Memphis Grizzlies 2017 – 2018: Međedi u zimskom snu

Memphis Grizzlies
Screenshot/Ostataksveta

Memphis je imao mirno ljeto. Većinu svojih poslova su obavili godinu prije i sada su se mogli mirno pripremati za početak sezone. Potpisali su Evansa, no nisu imali velika očekivanja od bivšeg ROY-a, već su ga gledali samo kao dodatnog rotacijskog igrača. To je zapravo bio i najveći potpis Memphisa na ljeto. Ove godine su napokon trebali svi biti zdravi, jer najbolji igrači Conley i Gasol su konstantno imali problema s povredama, a jedan od najskupljih Parsons se također oporavljao od povrede. Nažalost imali su jednu od najgorih sezone u posljednje vrijeme im čvrsto su se držali pri dnu Zapadne konferencije.

Screenshot/BasketballReference

 

 

 

 

 

 

Početak je bio čak i obećavajuć. Odmah na početku su zasjeli na vrh Zapadne konferencije i imali su 3 pobjede zaredom. Čak je proradio i Parsons, ubacio je 24 poena uz 6 trojki Rocketsima. Igrali su dosta bržu košarku nego godinu prije, Fizdale je uspio pronaći idealan balans između brze tranzicijske košarke i standarnog grint n’ grind sistema koji je postao zaštitni znak Memphisa.

“Međedi” na vrhu Zapada

Naravno nije moglo proći bez problema za Međede. Njihovih standardnih problema sa povredana…Ubrzo nakon vrlo dobro ulaska u sezonu nanizali su čak 11 uzastopnih utakmica bez pobjede. Taj period se poklopio sa povredom prvog beka Conleya koji je nakon prvih 14 utakmica sezone morao na pauzu. U pitanju je bila ahilova tetiva i na početku je trebalo biti samo tjedan do dva. Taj tjedan se na kraju produžio sve do kraja sezone. Conely više nije zaigrao niti minute, a Memphis je nastavio tonuti.

Mr Data is out

Napomenuli smo već da je početak sezone Memphisa bio sjajan, ali nakon toga je uslijedio pad. Izgubili su 8 utakmica zaredom (nakon te su izgubili i još 3) a koban je bio poraz od Netsa. Fizdale je tada donio diskutabilnu odluku da ostavi najveću zvijezdu Marca Gasola na klupi cijelu posljednju četvrtinu. To je dovelo do velikog nezadovoljsta kod Španjolca, a na kraju je to bio i okidač da uprava Grizzliesa uruči otkaz svom dosadašnjem treneru. -“Nemamo identitet kao ekipa. Samo izađemo na teren i igramo. Svaka druga ekipa ima indentitet, način na koji igra. Mi igramo, pa šta se desi, desi se.”- izjavilo je krilo Memphisa Tyreke Evans nakon te utakmice.

Fizdale je postao bivši, no stvari u Memphisu se nisu poboljšale. Nastavili su sa lošim igrama, te je nezadovoljstvo raslo. Marc Gasol je na kraju htio i otići iz Memphisa, nezadovoljan gotovo svime u ovoj franšizi.

Agonija Memphisa, iznenadila izjava Gasola?

“Veoma sam ambiciozan i želeo sam da Memfis bude sjajna franšiza“ rekao je Mark. „Dosta smo napredovali, ali moramo još da se razvijamo. Rast tima se mora nastaviti. Ukoliko bude suprotno, moraću da razmislim o nekim stvarima,“ rekao je mlađi od braće Gasol još prije sezone. Ovakve igre sigurno nisu pomogle da bude zadovoljniji. No, najgore je tek slijedilo. U prvom mjesecu krenuo je još gori niz nego što su imali početkom sezone. I to puno gori. Sada su debelo premašili 11 uzastopnih poraza, ovaj puta su ih nanizali čak 19, sve dok napokon nisu uspjeli dobiti Nuggetse. Preko 20 dana su bili bez trijumfa, a ta pobjeda protiv Nuggetsa je bilo samo “maskiranje” jer su nakon toga nanizali još 4 poraza. Užasna forma, povrede glavnih igrača i totalno nezalaganje na terenu i Memphis je katastrofalno završio sezonu.

Evansovo uskrsnuće

Jedan čovjek je iskočio, osim standardnih Gasola i Conleya. Čovjek kojemu je predviđana sjajna NBA budućnost i koji je proglašavan za Mini-Lebrona u svojoj rookie sezone. To je Tyreke Evans. On je svoju (dosada) najbolju sezonu odigrao u svojoj prvoj godini u NBA ligi. Bilježio je preko 20 poena te preko 5 skokova i asista i osvojio je nagradu za najboljeg rookiea godine. Igrao je sjajno u toj generaciji Kingsa te vrlo brzo postao njihov glavni igrač. Sada je u Memphisu dobio ulogu 6. igrača te ju sjajno iskoristio. Napokon je počeo podjsećati na igrača s početka karijere.

