Brooklyn Nets 2017 – 2018: Najmanje atraktivna franšiza

Sa 28 pobeda, osam više nego sezonu ranije, Netsi su od nagore postali četvrta najgora ekipa Istoka. Ne veliki i pomena značajn podatak, posebno ako se osvrnemo na činjenicu da je klub u prošloj sezoni bio na nečemu što bi se moglo nazvati putem između rebuidinga i pokušaja stvaranja nekoga značajnijeg rezultata. Stigli su D’Angelo Russell, od Jeremy Lina se konačno očekivalo da postane lice franšize i to opravda igrama na terenu, Lakersima je bukvalno poklonjen Kyle Kuzma, jedan od najboljih rookiea u prošloj sezoni, kao i dotadašnja prva zvezda tima, Brook Lopez.

I dalje plaćaju danak lošim odlukama uprave kada su trejdovi u pitanju, posebno kada je u pitanju trejd iz 2014 kada su u čuvenom ‘the Tradeu’ stigli Paul Pierce i Kevin Garnett, ali su za njih i još jednog igrača dali čak 5 igrača i još 4 nezaštićena picka prve runde drafta. Boston je debelo profitirao od ovog tradea, a Netsi se još uvek oporavljaju od posledica. Sada su u takvoj situaciji da prvi svoj pick imaju tek 2019. godine.

>> 5 najgorih tradeova u istoriji Netsa

Obećavajući početak, pa pehovi

Netsi i nisu tako loše otvorili sezonu. Manje u rezultatskom smislu, a više su plenili utiskom koji su ostavili svojim nastupima. Činilo se da bi bekovska linija Lin – Russell mogla biti vrlo zanimljiva, atraktivna i učinkovita. A potom je došlo i do povrede Jeremy Lina, i to u superefikasnom meču koji su igrali sa Pacersima. Samo desetak dana nakon počtka sezone, za Lina je ona već bila gotova:

Lin nastradao, Process ostao kratak u Washingtonu

Jedna od glavnih tema renoviranog tima Netsa, sa početka sezone bio je i pridošlica iz Lakersa, play D’Angelo Russel, koji je na početku igrao sjajno i svoj tim vodio da uvodnih pobeda a dirigovao je i igrom ove franšize koja je bila efikasna i atraktivna. No, i Russell doživljava neugodnu povredu kolena polovinom novembra, zbog koje propušta znatan deo sezone, a vraća se tek u februaru. Nakon povratka nastavlja sa sjajnim igrama, i tokom februara postaje prvi igrač u istoriji Netsa koji je sa klupe beležio najmanje 15 poena i 5 asistencija u tri uzastopna meča ulazeći sa klupe.

Učinak igrača

Šaroliki igrač kadar krojem ‘primoranom’ politikom dovođenja igrača, bez visokih piskova, uslovljen povredama, i činjenicom da tim ove sezone nije imao mega zvezdu u svojim redovima, uticao je na vrlo ujednačen učinak igrača u ovoj sezoni.

Najčešća startna petorka Netsa – PG: Spencer Dinwiddie, SG: Allen Crabbe, SF: DeMarre Carroll, PF: Rondae Hollis-Jefferson i C: Jarrett Allen, jedna je od najgorih u ligi u toku prošle sezone:

>> Najgore startne petorke u NBA

Prvo, Netsi su imali relativno mlad tim, sa samo dvojicom igrača starijih od 30 godina – DeMare Carrollom i Timofeyem Mozgovom, ruskim divom koji je vrlo slabo dobijao šansu u toku sezone.

Navjiše mečeva, 80, odigrao je Spencer Dinwiddie, potom šuter Joe Harris (78), potom Allen Crabbe (75) i DeMare Carrol (73). Upravo je najiskusniji igrač Carrol bio i najstandardnji u timu iz New Yorka, u sva 73 mečeva bio je starter.

Najbolji strelac bio je D’Angello Russell sa 15.5 poena u proseku, slede Holliss-Jefferson sa 13.9 i Carrol sa 13.5 poena. Najbolji skakač bio je Holliss-Jefferson sa 6.8 skokova, a asistent Dinwiddie sa 6.6 asistencija u proseku.

