Draft 2018: Ko su pobednici a ko gubitnici?

Napokon smo dočekali da prođe i taj famozni NBA draft. Ovogodišnja generacija je jedna od najjačih u posljednje vrijeme. U izboru je bilo sigurno 2-3 Allstar igrača, te mnoštvo korisnih role playera. Većina ekipa može biti zadovoljna sa svojim izborom, no kao i svake godine desilo se dosta nelogičnosti. Jedini koji su mirovali prije nekoliko večeri su predstavnici Heata i Raptorsa, jer to su jedine dvije ekipe koje nisu imale niti jedan pick na ovom draftu. Bilo je i nekoliko tradeova, no niti blizu kao prošle godine. Ovaj puta mijenjani su samo igrači koji birani na draftu, tako da smo ovaj puta ostali zakinuti za poneki blockbuster trade. Sve u svemu večer je bila interesantna, a mi se bacamo na naš “posao” proroka i odlučili smo izdvojiti ekipe koje su najbolje prošle, a i one koje nisu bile te sreće.

NBA draft 2018: Ko je koga birao, i kako su prošli naši?

W

Dallas Mavericks

  • Luka Doncic (Pick No. 3, traded from Atlanta), Jalen Brunson (Pick No. 33), Ray Spalding (Pick No. 56, traded from Philadelphia), Kostas Antetokounmpo (Pick No. 60, traded from Philadelphia)

Ovdje nema nikakve priče. Mavsi su pobjednici ovogodišnjeg drafta. Uzeli su Dončića, vrlo vjerovatno najboljeg igrača na draftu. Samim time su pobjednici drafta, no Mavsi su i nakon toga pametno birali. Luka je no-brainer, momak o kojemu smo već toliko puta pisali i o kojem se sve zna. Kod ovakvog trenera kao što je Carslie Luka će se sjajno uklopiti, a sa Smith Jr. će činiti sjajan bekovski tandem. Prilagođavati će se jedan drugome, a Mavsi dodatkom Luke postaju ozbiljna ekipa. Osim Luke stigao je još i Jalen Brunson, odlični bek sa Villanove. Brunson je prošao sve mlađe kategorije Američke reprezentacije, te je u svom godištu bio jedan od najboljih igrača. Na Villanovi je pružao odlične partije, no zbog manjka fizikalija je toliko pao na draftu. Vjerovatno nikada neće biti prva zvijezda ekipe, no teško da ćemo pronaći bolje back up playa od njega.

Dončić u Dallasu, veliki Dirk oduševljen!

Phoenix Suns

  • Deandre Ayton (Pick No. 1), Mikal Bridges (Pick No. 10, traded from Philadelphia), Elie Okobo (Pick No. 31), George King (Pick No. 59)

Nekoliko tjedana prije se znalo koga će izabrati, uzeli su krilnog centra Aytona sa Arizone. Već su počele priče o Shaq and Kobe 2.0, no mislim da su zasada te priče ipak malo preuranjene. No, svejedno Ayton je jedan od najboljih igrača ovogodišnjeg drafta,ogroman potencijal a ko Kokoškova će sigurno dobiti dovoljno prilike da taj potencijal i ispuni. Iako su imali prvi pick, razlog zašto su Sunsi najbolje odradili ovaj draft leži u njhovim kasnijim izborima. Prvo su “oteli” Sixersima Mikala Bridgesa. Odlično 3-D krilo sa Villanove koji je možda i najkompletniji igrač na draftu. U svim segmentima igre je vrlo dobar, te sada Sunsi imaju dva allround krila u Jacksonu i Bridgesu. Uz to valja napomenuti da je Bridges pravi pobjednik, jer je uzeo 2 od posljednja 3 NCAA naslova.

Kokoškov i njegova omladina

Denver Nuggets

  • Michael Porter Jr. (Pick No. 14), Jarred Vanderbilt (Pick No. 41, traded from Orlando), Thomas Welsh (Pick No. 58)

Nuggetsi su sa 14. pickom došli do Top 3 talenta. Jednostavno ih ne možemo izosaviti s ove liste. Michael Porter Jr. je možda i najtalentiraniji igračl na ovom draftu. U napadu može jednostavno sve, a najviše podjeća na Kevina Duranta. Čim netko podsjeća na Duranta znamo da je elitni talenat. Porter s lakoćom može zabijati preko niskih krila čak i na NBA razini, dok je prebrz za četvorke. Živući mismatch. Postoje dva problema. Prvi je njegovo zdravlje, a drugi je obrana. Postoje neka nagađanja da Porter mora obaviti još koju operaciju leđa prije nego bude 100% spreman, te postoji mogućnost da je to odbilo neke ekipe. Drugi problem je obrana, jer Porter se nikako nije dokazao na tom dijelu parketu. Porter je jednostavno prevelik talent da ga propustiš izabrati, pogotovo tako nisko kao Nuggetsi. Ako ostane zdrav i krene igrati kako zna, on automatski pretvara Nuggetse u ozbiljnu ekipu.

Porter Jr ide stopama Embiida i Simmonsa?

