Sprema se ludo ljeto

Danas je posljednji dan mirovanja, sutra kreće ludnica. NBA prijelazni rok će sutra biti i službeno otvoren. Ove godine stvarno imamo plejadu fantastičnih slobodnih igrača. Obično to bude pokoji Allstar, no ovaj puta imamo i franšizne igrače koji mogu birati klub. Kada na to nadodamo i ovu situaciju s Leonardom, dobijamo jedan od najzanimlivijih prijelaznih rokova u posljednjih nekoliko godina. Čak se usudim reći da će biti više velikih potpisa i tradeova nego prošle godine. Odlučili smo predstaviti najtraženije, odnosno najzanimljivije slobodne igrače. U dva teksta, a prvi na redu su bekovi.

PG

Isaiah Thomas

Omaleni Isaiah će vrlo vjerovatno promijeniti 3 klub u samo godinu dana. Nije se snašao u Cavsima, na to je najviše utjecala njegova povreda zbog koje ga nije bilo preko 2 mjeseca. Nakon toga se nije uspio priviknuti na sistem i proslijeđen je dalje u Lakerse. Tamo je vratio jedan dio forme, a Walton je čak izjavio kako ga obavezno želi zadržati. No, Lakersi imaju ogromne ambicije ovo ljeto. Vijaju Lebrona, Leonarda, PG-a, te sumnjamo da će u tom slučaju biti mjesta u Lakersima za Thomasa.

Kao moguća destinacija se spominju Sixersi koji bi s Thomasom mogli napraviti sličnu situaciju kao i s Redickom prošle sezone. Godinu dana ugovor, solidna lova i onda ponovo dogovori iduće godine, ovisno o ishodu. Ovo bi i Thomas vrlo vjerovatno prihvatio, jer izjavio je kako se želi vratiti tamo gdje je bio s Bostonom, jedan od boljih bekova Lige. Traži novu priliku i novo dokazivanje, tako da vjerujemo da su mu ovaj puta novci sporedna stvar.

“Maleni” postaje član Procesa?

Elfrid Payton

Sunsi su nedavno objavili kako neće ponuditi ugovor Paytonu, te da je slobodan u biranju novog kluba. Iako nije ispunio svoj potencijal, Payton je sasvim solidan bek. Iako nema šuta, vrlo dobro kontrolira tempo igre, a kada je u elementu onda je prava TD opasnost. Nažalost to se ne događa baš često, a ta nekonstantnost je možda njegov i najveći problem. No, ukoliko ga neka ekipa potpiše za neke pristojne novce, mogao bi biti iznenađenje iduće sezone.

Payton još jednom nepoželjan

Rajon Rondo

Doktor košarke je i ove sezone opravdao svoj nadimak. Rondo je maestralno vodio Pelicanse ove sezone, pogotovo u playoffu. Bio je na minimalcu prošle sezone, a kako je odigrao sezone vjerujemo da će Pelicansi dati sve od sebe da ga ponovo potpišu. Još su se sada pojavile glasine kako će Boogie gotovo sigurno ostati u Pelicansima, a znamo da Rondo i Boogie imaju sjajan odnos. Tako da bi to mogao biti još jedan razlog za njegov ostanak. U njemu sigurno još uvijek ima barem 3,4 sezone dobre košarke, a u ovu ekipu Pelicansa se odlično uklapa.

Najbolji bekovski par playoffa?

Fred VanVleet/ Shabazz Napier

Breakout sezona za VanVleeta. Bio je najbolji 6. igrač Raptorsa, tj predvodnik najbolje klupe Lige. Njegov izostanak zbog povrede ramena je dosta osjetio u playoffu. Fred je ove sezone dohvatio konstantu, te iz večeri u večer je pružao vrlo dobre igre. Odličan šut, mirnoća u postavljanju napada i solidna obrana usprkos manjku atleticizma. Fred bi mogao ove sezone biti jako tražen, a Raptorsi će vrlo vjerovatno dati sve od sebe da ga ostave u ekipi.

Napiera i VanVleeta možemo slobodno staviti u isti koš. Vrlo slični igrači, solidne backup opcije na poziciji playmakera. Kao i Fred, Napier je imao sezonu karijere ulazeći s klupe za Blazerse. Vrlo je dobro mijenjao Lillarda i McColluma, ovisno o potrebi. Pokazao je zašto je Lebron inzistirao da baš njega Heat izabere na draftu (dok je još Lebron igrao u Heatu). Baš kao i kod VanVleeta s njim znaš što dobijaš, a Blazersi su nedavno objavili da neće produžiti s njim. Tako da bi Napier trebao imati barem nekoliko ponuda na svom stolu.

