Detroit Pistons 2017 – 2018: Neuspeo eksperiment

Twitter / screenshot

Kao i prošle godine, Pistonsi su sa ispodprosečnim učinkom, propustili voz za play off što je za ovaj tim veliki neuspeh. Čvrsta i kompaktna ekipa, sa Drummondom na centru, Jacksonom na playu, Harrisom kao scorerom, i Van Gundyjem na klupi, imala je sve predispozicije za solidan plasman na Istoku.

Na kraju, 9. mesto i 39 pobeda uz 43 poraza, ne može se smatrati uspehom:

No, nije Detroit bez ambicija ušao u ovu sezonu. Naprotiv, tim je konačno odisao snagom, kompaktnošću, kvalitetom… I krenulo ih je sjajno. Nakon prve četvrtine regularnog dela lige imali su pozitivan score, od 14 pobeda i 9 poraza uz nagoveštaje još boljih nastupa. To nas je i nateralo da u tom periodu analiziramo ovu ekipu i oktrijemo formulu njihovog uspeha.

No, usledio je pad, rezultatske krize, pa i pomalo iznenađujuća prekomponovanja u igračkom kadru.

(Ne)očekivani trejd

A onda je krajem januara usledila pomalo šokantna vest. Clippersi, za koje se govorilo da žele da se reše DeAndre Jordana, pustili su svoju najveću zvezdu – Blake Griffina! Blake je otišao put Detroita, uz Willie Reeda i Brice Johnsona. Put Los Anglesea će Tobias Harris, Avery Bradley i naš Boban Marjanović uz 2 picka, jedan prve jedan druge runde. Čini se da su Clippsi bolje prošli u ovoj razmeni. Tobias je igrao sezonu života, izuzetno je efikasan te je idealna zamjena za ionako stalno povređeno Galinaria. Uz njega su dobili Bradleya, izuzetnog obramebnog igrača i više nego dobrog rotacijskog igrača, te našeg Bobana Marjanovića.

No, sa druge strane Griffin je brzo kliknuo u novom sistemu igre i zajedno sa Drummondom je predstavljao novi visoki dvojac u NBA ligi:

Hladan tuš za Griffina!

 

Dominacija Drummonda

Najbolji strelac tima je bio, kada su proseci po utakmici u pitanju, Blake Griffin koji je tim pojačao nakon All Star pauze – u 25 mečeva beležio je 19.8 poena (uz 6.6 skokova i 62 asistencije), dok je drugi strelac Tobias Harris sa 18. 1 poenom. Harris je odigrao 48 mečeva dok u velikoj razmeni nije otišao put LA i pojačao Clipperse zajedno sa našim Bobijem Marjanovićem.

Prvo ime Detroita i ove sezone bio je centar Andre Drummond. Sjajno je zapoćeo sezonu i bio je jedno vreme prvo ime lige kada su centarske pozicije u pitanju.

Dre najbolji centar lige?

Na kraju je završio sa 15 poena, 16 skokova i 3 asistencije u proseku, i 60 % sa linije slobodnih bacanja što je za njega vrlo dobar procenat. Dre je neverovatan pomak ostvario što se tiče šuta. Od klasičnog ciglara koji je imao poražavajuće statistike sa linije penala, Dre je postao pouzdan šuter. Promenio je tehniku te sada bacanja ulaze, a više nema hack a Dre taktike. Iako nije bio inicijalno biran za nastup na ovogodišnjem All Star meču, Drummond je na kraju nastupio na ovoj smotri košarke, doduše kao zamena.

Play Reggie Jackson beležio je 14.6 poena uz 5.3 asistencije.

Boban Marjanović je nastupio u tek 19 mečeva, od toga je 1 bio starter, postizao je nešto preko 6 poena uz 3 skoka za 9 minuta koliko je igrao.

Novi trener

Ceh lošoj sezoni platio je trener Stan van Gundy koji je nakon završetka regularnog dela dobio otkaz. Stan je probao razbuditi ekipu blockbuster tradeom. Pridodao je u svoju ekipu Griffina i nadao se da će na njegovim krilima ipak uspjeti uhvatiti playoff na ovako lošem Istoku. No, ni to nije pomoglo Pistonsi su razočarali i nakon sezone su krenuli u ozbiljno preispitivanje svojih odluka.

Odlazak Stana the Mana

Nije se dugo čekalo na novo rešenje na klupi Pistonsa. Još jedan trener koji vodi čvrtsu košarku i dosadašnji trener Raptorsa, Dwane Casey preuzeo je tim iz Motor Cityja.

3 Trackbacks / Pingbacks

  1. Central: MVP lige, odbrambeni bastioni, i otpisani Cavsi - Ostatak Sveta
  2. Detroit Pistons 2020-2021: Loši momci i još lošiji ‘vajb’ - Ostatak Sveta
  3. Detroit Pistons 2021 - 2022: Rookie kojeg su čekali - Ostatak Sveta

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*