centri – Vučević (Magic) sa 9.2 i Nurkić (Blazers) sa 9 skokova po meču. Mirotić je hvatao u proseku 7.4 lopte po meču.

Još jedna kategorja u kojoj je Jokić dominirao su asistencije a u prošloj sezoni stigao je do impresivnih 6.1 asistencije po meču, a tu su Dragić (4.8) i rookie Miloš Teodosić (Clippers) kojem je ova kategorija specijalnost.

Centri lake ruke

Neverovatnu preciznost pokazali su centri u prošloj sezoni, a Ante Toni Žižić koji je u Cavsima dobijao priliku na mrvice šutirao je iz igre neverovatnih 73.1 %, a odmah je tu i Bobi koji je igrajući za dve franšize pogađao u 53.4 % prilika. Nurkić, Zubac, Jokić i Vučević su također demonstrirali neverovatnu preciznost šutirajući iz igre.

Sa linije za 3 poena, Mirza Teletović (Bucks) je u vrlo tegobnoj sezoni za njega, koju je ranije završio (a možda i karijeru) zbog povrede, šutirao sam46.7 % preciznosti. Sledi Nemanja Bjelica (Wolvs) sa 41.5 %, Bojan Bogdanović sa 40.2 %, Jokić 39.3 %, Bogdan Bogdanović sa 39.2 %… No, zanimljivo je, najviše ubačenih trica u regularnom delu imao je Dario Šarić (157), potom Bojan Bogdanović (155), pa Mirotić (135), Bogdan Bogdanović (129), Dragan Bender (118), pa Jokić i Dragić (po 111).

Bojan Bogdanović je najprecizniji sa linije za slobodna bacanja (86.8 %), a slede Nikola Jokić (85 %), Miloš Teodosić (84.8 %), i Bogdan Bogdanović (84 %).

Nikola Jokić prednjačio je po broju izgubljenih lopti (2.8), a slede Nurkić (2.3) i Dragić odnosno Teodosić (po 2.2). Jusuf Nurkić sa 1.4 i Nikola Vučević sa 1.1 blokadom po meču, najčvršći su odbrambeni bedemi u svojim timovima.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*