Zar i ti sine Bugi?

Screenshot/Youtube

Piše: Stefan Nikolić

Preneseno sa: doubledouble.rs

Borbu je stvorila priroda, a mržnju je stvorio čovek. Ovako je nekada govorio čuveni češki pisac, Karel Čapek. Čovek koji je sedam puta bio nominovan za Nobelovu nagradu, ali je nikada nije dobio. Nešto poput Eldžina Bejlora, koji je osam puta bio u finalu i svaki put otišao pognute glave. U današnjoj ligi, imamo dominaciju Golden Stejt Voriorsa, već na samom startu sezone dešava se da znamo ko će biti šampion, pa se nekolicina fanova LeBrona Džejmsa i dalje neumorno nada da će njihov „Kralj“ moći da okonča ovu dominaciju. Kralj je otišao u Lejkerse, da pobedi „aždaju“ u njihovom dvorištu, ali aždaja nije sedela skrštenih ruku i sada je jača za glavu.

Golden Stejt je jednostavno postao prejak, ostale ekipe su gradile svoj sastav onako kako one misle da je najbolje da bi upravo srušili njih, ne razmišljajući kako da se prilagode drugim timovima. To je na najbolji način iskoristila ekipa Nju Orleansa, polomivši Portland poput čaše u kafani. Pelikane su svi otpisali nakon povrede Demarkusa Kaznsa. Kazns je, nažalost, doživeo rupturu Ahilove tetive  u februaru mesecu i bilo je jasno da je za njega ova sezona završena. Neću kriti, Bugi mi je drag igrač, emotivan je, borben i srčan. Činjenično je stanje da je i razmažen, ali s obzirom na to kako se u Luizijani živi ništa čudno. Dovoljno govori anegdota o njemu, kada je prešao u NBA, odmah je svojoj majci kupio kuću. Žena nije mogla da veruje, prva osoba koju je pozvala, bio je Demarkusov koledž trener, Džon Kalipari. Jecala je u slušalicu i borila se za vazduh dok se nerazgovetno zahvaljival, a na Džonovo pitanje gde se nalazi, rekla je na terenu za golf. Džon je upitao kada je počela da igra golf, na šta je ona odgovorila da ne igra. A kada joj je postavljeno pitanje zbog čega stoji na golf terenu ako ne igra golf, prosto je odgovorila, zato što mogu. Ne, nije se razmetala svojim imanjem, jednostavno nije znala kako da se ponaša. A i izmedju ostalog, Kalipari je bio čovek kojem je neizmerno verovala.
A i nije bila jedina. Njen sin izuzetno ceni i poštuje gospodina Kaliparija, uprkos brojnim nesuglasicama koje su imali na početku saradnje. Kada je Kazns dolazio u NBA, Džon mu je poručio da „juri taj osećaj za pobede“.

