Chicago Bulls 2017 – 2018: Rogovi u vreći

chicago bulls

Dosta mirnija sezone od prošlogodišnje, no s puno lošijim rezultatima. Bullsi su nakon ispadanja u prvom krugu prošle godine napravili jedinu logičnu stvar – krenuli su u rebuilding. Odmah na večeri drafta mijenjali su svoj najboljeg igrača Jimmy Butlera u Wolvese, a zauzvrat dobili pickove, te Lavinea. Rondo i Wade su svaki otišli na svoju stranu i imali smo neke nove Bullse. No, kako to obično biva u “Vjetrovitom gradu” u nekoliko posljednjih godina, niti ova sezone nije mogla proći bez incidenata.

Boksački meč

Stvar koja je obilježila ovu sezonu Bullsa je tuča između Bobby Portisa i našem Nikole Mirotića. Pred sam početak sezone intenzitet treninga se pojačao, konkurencija na centarskim pozicijama je bila velika, te je zaiskrilo na treningu. Portis je udario Mirotića i poslao ga na operaciju. Portis je nakon toga završio na hlađenju, a Mirotić u bolničkoj postelji. Bobby se odmah izvinio Mirotiću i rekao kako je spreman na novi početak, no Mirotić na početku nije prihvaćao isprike i drama se nastavila.

Portis spreman na novi početak

Bullsi su u to vrijeme bili u groznoj formi. Na terenu su izgledali očajno i u prvom mjesecu su uspjeli dobiti samo tri utakmice. Promjene u ekipi i incidenti izvan terena su imali ogormnog utjecaja na ovu ekipu. Uz to bili su bez Mirotića i Lavinea, dvojice vrlo bitnih igrača. No povratkom Mirotića na parket sve se promijenilo.

Razjareni Bullsi

Povratkom Mirotića na parket Bullsi su postali najbolja ekipa Lige! Naravno ne doslovno, no nakon 10 uzastopnih poraza, što im je najgori niz u sezoni, Bullsi su uspjeli pobijediti u idućih 7 utakmica i tako na kratko postali prva senzacija Lige. U tom trenutku su imali najveći pobjednički niz u Ligi, a na kraju su poklekli od Lebrona i Cavsa. Mirotić je bio fantastičan u tom periodu, uvjerljivo najbolji igrač Bullsa. U napadu je izgledalo kako ne može promašiti, dok je čak i u obrani radio dobar posao. Osim njega bekovi Valentine i Dunn su također odigrali nešto i Bullsi su tako na kratko mogli mislit i playoff košarci.

Igrač meseca: Nikola Mirotić, Chicago Bulls

San nije dugo trajao i Bullsi su se vrlo brzo vratili u realnost. Počeli su previše pobjeđivati, koliko god to glupo zvučalo, jer njihov plan za ovu sezonu je bio tankirati i dobiti što bolji pick na draftu. Tako da su se vrlo brzo odlučili na trade najboljeg igrača Mirotića, u Pelicanse. Odlučili su još dodatno rasturiti ekipu, te otvoriti prostor rookieu Markkanenu koji je u uvodnim utakmicama pokazao da će ipak od njega biti nešto.

Bullsi ne staju samo na Mirotiću

Finnish Marksman

Bullsi su dosta riskirali tijekom NBA drafta. Po nekima nelogično, uzeli su Finca Lauri Markkanena na draftu. Na prvu, činilo se da će ovo biti flop, no već na Eurobasketu se vidjelo da su Bullsi zapravo imali jako dobar nos. Lauri je to dodatno potvrdio u NBA, oduševio je sve, te bi u budućnosti mogao biti glavna okosnica Bullsa. Postao je jedini rookie koji je na prvih 10 utakmica ubacio trojku, a kasnije je samo nastavio istim putem. Tijekom čitave sezone je pokazao smirenost i konstatnost, te sposobnost da ubacuje trojke kao na traci. U obrani je očekivano slab, no vidi se napredak i na tom dijelu. U regularnom dijelu odigrao je 68 mečeva, beležio je 15.2 poena, 7.5 skokova, uz 36.2 % šuta za tri poena!

O njemu je pričala Evropa, a sa Bullsima osvaja Ameriku!

(Sporo) Rađanje nove dinastije

Kraj sezone Bullsi su dočekali na 10. mjestu Istoka. Kako je izgledao početak sezone ovo je još i veliki uspjeh. Prešišali su Hawkse i Magic do kraja sezone, te si uspjeli osigurati solidnu poziciju na draftu. Nešto što je bio cilj i prije početka sezone. Što se tiče ofenzivnog i defenzivnog ratinga, Bullsi su po obje stavke bili u samom dnu Lige. Nešto bolji su bili u obrani, iako se to ne bi reklo po njihovim predstavama na terenu. No Dunn je držao agresivnost izvana, Lopez je koliko toliko kontrolirao reket, dok je Portis tukao (ne Mirotića) i Bullsi su nekako uspjeli plivati iznad vode.

Puno igrača se izmijenjalo ove sezone u Bullsima. Dva najbolja strijelca nisu odigrala ni 30 utakmcia. Mirotić je prvi strijelac, no on je otišao nakon 25 utakmica, dok je Lavine zbog povrede odigrao samo 24. Imao je ograničenu minutažu, vidjelo se da se još uvijek nije 100% oporavio, no izgledao je solidno na terenu. Ubacivao je gotovo 17 poena u prosjeku, a ako ovako nastavi i nestane strah koji je imao ove sezone, Lavine bi mogao biti jedan od nositelja Bullsa. Ugodno je iznenadio Kris Dunn koji je pokazao djelić potencijala koji je pokazivao na sveučilištu. Bio je prvi asistent Bullsa sa 6 dodavanja u prosjeku, a ubacivao je 13,4 poena u prosjeku.

Bullsi su imali sezonu za zaborav. No, kako je počelo još je i odlično završilo za njih. Sada imaju solidnu, mladu i potentnu ekipu. Sumnjamo da će iduće sezone ići u borbu za playoff, no na ovakvom Istoku bi mogli biti u gornjem domu. Ako mladi igrači, Markkanen, Dunn, Lavine, nastave napredovati Bullsi mogu jako daleko.

4 Trackbacks / Pingbacks

  1. Central 2018 - 2019: Cavsi bez krune, Bullsi bez ambicija - Ostatak Sveta
  2. Chicago Bulls 2018-2019: Bojkot trenera, povrede i najgori poraz u povijesti franšize - Ostatak Sveta
  3. Chicago Bulls 2019-2020: Ovakav tim je sramota za ovaj grad! - Ostatak Sveta
  4. Chicago Bulls 2020-2021: Zatišje pred buru u Vjetrovitom gradu - Ostatak Sveta

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*