Jokić MVP, Šarić najviše napredovao, Nurkić odbrambena ‘zvijer’…

Stigli smo i do kraja sezone. Warriorsi su suvereno uzeli naslov, pomevši Cavse i tako su došli do očekivanog rezultata. Nažalost, Finale je bilo lišeno svake neizvjestnosti, pa je red da se okrenemo drugim stvarima koje nas čekaju. Prvi veliki događaj je bila draft lutrija, a nakon toga je Udruženje igrača objavilo svoje dobitnike NBA nagrada. All-NBA petorke su također vani, a posljednje su izašle i NBA nagrade.

Konačno – Harden!

U tom duhu odlučili smo podijeliti te iste nagrade, no među našim igračima. Većina naših “preko bare” je imalo vrlo dobre ili odlične sezone. Novi igrači su se sjajno snašli, dok su drugi procvjetali u novim timovima/ulogama. Malo kasnije u offsezoni ćemo izbaciti recap igara svih naših igrača, a do tada ćemo podijeliti naše “vrijedne” NBA nagrade.

Od početka do kraja regularnog dijela sezone, već drugu godinu zaredom, rangirali smo učinak košarkaša sa naših prostora kroz redovnu rubriku Top5. Svaka 2-3 dana objavljivali smo kratke analize njihovih igara, individualnog učinka, doprinosa timu, i rangirali ih. Na bazi toga bili smo u prilicu sumirati njihov učinak, i izraziti ga u bodovima. Kada se sve sabere tabela izgleda ovako:


1. Nikola JOKIĆ (Denver Nuggets), 375 poena

2. Goran DRAGIĆ (Miami Heat), 225 

3. Jusuf NURKIĆ (Portland Blazers), 200

4. Nikola VUČEVIĆ (Orlando Magic), 184

5. Dario ŠARIĆ (Philadelphia 76ers), 124

6. Bojan BOGDANOVIĆ (Indiana Pacers), 118

7. Bogdan BOGDANOVIĆ (Sacramento), 101

8. Nikola MIROTIĆ (Bulls / Pelicans), 96

9. Mario HEZONJA (Orlando Magic), 59

10. Nemanja BJELICA (Minnesota), 43


MVP – Nikola Jokić

Ovdje definitivno nema spora. Jokić je ove sezone došao do statusa jednog od najboljih centara Lige. Ubilježio je čak 9 triple double učinaka i koncem sezone praktički sam vukao Nuggetse u borbi za playoff. U tom posljednje mjesecu imao je 25.7 poena, 12.5 skokova i 7.7 asistencija, uz 52 % šuta iz igre, čak 43 % šuta za tri poena, uz + 8.5 razlike koliko je dobijao Denver kada je on bio na terenu. Konačni statsi su mu bili najbolji u karijeri, a postao je prvi centar još od velikog Wilta koji je bilježio prosječno barem 6 asista kroz sezonu. Nekoliko puta je stigao i do nagrade Igrača mjeseca kod nas, tj najviše puta od svih naših igrača.


>>> Biser u blatu

>>> Igrač meseca novembar

>>> Igrač meseca februar


Joka je na najboljem putu da bude pravi kandidat za MVP nagradu, izrastao je u vrhunskog igrača, a još uvijek ima dosta prostora za napredak.

DPOY – Jusuf Nurkić

Bosanski bedem je napokon dobio pravu priliku. Još prošle sezone se vidjelo da će dosta unaprijediti igru Blazersa, a to je potkrijepio ove godine. Juka je učvrstio obranu do te mjere da su Blazersi skočili sa 24. obrane Lige prošle godine, do 8. mjesta ove sezone. Potpuno je sakrio Lillarda i McColluma u obrani, držao je reket pod kontrolom protiv svake ekipe. Obrambene brojke su mu skočile u nebo, bio je jedan od najboljih igrača Lige što se tiče branjenja reketa, sjajno je gradio i držao protivničke centre pod kontrolom. Lillard i McCollum su mogli mirno igrati agresivno na perimetru, kada znaju da im Juka čuva leđa. Osim obrane napredovao je i u napadu, te si je gotovo sigurno osigurao višegodišnju suradnju s Blazersima.

