Dallas Mavericks 2017 – 2018: Uspavana telad

Tim od koga smo navikli da igra atraktivnu, brzu i šutersku košarku imao je svakako razočaravjuću sezonu. Iako ovaj tim nikada zvanično nije tankirao, i bio je uvek ili pretedent na visoke plasmane i ‘nagazna’ mina za favorite, prošloga leta su zbog lošije sezone dobili 9. pick na draftu – Dennisa Jr. Smitha. Ovog neverovatno eksplozivnog igrača neki su smatrali i jednim od glavnih kandidata za rookia godine. Pri tome veliki Dirk Nowitcki je najavio da će odigrati barem još jednu sezonu, a potpisao je ugovor na dve godine.

>> Dirk i dalje “u sedlu“

Osim toga ekipa je manje više ostala nepromenjena. Uz Dirka, Barnes je glavni izvana a sada je Ferrel Yoggi spreman dočekao početak sezone. Najviše problema tokom leta zadavao im je Nerlens Noel. Odbijao je velike ugovore, uporno inzisitrajući na max-u. Na kraju je završio sa 4,8 miliona $ za jednu godinu. Ispostavilo se da je uprava Mavsa mudro postuila u ovom slučaju.

Trener Carlslie, svestan snage drugih ekipa na Zapadu, iskoristio je priliku da uigra ekipu, a (nedostatku) ambicija Mavsa pred 2017 – 2018 sezonu dovoljno je rekla i pomalo šaljiva izjava njihovog vlasnika Marca Cubana da će kidnapovati komesara lige dok i ne prebaci u jednu od istočnih divizija:

“Oteti ću Silvera dok nas ne prebaci na Istok!”

Mavsi su na kraju sa 24 pobede i 58 poraza bili treća najgora ekipa na Zapadu, a samo su Memphis i Sunsi završili ispod njih. Bilo je to znatno slabije nego prethodne sezone kada su skupili 33 pobede, ali su opet propustili play off:

Bez dominantnih pojedinaca

Niti u prošloj sezoni Mavsi nisu imali jednog dominantnog igrača, a zbog povrede celu sezonu propustio je Seth Curry. Mavsi su imali jednu od lošijih petorki u ligi, kada je broj postignutih poena u pitanju. Dennis Smith Jr., Yogi Ferrell, Wesley Matthews, Harrison Barnes i Dirk Nowitzki postizali su u proseku 66 poena po meču.

U takvoj situaciji puna pažnja je posvećena onim mladima, koji u budućnosti treba da budu nosioci igre Dallasa. Tako je 20-godišnji Dennis Smith u 69 mečeva koliko je igrao u svima bio starter, a za prosečno 29.7 minuta beležio je 15.2 poena, 5.2 asistencije i 3 skoka uz 39 % šuta iz igre.

Yogi Ferrell, jedini koji je odigrao sva 82 meča, beležio je 10.2 poena, uz 3 skoka i 2.5 asistencije, i 43 % šuta iz igre. Nosioci igre bili su Harrison Barnes (25 godina), koji je igrao 34 minute, i bio je najbolji strelac sa 18.9 poena, 6.1 skok i 2 asistencije po meču, 31-godišnji Wesley Matthews (63 meča, 12.7 poena), i naravno – Dirk Nowitzki.

‘Plavi anđeo’ i dalje leti

 Ove sezone Dirka je zdravlje sjajno poslužilo, odigrao je gotovo sve utakmice (77 i u svima je bio starter), a prosečno je ubacivao 12 poena uz gotovo 6 skokova 41 % šuta za tri poena. Još uvek ima solidnu minutažu, te je igrao skoro 25 minuta po meču bio je bitan šraf u ekipi Mavsa. Ukoliko Dirk ispoštuje ugovor, i odigra još jednu sezonu za Dallas, postat će najlojalniji igrač u istoriji NBA lige, jer će biti jedini koji je proveo 21 sezonu u jednoj ekipi. To je on već nagovestio:

“Ako me zdravlje bude poslužilo sigurno ću igrati. Potpisao sam dvogodišnji ugovor i planiram ga ispoštovati,”- izjavio je Dirk. Ostat će pomoći svojim Mavsima u ovom prijelaznom periodu i polako će predati “baklju” novoj zvezdi Mavsa Dennisu Smithu Jr. i Luki Dončiću kojeg je Dallas draftao ovoga leta.

Čovek za glavobolje

Kada su ga doveli usred prošle sezone, verovali su da su dobili nebrušeno zlato i nedostajuću kockicu u timu. Verovali su i da su ‘bubice’ produkt njegovog nezadovoljstva i šikaniranja u Phili.