Netsi osim Russella (21 godina), svoju budućnost mogu da grade i oko Jarretta Allena koji je imao vrlo solidnu rookie sezonu. Momak kojeg su birali kao 22. picka na draftu na 72 meča (od toga 31 kao starter) beležio je 8.2 poena, 5.4 skoka uz 69 % šuta iz igre. Osim toga, Allen je prepoznatljiv i po jednom nekošarkaškom elementu, zajedno sa još jednim svojim saigračem:

Old School Look: Druga frizura Brooklyna i Frazierov dvojnik

Osim Russella i Allena, dobar utisak iz prethodne sezone ostavio je i sjajni šuter Joe Harris koji je u prošloj sezoni šutirao trojke 41.9 %, postizavši 1.9 trojku po meču (iz 4.6 pokušaja), a rekord karijere prošle sezone od 30 poena ostvario je protiv Cavsa.

Ako smo kod razočarenja, osim Nicka Stauskasa – sjajnog šutera – koji je u prošloj sezoni prosto nestao, tu je i Jahlil Okafor, koji je u sred sezone stigao među Netse.

>> Zaboravljeni sinovi NBA lige

Okafor je biran trećim pickom na drafu, odmah iza KAT-a i Russella. On je trebao biti nova sila u NBA pod košem. Izvrsna leđna tehnika, meka ruka i dobar osjećaj za igru u napadu. No, košarka se nažalost (po neke) igra na dvije strane. Okafor je bio toliko loš u obrani, da ga Sixersi više nisu mogli trpiti. Koliko god bio dobar u napadu, sve je upropastio obranom. Na kraju je morao moliti za odlazak iz Phille gdje je dobijao minute na kapaljku, a sada ponovo traži sreću u Brooklynu gdje pokušava oživjeti karijeru. U prošloj sezoni beležio je 6.4 poena i 2.9 skokova na 26 mečeva za Netse.

Veče posvećeno Draženu

Dražen  Petrović je jedna od najvećih legendi Hrvatske, ali i balkanske košarke. Tragično preminuli Dražen je bio jedan od najboljih igrača koji su iznjedrili ovi prostori. S ponosom se sjećamo kako je igrao, a slične osjećaje gaje i “preko bare”. 26. februara, dakle u sred prošle sezone,  Brooklyn Netsi su se odlučili prisjetiti Dražena, svog nekadašnjeg igrača.

U utakmci protiv Chicago Bullsa Netsi su održali veče spomena na Dražena Petrovića, jednog od omiljenih igrača u povijesti kluba. Večer je bilo u retro stilu, a Netsi su delili i Draženove figurice za prvih 10,000 navijača koji  dođu na utakmicu.

Duh Mozarta leteo je iznad Brooklyna

Najmanje zanimljiva franšiza

No, ni prisećanje na igračke legende koje su nekada nosile dres ovoga kluba nisu mogle eliminisati gorčinu poraz i loših rezultata u kojima franšiza već godinama tavori.

Tako je u prošloj sezoni zabeležen i jedan negativan rekord – naime u domažem porazu od Hornetsa, 21 marta 2018, Netsi su zabeležili najslabiju posetu u svojoj dvorani još od 2012. Toga dana gledalo ih je ‘svega’ 10.231 ljudi.

Novi vlasnik

Pred kraj regularnog dela sezone, sredinom aprila, 2018, NBA liga je odobrila prodaju 49 odsto akcija Netsa tajvansko-kanadskom biznismenu Džou Caiju. Vrednost Brooklyna je procenjena na rekordnih 2.35 milijardi dolara, što znači da će Cai, osnivač i prvi čovek Alibaba grupe, 49 odsto akcija platiti 1.15 milijardi dolara. Kao deo dogovora predviđeno je da Cai može da preuzme većinski paket akcija u sezoni 2021/22. To znači da će i naredni tri godine vlasnik Brooklyna biti ruski biznismen Mihail Prohorov, koji je Netse kupio 2010. godine i postao prvi stranac vlasnik jednog NBA kluba.

1 Trackback / Pingback

  1. Atlantic 2018/19 - Divizija obojana u Zeleno - Ostatak Sveta

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*