Yahoo Canada Sports

Jurio ga je u Sakramentu još od prvog dana. Organizacija nije uspela da mu obezbedi saigrače uz čiju pomoć će zajahati doigravanja Zapadne konferencije. Sa već otpisanim Rondom i Omrijem Kaspijem su bili najbliži. Vidno nezadovoljan, Kazns je trejdovan u Nju Orleans, gde je do povrede igrao fantastično. Ruptura Ahilove tetive je jedna od najtežih sportskih povreda, a veliki broj igrača jednostavno nije nastavio sa igranjem košarke, dok se jedino Dominik Vilkins vratio na parket kao da se ništa nije dogodilo. Medjutim, medicina konstantno napreduje, Rudi Gej je u San Antonio Sparsima zaradio još jedan ugovor, tako da Bugi još uvek nije otpisan. Naime, prema pisanju nekih novinara, pre početka „agencije“ Pelikani su nudili Kaznsu dvogodišnji ugovor, što je on odbio i nakon toga, zatvorili su mu vrata svoje organizacije.  Takodje, postoje izvori koji su rekli da Dejvis ipak na kraju nije želeo Kaznsa u timu, jer da jeste, razgovarao bi sa Delom Dempson (sada generalni menadžer Pelikana, koji je nekada nastupao za Cibonu sa kojom ima i osvojen kup) i sve bi se rešilo. Kako se dalje navodi, smatraju da je igra Pelikana značajno unapredjena kada Bugi nije na parketu. Boston Seltiksi su demantovali informaciju da mu je išta ponudjeno iz njihovog tabora, iako je bilo navoda da su pored Portlanda i Lejkersa, Seltiksi bili zainteresovani za potpis elitnog centra.
Zamislite sebe kao profesionalnog sportistu koji ima ispod 30 godina preko 100 kilograma i tešku povredu iza sebe. Dodajte na to teret medija kako nikada u karijeri niste igrali plej of. Dodajte da vas krive za sve što se o vama pročita. Kao šlag na tortu, dodajte da nemate ponudu na stolu.
Odluka je, kako se navodi, doneta od strane Kaznsa lično i da je ozbiljno razmatrana tek nakon što su Pelikani odbili da pregovaraju, a Lejkersi se povukli. Mark Spirs, poštovani američki novinar, rekao je da je razgovarao sa nikad emotivnijim Kaznsom, koji se požalio da nije dobio ni jednu jedinu ponudu.  Sedeo je na terasi u Las Vegasu čitavu noć i razmišljao, probudio je svog agenta, rekao mu šta želi u narednoj sezoni, a onda je usledio vrlo važan poziv. Demarkus je pozvao Drejmonda Grina, kako bi se raspitao o stiuaciji u Voriorsima,a ubrzo nakon njihovog razgovora, poziv je dobio i generalni menadžer, Bob Majers. Javio se šokiran, a spustio slušalicu ushićen, za svega pet miliona po sezoni je dobio najboljeg centra u ligi. Pa može li to bolje?

clutchpoints.com

Golden Stejt je svoje glavne adute pronašao na draftu i za to su dobili maksimalno poštovanje. Veliki broj ljudi je učestvovao u gradjenju ovog supertima. Kevin Djurent je nemilosrdno ostavio Oklahoma Siti Tandere kako bi se priključio momcima iz Ouklenda, ali ipak, nedostatak pravog centra već dve sezone „muči“  Voriorse. Nedostatak Boguta je vidljiv u reketu i na defanzivnom skoku se to najlakše prepozna. Sve će to biti anulirano ovim potpisom Demarkusa Kaznsa. I samo da se ogradim, ne branim Bugija zbog ovoga što je uradio. Ali ga ni ne napadam. Kompetitivnost je vrlo važna u svakom sportu, svakoj ligi, a taj aspekt je već godinama narušen. Nije bilo pravedno ni kada je Boston sa Bilom Raselom i Džonom Havličekom bio nezaustavljiv, nije bilo pravedno ni kada su Bird, Mekhejl i ostali bili „supertim“, nije bilo pravedno kada su istu stvar uradili Vorti, Džabar i Medžik, pa ni Majkl Džordan sa Bulsima ili LeBron Džejms sa Majamijem. Iz mog ugla, bilo bi bolje da je Bugi još malo sačekao, mogao je da osveti bivšim organizacijama i u dresu Trejl Blejzersa ili Bostona, Jute, nebitno. Od Pelikana se na društvenim mrežama pozdravio zahvalivši se jedino navijačima, što dodatno doliva ulje na vatru u čitavoj situaciji. Ali, moj ugao je u celoj priči nebitan, ja sedim za tastaturom, ne nosim dres NBA ekipe.
Sport je izuzetno surova profesija, danas ste tu i svi vas vole, sutra vas nema nigde. Na to se čovek teško navikne. Tekst sam počeo citatom Karela Čapeka, a tako ću ga i završiti. Košarka se igra zbog publike, a igraju je igrači, koji su naposletku i zaslužni za svaki dolar koji je iko ikada zaradio u tom svetu.
Gradjanski rat? Ura! U ime naroda, isterbićemo sami sebe.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*