Honorable mentions

Ovdje nismo uvrstili Chrisa Paula, on je očito najbolji slobodni playmaker na tržištu. No, Paul 100% potpisuje novi ugovor s Rocketsima, tako da zapravo na neki način i nije slobodan igrač. Biti će zanimljivo vidjeti gdje će Tony Parker. Još tijekom sezone je izjavio kako ne bi imao problema igrati za neku drugu ekipu. Uzeći u obzir da će Spursi vrlo vjerovatno krenuti u rebuilding, sumnjamo da će Parkeru dati neki veliki ugovor. Tako da je moguće da Francuza vidimo u nekom drugom dresu.

Osim njih vrijedi spomenuti i dvojac koji nikako da dođe na zelenu granu s povredama. Derrick Rose je odigrao odličan playoffu Wolvesima i Thibs ga želi zadržati, no pitanje je koliko Rose ima goriva u tanku. Dante Exum još uvijek nije odigrao cijelu sezonu u NBA. Sjajan potencijal, nekada smo ga uspoređivali s Pennyem, no nikako da ostane zdrav.

SG

Tyreke Evans

Jedina svijetla točka Memphisa ove sezone. Tyreke je odigrao najbolju sezonu još od svoje rookie godine. Bio je jedini u Ligi, uz Duranta i Currya koji je bilježio u prosjeku najmanje 19 poena, te po 5 skokova i asista. Pokazao je da nije zaboravio igrati košarku, te je iza njega fantastična sezone. Koncem prošle sezone spominjao se u kontekstu Kelta, no od toga na kraju nije bilo ništa. Sada mu ponuda sigurno neće nedostajati, a gotovo 100% smo sigurni kako napušta Elvisov grad.

Renesansa Tyrekea Evansa

Zach Lavine

Nova zvijezda Bullsa se još uvijek oporavlja od teške povrede. Iako se vratio na parket, te bio najbolji strijelac Bullsa u samo 25 odigranih utakmica, vidi se da to još nije to. Još uvijek postoji određena doza straha u Lavineu, no s vremenom ti i to trebalo proći. No Bullsi su već izjavili kako mu ne misle ponuditi max ugovor, što bi možda mogao biti problem za Lavinea. Ipak, Bullsi tek grade ekipu, sumnjamo da će tek samo tako pustiti Lavinea, najboljeg igrača kojeg su dobili za Butlera.

Lavine ne produžuje s Bullsima

Avery Bradley

Pomalo već zaboravljeni bek Pistonsa će imati novi klub nagodinu. Dok je bio u Bostonu bio je možda i najbolji perimeter defender u Ligi, no prelaskom u Pistonse, pa onda u Clipperse malo se izgubio. Imao je i dosta problema s povredama, ali Bradely je i dalje sjajan igrač. Jedan od najbolji 3-D u Ligi, a sada kada mu je možda malo pala cijena sigurno će imati pregršt ponuda. Zasada se ne zna hoće li ga Clippersi pokušati zadržati, no bilo bi sjajno vidjeti njega i Beverlya u backcourtu. Vrlo vjerovatno najbolji obrambeni backcourt Lige.

Marcus Smart

Boston je nedavno objavio kako će platiti kvalifikacijsku ponudu za Smarta. Tako je on postao neograničeni slobodni igrač i Kelti imaju pravo mečirati svaku ponudu. Smart je igrač kojeg obožavaš ili mrziš. U svaku utakmicu ulazi s neviđenom količinom energije, igra nevjerovatno fanatičnom, što nažalost nije uvijek dobro po njega i njegovu ekipu. Samo iz tog razloga Smart sada nije u razgovorima za max ugovor. Šuterski je također loš, no kada se malo te mane stave na stranu, Smart je fantastičan defenzivac i igrač velike energije, a Kelti će morati platiti njegovu cijenu ukoliko ga žele u ekipi i iduće godine.

Honorable mentions

Prošle sezone se prometnuo u možda i najboljeg šutera Lige. Čovjek sa Zlatnom rukom, Wayne Ellington također bi mogao nositi druge klupske boje iduće sezone. Uz njega treba spomenuti i Lancea Stephensona koji je otpušten iz Pacersa. Čovjek igra barem 40% u dresu Pacersa nego bilo gdje drugdje. Ove sezone je bio izuzetno koristan i pravo je iznenađenje što ga Pacersi nisu ostavili u ekipi. Iako su morali platiti mizernu cijenu za njega.

O kakvoj lojalnosti ovdje pričamo?

Nekada jedan od najboljih 6. igrača Lige Jamal Crawford je već na pragu dogovora s Warriorsima. Jamal bi se tako vratio u svoj bivši klub, no ovaj puta će ići po naslov prvaka. Ratnici tako već polako kreću u potragu za veteranima koji će ispuniti klupu za iduću sezonu.

 

 

 

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*