Igrači mjeseca: Jusuf Nurkić i Dario Šarić

MIP – Dario Šarić

Ovdje smo mogli staviti gotovo sve naše igrače, no odlučili smo se za najkonstantnijeg kroz čitavu sezonu. Dario Šarić je umalo bio rookie godine prošle sezone, pružao je sjajne igre, dok je ove nadmašio samog sebe. Postao je nezamjenjivi šraf u ovom Procesu, pravi glue guy koji idealno povezuje redove. Najveći napredak je ostvario u šutu, gdje je podigao postotke i postao pouzdan šuter, nešto što većina nas nije mislila da će se ikada dogoditi. A dogodilo se u Šarićevoj drugoj sezoni. Jedno vrijeme je bio jedan od najboljih šutera Lige, dok je sezonu završio u Top 15 po postotku slobodnih bacanja. Postao je idealan igrač u ovom sistemu, sada kada ima šut može izuzetno dobro širiti reket, a ove ostale stvari kao borbenost, požrtvovnost i inteligencija u igri su naravno ostale na istoj razini. Čak i malo višoj nego prošle godine.

Dario ruši rekorde u Philli!

ROY- Bogdan Bogdanović

Divac je dao ogromne novce Bogdanu za njegovu prvu sezonu u NBA. Dobio je najviše od svih rookiea ikada i nije razočarao. Prometnuo se u prvog kreatora Kingsa, iako je većinu vremena igrao dvojku. Kako je sezona odmicala, sve više i više je uzimao konce igre u svoje ruke, a sve je “začinio” s dva pobjednička koša od kojih je jedan došao protiv akutalnih prvaka. Bogdan je u šuterskom dijelu bio i više nego korektan, dokazao je da je sjajan šuter, a najviše je napredovao baš u tom playmakersom dijelu. On je zapravo bio prvi bek Kingsa, preuzimao je loptu i kroz pick and roll je kreirao napade. Osim toga oduševio je na Allstar utakmici gdje je pokupio MVP titulu. uz fantastičnu kanonadu izvana.

Bogdan u drugoj rookie petorci!

6th man – Nemanja Bjelica

Nikada nećemo oprostiti Thibsu što ovako malo koristi Bjelicu. Pogotovo kada mu je Nemanja više puta dokazao koliko je kvalitetan igrač. Početkom sezone je dobivao šanse na kapaljku, no svejedno je jedno vrijeme bio najbolji šuter Lige! U ovoj ekipi kojoj kronično nedostaje šuta izvana, ostaje prava misterija zašto Beli nije više korišten. Dočekao je svojih 5 minuta, nažalost tek kada se Butler povrijedio. U odsustvu najboljeg igrača Beli je upao u petroku  i na nekoliko utakmica bio uvjerljivo najbolji igrač Wolvesa. Najbolje ga se sjećaju Kelti koje je totalno istorpedirao izvana. Tih nekoliko utakmica koje je počinjao su mu bile najbolje u sezoni, no nažalost povratkom Butlera i Beli se preselio na klupu.

Bjelica čovek odluke, Cassellu preselo vođenje Clippersa od 7 sekundi

Honourable mention – Goran Dragić

Play i lider franšize sa Floride, koja je ove sezone bez mega zvezda i osakaćena povredama ipak stigla do play offa, zaslužio je ovo priznanje jer ne samo da je statistički bio lider svoga tima, već je stigao i do jednog sjajno priznanja – nastupa na ovogodišnjem All Star meču. Kakva sezona za Dragona koji se prethodno popeo na krov Evrope sa reprezentacijom Slovenije.

Oduševljenje u South Beachu

3 Trackbacks / Pingbacks

  1. Review igara naših - DODATI NASLOV - Ostatak Sveta
  2. Top 5: Kaznena petorka Ostatka sveta, edition 2019 - Ostatak Sveta
  3. Dominacija Balkanaca: Ko je MVP materijal, ko su najbolji strelci, skakači, asistenti - Ostatak Sveta

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*