Renesansa Tyrekea Evansa

Bio je jedina svijetla točka ove sezone u Elvisovom gradu, no pred kraj sezone je i on podlijegao povredama. Nije igrao u onom očajnom nizu pred kraj sezone, što je možda bio i glavni razlog za taj niz. Odigrao je još nekoliko utakmica u trećem mjesecu, pružio dobre partije, no i on je na kraju ranije završio sezonu. Bilo je sitnih povreda, no nije bilo smisla da igra, jer ovo što je Memphis pokazivao na terenu je bilo ravno katastrofi. Sezonu je završio sa odličnih 19,4 poena uz 5,2 asista i 5,1 skok u prosjeku. Šutirao je za njega odličnih 39% za tri poena, i zaradio si je ugovor s Pacersima.

Od Allstar kandidata do najskuplje rezerve lige

Prije dva ljeta jedan od najzanimljivijih igrača na tržištu je bio Chandler Parsons. Vrlo dobro šutersko krilo se na kraju odlučilo na prelazak u Memphis Grizzliese, ekipu kojoj je igrač njegovih kvaliteta falio. Mučili su se u šutu i mislili su da će dodatkom Parsonsa Gasolu i Conleyu olakšati posao. Nažalost nisu računali na njegov zdravstveni karton. Chandler od dolaska u Memphis nikako ne može ostati u jednom komadu.

Najskuplja rezerva lige

Početkom sezone je u dogovoru s trenerom trebao počinjati s klupe i polako ali sigurno pronaći formu. Na početku čak i nije loše izgledalo, u dva navrata je odigrao sjajno protiv svoje bivše ekipe Rocketsa. Prvi puta im je stavio 24 poena uz 6 trojki, dok je drugi puta ubacio 17 poena, no to je bilo otprilike to od njega ove sezone. Još je nekoliko puta bio dvoznamenkast, no opet je sredinom sezone bio izvan stroja zbog povrede. Odigrao je ukupno 36 utakmica ove sezone, što u prijevodu znači da je Memphis plaćao Parsonsa otprilike 656 tisuća $ po utakmici! Neloše po Parsonsa, no katastrofalno po Grizzliese. Čitave sezone ga aktivno pokušavaju zamijeniti, no nitko neće preuzeti ovaj ugovor, koji je možda i najgori u NBA Ligi (Joakim Noah mu opasno prijeti).

“Međedi” slušaju ponude

Pokušavali su na kraju upakirati ga sa svojim 4.pickom na ovogodišnjem draftu, no niti onda nitko nije htio Parsonsa. Ima još dvije godine ugovora i čini se da će obje provesti u Memphisu. Postoji šansa da se vrati, no vrlo vjerovatno nikada neće više biti isti igrač. Definitivno neće biti igrač koji vrijedi 23 miliona $ po sezone. Ovo uvelike usporava rebuilding Memphisa i stavlja ih u jako nezavidnu situaciju.

Nitko neće u Memphis

Ovakva sezone je naravno imala i uticaja na draft. U dobrom i lošem smislu. U dobrom smislu – dobili su 4. pick na ovom superjakom draftu, te su mogli birati novo lice franšize. U lošem smislu – nitko nije htio doći u Memphis. Nekoliko igrača, uključujući Mo Bambu su prije drafta izjavili kako ne misle igrati u Memphisu. Praktički jedini igrač koji ništa nije rekao je Jaren Jackson, igrač kojega su na kraju i izabrali.

Neću, neću… ‘grizlije’

Jackson je daleko od lošeg picka, na Ljetnoj Ligi je imao nekoliko dobrih utakmica, no problem je u tome što svi izbjegavaju Memphis. Kako ga neće izbjegavati veterani, ako ga izbjegavaju rookie igrači. Slobodno možemo reći da je Memphis možda i u najgoroj poziciju u Ligi. Imaju ogromne ugovore Conleya i Parsonsa, a obojica imaju “staklene noge”. Pitanje je u kakvom će se stanju vratiti i hoće li vrijediti silne novce. Razmjena je jedina opcija, no tko želi igrača u kojeg se ne može pouzdati da će odigrati 40+ utakmica u sezoni. Tako da će nažalost morati probati izgurati s ovom ekipom i strpljivo se rješavati igrača, pa makar i tradeom u zadnjim godinama ugovora.

 

 

 

 

 

 

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*