Atlanta Hawks 2017 – 2018: Jastrebovi srezanih krila

Dugačak period rebuildinga je ispred Hawksa, a baš u tom stilu su odigrali i ovu sezonu. Prije početka sezone otišao je i posljednji član posljednje uspješne generacije Hawksa, Paul Millsap i od tog trenutka se znalo u kojem smjeru će ići sezona Hawksa. Završili su na posljednjem mjestu Istoka, ubilježili su samo 24 pobjede  uz poražavajuću posjećenost. Uvjerljivo najmanje ljudi je posjetilo njihovu Philips Arenu, a s obzirom kako su igrali ove sezone tu nema ništa čudno.

 

 

 

 

 

Novi GM, nova pravila

Kao što smo napomenuli u prošlu sezonu Hawksi su ušli s novim GM-om. Bivši dužnosnik Warriorsa je imenovan za prvog čovjeka Hawksa. Travis Schlenk je imao veliki utjecaj u stvaranju šampionske generacije Ratnika, a sada je trebao svoje znanje prenijeti na novu ekipu. Prva odluka je bila da ne preplati Millsapa, već da ga pusti da odšeta u Nuggetse. To je značilo samo jednu stvar za navijače Hawksa, a to je nekoliko gubitničkih sezona. Odlučio je stvoriti sve iznova i krenuti iz početka. Jedini dokazani igrač na rosteru mu je bio Njemački play Dennis Schroeder, a osim njega iole ozbiljnije minute igrali su još Kent Bazemore i Taurean Prince. Izuzetno limitirana ekipa, bez pravog go-to guya je bila osuđena na propast. Tako je i bilo tijekom čitave sezone. Hawksi su igrali solidnu košarku, no jednostavno imali su premalo kvalitete u svojim redovima i to je u većini slučajeva neslavno završavalo.

Učinak tima

Hawksi su čvrsto zauzeli začelje Istočne konferencije, dok su u čitavoj Ligi Grizzlies i Sunsi imali gori score, a bili su izjednačeni s Mavsima po broju pobjeda. I što se tiče obrane, i što se tiče napada bili su pri dnu Lige. Već nakon prvog mjeseca Lige bilo je jasno kojim putem idu Hawksi. U mjesec dana ubilježili su samo 4 pobjede u 20 utakmica. S tim da treba napomenuti da je jedna pobjeda u tom periodu stigla protiv Lebrona i Cavsa.

Jadno, Tyronne, jadno!

Mjesec poslije toga je bio nešto bolji, no bez vidljivih promjena. Sjela je koja pobjeda više, no Hawksi su po rosteru bili možda i najslabija ekipa Lige. Povremeni bljesak Schroedera i Bazemora im je donio pokoju pobjedu, no ništa značajno. Najduži pozitivni niz je bio čak 2 pobjede zaredom, dok je najnegativniji bio onaj u prvom mjesecu Lige, dugačak čak 8 utakmica.

Najbolji strijelac ekipe je očekivano bio Dennis Schroeder koji je ubacivao 19,4 poena u prosjeku u 6,2 asista. Osim njega solidnu sezonu je imao Taurean Prince koji je pokazao upravi da na njega može ozbiljno računati u idućim sezonama. Bio je drugi strijelac ekipe, startao je u sve 82 utakmice, te je prosječno ubacivao 14,1 poen uz 4,7 skoka. Rookie Josh Collins je također bio jedna od rijetkih svijetlih točaka u ovoj sezoni. Njegove leteće sposobnosti su bili dašak atrakcije u inače mrtvoj Phillips areni, a uz sve to bio je i dosta koristan po ekipu. Ubacivao je 10,5 poena, te je bio drugi skakač ekipa poslije Dednoma sa 7,3 skoka u prosjeku.

Totalan raspad

Nakon ove užasne sezone trener Budenholzer je odlučio kako mu je dosta. On želi pobjeđivati, a uprava želi rebuilding kroz draft, te su zbog nesuglasica u viziji odlučili prekinuti suradnju. Bud je bio dugogodišnji trener Hawksa, bio je čovjek koji je napravio onu slavnu generaciju koja je žarira i palila Istokom (samo u regularnoj sezoni, u playoff je tata bio Kralj James…) Čisto na njegovu imaginaciju i iskustvo su izvukli neke pobjede, no nedostatak kvalitete u rosteru nije mogao ispraviti ni Bud. Odlučio je kako mu je dosta ovakve igre i napustio je klub.

I Hawksi u potrazi za trenerom

Rastanak s Budom se nekako i očekivao. Cijela sezona je bila puna sitnih trzavica između njega i uprave, no ono što je iznenadilo je apel najboljeg igrača da ode. Njemac Dennis Schroeder, tražio je odlazak iz Hawksa. Kao i svom, sada već bivšem treneru, dosta mu je poraza, te želi u ekipu koja će se boriti za playoff. Što se tiče Hawksa oni sigurno još 2-3 sezone neće ni primirisati playoffu, a to je nešto što ne zadovoljava Dennisa.

Hawksi ostaju bez glavnog igrača?

Mini Warriorsi?

Odlazak Schroedera je vrlo vjerovatno razlog zašto su Hawksi na draftu uzeli Traea Younga. Bek kojemu treba lopta u rukama nikako ne može funkcionirati u paru sa Schroederom. Jer, pogađate, Schoeder je koristan samo kada ima loptu u rukama i kada kreira za sebe i  za druge. Tako da su sada Hawksi završili sa dva beka koja nikako ne mogu zajedno igrati u petorci. To je znak da Schroeder ipak napušta Hawkse. Ideja novog GM-a Schlenka je da od Hawksa napravi neku novu verziju Warriorsa Istoka. U Youngu je vidio mladog Currya, dok je drugi pick Huerter kopija Klaya Thompsona. Hajdemo se izraziti da su Hawksi dobili Splash braću u kineskoj izradi…

Hawksi ne uče na svojim greškama

Pitanje je sada kako će ići razvoj ove dvojice mladih bekova. Ukoliko postanu makar upola dobri kao Splash braća, Travisu dugujemo ispriku. To će sigurno biti dovoljno da Hawksi budu u ozbiljnim playoff pričama na Istoku. No pitanje je, hoće li žaliti za Dončićem? Vrlo vjerovatno, pogotovo ako Young krene putem Jamala Crawforda umjesto Currya, a Huerter putem Stauskasa umjesto Klaya Thompsona…

3 Trackbacks / Pingbacks

  1. Recap sezone: Dominacija 'petorke smrti' i detronizacija 'Kralja' - Ostatak Sveta
  2. Southeast 2018-2019: Nikada slabija konkurencija - Ostatak Sveta
  3. Atlanta Hawks 2018-2019: Jastrebi šire krila - Ostatak Sveta

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*