Rookie 2018: Ko zaslužuje nagradu?

Ne pamtimo da smo imali neizvesniju trku za rookie igrača godine u NBA. Plejada mladih asova zakoračila je na terene u NBA prošloga leta i svojim igrama pokazala da će gospodariti ligom narednu deceniju. Rookie generacija 2017 ne samo da je opravdala talenat već ih je nekolicina pokazala liderske sposobnosti u toku protekle sezone.

Zanimljivo da među kandidatima za rookiea godine nema prošlogodišnjeg 1 picka, Markella Fultza (Phila) ni drugog picka, Lonzo Balla (LA Lakersa), koji nisu imali sezone na nivou tog plasmana ali i očekivanja.

Nema ni sjajnih novajlija, poput Kyle Kuzme koji je bio ‘krađa’ drafta u režiji Lakersa, Lauri Markkanena koji je u dresu Bullsa rešetao mreže, D’Arona Foxa i Bogdana Bogdanovića iz Kingsa, koji je na All Star meču dobio priznanje za MVP-a…

Evo tri najizglednija kandidata:

Ben Simmons (Philadelphia 76ers)

15.2 pts, 8.2 as, 8.1 sk, 54 % iz igre, 56 % slobodna

Ben Simmons je malo ‘začinio’ konkurenciju, i iako je draftan još 2016 godine, on godinu dana nije nastupa za Philu zbog povrede, a prošle sezone je bio neprikosnoveni lider tima sa Istoka. Visok i poketljiv, sa odličnim pregledom igre Simmons je vrlo često plesao na ivici triple doubla. Mnogi mu zameraju kao nedostatak šut sa distance, ali i činjenicu da je nekoliko važnih utakmica odigrao loše. Najveći je favorit za ovu titulu, a mnogi smatraju da on nije pravi rookie jer ne pripada draft klasi 2017.

Slučaj gospodina ‘Svestranog’

Donovan Mitchel (Utah Jazz)

20.5 pts, 3.7 sk, 3.1 as, 44 % iz igre, 80.5 % slobodna

Spidad Mitchel je uz Kuzmu druga prava krađa drafta i igrač koji je trebalo da pripadne Nuggetsima, ali su ga se oni u trejdu odrekli. Neverovatan šuter, igrač sjajnih predispozicija, koji je u samo jednoj sezoni postao lider probuđenog tima iz Solt Lake Citya. Najbolji je strelac koji se nije ustručavao preuzimati odgovornost i u mnogo bitnim utakmicama za svoj tim.

“Mitchell je ROY”

Jayson Tatum (Boston Celtics)

13.9 poena, 5 skokova, 4.4 asist, 47 % iz igre, 83 % slobodna

Tatum se od starta regularne sezone prilagodio timskoj igri Celta, veću minutažu ima ‘zahvaliti’ neugodnoj povredi Gordona Haywarda sa početka sezone. I opravdao je u potpunosti. Kako je mladi tim pod Bradom Stevensom rastao, rasto je i Tatum a svoje vrhunce doživeo je tamo gde malo koji rookie i zaigra – u play offu. Nijanse su ih delile od velikog finala, a tatumu i ekipi falilo je samo malo iskustva.

Zvijezda je rođena!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*