Noel odlazi u Mavse!

No, nekada jedan od najvećih talenata kada su ‘visoki momci’ NBA u pitanju, Nerlens Noel je danas samo bleda senka tog talenta. Talenta koji se troši na klupi Dallas Mavericksa. Prvobitne igre u Dallasu su bile obećavajuće. Noel je beležio 8.5 poena i 6.5 skokova za 21.9 minuta tokom 22 meča i Dallas mu nudi ugovor vredan 70 miliona dolara za 4 godine. No Noel i njegov agent to odbijaju, i on ostaje da igra kao ograničeni slobodni agent za 4.1 milion. Kakva je to greška bila za ovog mladog igrača. Čovek koji je svojim ponašanjem, nedisciplinom i tvrdoglavošću strmoglavio svoju karijeru i verovatno propustio voz za sjajan ugovor:

>> Karijera u naglom padu

Problemi tu počinju. Kombinacija povreda i Noelovog pristupa igri, utiču na to da je ove sezone odigrao svega 30 mečeva, u proseku 15.7 minuta, uz skromna 4.4 poena i 5.6 skokova. Poslednji u nizu problema završili su suspenzijom od strane kluba zbog korištenja opojnih droga.

Jubilej trenera

U decembru svedočili smo i jednom važnom jubileju. Na utakmici u kojoj je Dallas je na svom terenu deklasirao Clipperse sa 108 – 82, a do pobede su ih vodili Barea sa 21 poenom, Nowitzki sa 16, trener Mavsa slavio je jbuilej – bila mu je to 700-ta pobeda u NBA:

Barea i Dirk uništili Clippse, i uveličali jubilej svom treneru

Cuban ko Cuban

 Sezonu je obeležila i astronomska kazna za vlasnika ove franšize. Nakon izjava Marca Cubana, jednog od najkontroverznijih likova u NBA, i velikog brbljavca, kako tim treba svesno da gubi mečeve u cilju snaženja tima u narednim godinama, NBA liga je reagovala drastično. Cuban je kažnjen sa astronomskih 600.000 dolara:

Astrononska kazna za vlasnika Mavsa!

Nova era: Stigao je Luka Dončić!

Luka Dončić, Slovenac koji iza sebe ima sezonu iz snova u madridskom Relu,  izabran je kao treći pik na ovogodišnjem draftu od strane Atlanta Hawksa, koji su ga odmah trejdovali u Dallas Maverickse. U suprotnom pravcu, put Istoka, krenuo je Trae Young, play sa Oklahoma univerziteta. Trejd koji je oduševio košarkaši grad, ali i legendu kluba.

Po svemu sudeći, Mavsi su napravili dobar posao tokom trejda. Uz Dončića, putem draft su doveli Jalena Brunson (Pick No. 33), Raya Spaldinga (Pick No. 56, trejdan iz Philadelphie), Kostasa Antetokounmpa (Pick No. 60, trejdan iz Philadelphia). Pri tome potpisao je i DeAndre Jordan. Kod ovakvog trenera kao što je Carslie Luka će se sjajno uklopiti, a sa Smith Jr. će činiti sjajan bekovski tandem. Prilagođavati će se jedan drugome, a Mavsi dodatkom Luke postaju ozbiljna ekipa. Osim Luke stigao je još i Jalen Brunson, odlični bek sa Villanove. Brunson je prošao sve mlađe kategorije Američke reprezentacije, te je u svom godištu bio jedan od najboljih igrača. Na Villanovi je pružao odlične partije, no zbog manjka fizikalija je toliko pao na draftu. Verovatno nikada neće biti prva zvezda ekipe, no teško da ćemo pronaći bolje back up playa od njega.

Draft 2018: Ko su pobednici a ko gubitnici?

Dončić i Mavsi? Mogao bi ovo biti veoma dobar projekt u Teksasu. Mavericksi se nalaze u fazi nestrpljivog rebuildinga sa ekipom koja ne može računati na tri-četiri sezone užasavajuće igre koja donosi visoke pickove, a koja opet nije dovoljno dobra da svake godine može računati na playoff. Stavljanje ogromne količine resursa na jednog igrača dvostruka je oklada — na Dončića i njegov potencijal da izraste u All-NBA kvalitet, ali i na već prisutni potencijal u ekipi, prvenstveno u vidu nekolicine mladih igrača i velikog prostora pod salary capom.

1 Trackback / Pingback

  1. Recap sezone: Dominacija 'petorke smrti' i detronizacija 'Kralja' - Ostatak Sveta

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*