Orlando Magic

  • Mohamed Bamba (Pick No. 6), Melvin Frazier (Pick No. 35), Justin Jackson (Pick No. 43, traded from Denver)

Iako nisu birali poziciju koja im treba, Bamba je jednostavno prevelik talent da se propusti. Iako je pozicija centra već popunjena u Magicu, Bamba je već sada igrač u rangu Biyomba. S tim da puno manje košta, te je puno mlađi i od Bambe još uvijek može biti ozbiljan NBA igrač. On s Isaacom i Gordonom sada čini izuzetno atletičan i dugačak trio koji može biti izuzetno nezgodan. Iako smo pohvalili Magic s ovim izborom, sumnjamo da je to bilo planirano. Vrlo vjerovatno su rekli da će uzeti najboljeg dostupnog igrača i to je to. Potrefilo se da to bude Bamba, koji ima potencijal odvesti ovu franšizu na jedan novi nivo.

L

Atlanta Hawks

  • Trae Young (Pick No. 5, traded from Dallas), Kevin Huerter (Pick No. 19), Omari Spellman (Pick No. 30)

Ekipa sa začelja Lige, Hawksi su imali ili najbolji ili najgori draft. U slučaju da Young postane novi Curry, a Huerter mini verzija Klaya, onda ću prebaciti Hawksu u ovu iznad W kolonu. U  svakom drugom slučaju ostaju tu gdje jesu. GM Hawksa Travis Schlenk je bio dio svoje karijere u Warriorsima, te je sudjelova u stvaranju Splash Brosa. Sada to želi napraviti i u Atlanti. Young je nešto najbliže Curryu u posljednjih nekoliko sezone, dok je Huerter odličan spot up šuter koji, pogađate, jako podsjeća na Klaya. Ovim izborom daju ključeve ekipe u ruke Youngu te sve zavisi od njega. Ukoliko ste dali ključeve u ruke Curryu sigurno ćete dobro proći, no ako se ispostavi da je to Jamal Crawford, onda baš i niste dobro birali…

Hawksi ne uče na svojim greškama

Los Angeles Clippers

  • Shai Gilgeous-Alexander (Pick No. 11, traded from Charlotte), Jerome Robinson (Pick No. 13)

Najjači draft u posljednjih nekoliko godina. Imaš dva picka u Top 15. I što napraviš? Biraš dva igrača na poziciji koja ti je najviše pokrivena. Uzeli su dva beka, playmakera, a ovo bi moglo značiti da su Teovi dani u Clippersima odbrojani. Shai je ogroman playmaker, izvrstan u obrani, te može braniti sve od 1-3. Jak je na lopti, solidan u tranziciji no to je sve. Relativno slab prvi korak, nepostojeći šut, slaba igra na postavljenju obranu su jako velike mane za Shaia. Moći će peći obrambeni znat od Beverlya, a bilo bi idealno kada bi ostao i Teo da ga malo poduči igri u napadu.

New York Knicks

  • Kevin Knox (Pick No. 9), Mitchell Robinson (Pick No. 36)

Knox nikako nije loš igrač, no imamo osjećaj da su Knicksi ovdje mogli puno bolje. Kada su oni birali na raspolaganju su bili oba Bridgesa i Porter. Trojica krilnih igrača koji su trenutno bolji od Knoxa, dok ništa ne garantira da će Knox na kraju ispasti bolji igrač, tj da bivši igrač Kentuckya ima veći potencijal. U New Yorku ga vide kao nekakvog  3-D igrača, no zasada se Knox dosta muči sa šutom, imao je samo 34% iza linije za tri poena prošle sezone. U svakom slučaju mogli su bolje, no vidjeti ćemo kako će Knox reagirati pod svodovima Madisona. Robinson i Knicksi su spoj iz snova. Momak nevjerovatnih fizičkih predispozicija, no hajmo reći da ima “slabu” glavu. Najviše ga uspoređuju s Whitesideom, a s ovim igračem Knicksi bi čak mogli imati i sreće.

Portland TrailBlazers

  • Anfernee Simons (Pick No. 24), Gary Trent Jr. (Pick No. 37, traded from Sacramento)

Isto kao i Hawksi, Blazersi mogu biti najveći pobjednici ili najveći gubitnici drafta. Naravno, nemaju toliko pritiska kao Hawksi jer su oni birali sa 24. pickom no uzeli su ogroman rizik, Anferneea Simmonsa. Momka koji nije nastupao u NCAA ligi, već je direkt iz srednje škole došao na draft. Tj, nije direkt pauzirao je jednu godinu, no nije bio niti na jednom sveučilištu,a trebao je kod Pitina na Louisville. Simons je bio jedan od najtalentiranijih igrač u državi, odličan bek, no to je bilo na razini srednjih škola. Pitanje je kako će se snaći međ’ velikim dečkima, pogotovo jer mu je jača strana ulaz i fizikalije, dok je samo solidan šuter. On je pravi projek koji bi uz Lillarda i McCollum mogao izrasti u sjajnog igrača, no to je pod velikim znakom pitanja.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*