NBA draft 2018: Ko je koga birao, i kako su prošli naši?

NBA.com

Održan je i toliko čekani draft za klasu 2018! Sa naših prostora imamo dva nova predstavnika u najjačoj ligi sveta – Luku Dončića, novog člana Mavsa, i Džanana Musu koji je stigao među Netse.

Da vidimo ko je zauzeo najviše pozicije, i ko je izabrao ove zanimljive mlade igrače:

1: DeAndre Ayton (Suns)

Kao prvog picka na draftu, dosadašnjeg centra Arizone, DeAndre Aytona odabrali Phoenix Sunsi koje će u narednoj sezoni voditi Igor Kokoškov. Tu i nije bilo mnogo dileme. Ayton je odavno projektovan kao prvi pick, a Sunsi su izrazili želju za njegovim dovođenjem. Ayton je krilni centar fantastičnih napadačkih i fizičkih predispozicija. Dominirao je u NCAA Ligi, no nažalost nije ostvario nekakav veliki timski uspjeh sa Arizonom. No, to ne umanjuje njegov potencijal. Sa Aytonom, koji bi se mogao sjajno uklopiti sa Bookerom, Sunsi će imati izuzetno zanimljivu ekipu iduće sezone.

Sunsi su posljednje tri godine radili na ekipi, te sada imamo Zapadnu verziju famoznog Processa, i zaista potentan tim sa kojim će Igor Kokoškov raditi.

Kokoškov i njegova omladina

2: Marvin Beagley (Kings)

Pravo na drugog picka je imao Sacramento, a generalni menadžer Vlade Divac i uprava Kingsa su se odlučili za Marvina Beagleya Trećeg, krilnog centra sa Univerziteta Duke.

Kingi će sa njim morati biti strpljivi. Reč je o jednom od najboljih atleta na ovom draftu, ali i igraču koji ima nekoliko velikih problema. Prvi i najveći je taj što nije jasno definisano na kojoj poziciji bi ovaj levoruki košarkaš mogao da igra u NBA ligi. Visinom i konstitucijom je idealan za “četvorku”, ali ga slab šut sa distance ograničava na putu ka ulasku u društvo velikih zvezda u najboljoj ligi na svetu. Sa druge strane, trenutna građa mu ne dozvoljava da igra centra.

3: Luka Dončić (Hawks – trejdan u Dallas Maverickse) 

Slovenački bek i dosadašnji igrač Reala iz Madrida Luka Dončić je izabran kao treći pik, ali je odmah prosleđen u Dallas u razmenu za Trae Younga.

Dončić u Dallasu, veliki Dirk oduševljen!

4: Jaren Jackson Jr. (Grizzlies)

Memphis Grizzlies su kao četvrtog picka izabrali krilnog centra Univerziteta Michigen Statea, Jarena Jacksona.

5: Trae Young (Dallas, trejdan u Atlanta Hawkse)

Young je veliki prospekt, a svoju visoku poziciju na ovom draftu zaslužio je sjajnim partijama u prošlog NCAA sezoni, šuterskim i plejmererskim sposobnostima zbog kojih ga mnogi porede sa Stephom Curryjem.

>> Hawksi ne uče na svojim greškama

6: Mo Bamba (Orlando Magic)

Memfis Grizlisi su kao četvrtog pika izabrali krilnog centra Univerziteta Mičigejn Stejt Džerena Džeksona juniora, dok je šesti pik pripao ekipi Orlando Medžika, a to je centar Univerziteta Teksas Mohamed Bamba, momak raspona ruku 2,39m, koji je visok 2,16m.

Postavlja se pitanje budućnosti Nikole Vučevića u ovoj franšizi nakon dolaska Bambe.

Bullsi su kao 7 picka odabrali Wendella Cartera sa Duka, Cavsi su putem Brooklynovog 8 picka dobili playa sa Alabame Colina Sextona… koji je imao poruku za najboljeg košarkaša današnjice:

Lebrone, ostani… stigao sam!

Kevin Knox je kao 9. pick završio u Knicksima, dok je kao deseti u Philly stigao krilni igrač Villanove Mikael Bridges koj je trejdovan u Phoenix.

Potencijalnu krađu drafta napravio je Denver Nuggets, tim našeg Nikole Jokića. Nuggetsi su birali Michaela Porter Jr.-a  i to kao 14. picka prve runde, dok je on jedno vrijeme bio stavljan čak ispred Dončića na drugo mjesto mock drafta. Svi znamo kakav je Porter igrač, dominirao u srednjoj školi, trebao biti prvi pick, no ozbiljna povreda leđa ga je udaljila s parketa cijelu sezonu.

>> Da li su Nuggetsi uzeli potencijalnu ‘krađu drafta’

Boston Celticsi su svoj jedini pick (27.) na ovogodišnjem draftu, iskoristili da uzmu centra sjajnog potencijala, Roberta Williamsa III.

Na sinoćnjem draftu sa 28. pozicije Warriorsi su izabrali Jacoba Evansa (21, 198cm, 95kg) sa Cincinnatija, koji pokriva pozicije beka i krila. Reč je o sjajnom defanzivcu, odličnih fizičkih predispozicija, koji može da brani više pozicija, ali i solidnom napadaču. Videćemo da li je ovo još jedan u nizu ‘pametnih’ izbora aktuelnih šampiona.

>> Čoveče, Bog je dobar

Bosansko-hercegovački krilni igrač iz Cedevite Džanan Musa izabran je kao 29. pik prve runde drafta od strane Brooklyn Netsa. Njegov novi klub stekao je pravo na ovaj izbor u sklopu trejda sa Toronto Raptorsima prošle godine.

>> Musa u Brooklyn Netsima

Jedini Srbin na ovogodišnjem draftu, Dušan Ristić, koji je u protekle četiri godine uspešno nosio dres Arizone, igrajući sa prvim pickom, nije izabran. Isti slučaj je i sa bh. košarkaškom, Ajdinom Penavom.

4 Trackbacks / Pingbacks

  1. Nuggetsi uzeli najveću krađu drafta? - Ostatak Sveta
  2. Tko kosi, a tko vodu nosi? - Ostatak Sveta
  3. Kaješ li se, Igore? - Ostatak Sveta
  4. DeAndre Ayton: Momak projektovan za 20+ 10+ - Ostatak Sveta

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*