Mega Bemaks: priča o očevima i sinovima

Youtube / printscreen / KOŠ magazin

Piše: Aleksandar Ostojić, KOŠ magazin

Najnovijom akvizicijom čini se da je Mega Bemaks kompletirala bekovsku liniju. Stigao je Francuz Adam Mokoka (19), dioskorašnji bek Gravlena, koji je bio član francuske reprezentacije na evropskim prvenstvima 2014. i 2016. kad su osvajali zlatne medalje. Za ovog momka Miško Ražnatović tvrdi da je NBA potencijal.

Društvo na bekovskim pozicijama Mokokou će praviti Branislav Ratkovica, koji je pre nekoliko nedelja dres Cibone zamenio za ljubičasto-zeleni tima iz Sremske Mitrovice. Tu su još i starosedeoci, mada mladi – Ognjen Čarapić (20), mladi crnogorski reprezentativac, i Mihajlo Jovičić (19). Njima uz bok je i Nemac Kostja Mušidi, čija pozicija nije do kraja definisana – da li je bek-šuter ili nisko krilo, ali u svakom slučaju ima već iskustvo dve odigrane ABA lige mada mu je tek 20 godina.

Tajna tvornice talenata!

Ono što je posebno interesantno, jeste koncentracija dece poznatih očeva u timu Dejana Milojevića. Bek Luka Ašćerić (21) je zimus došao iz francuskog Tulona, a sin je poznatog nekadašnjeg košarkaša  Crvene zvezde, kao i niza francuskih klubova, Nedeljka Ašćerića. I o ocu i o sinu u više navrata u Koš magazinu je pisao naš saradnik iz Pariza, internacionalni sudija Goran Radonjić.

Jedan od najperspektivnijih centara Mege, a i Srbije, je Mateja Jovanović (18), sin bivšeg trenera Partizana Vlade Jovanovića, sada selektora našeg nacionalnog tima do 20 godina.

Najzad, tu je i Nikola Mišković (19), čiji je otac Dejan Mišković svojevremeno ostavio zapažen trag u Crvenoj zvezdi.

Mada nije sin poznatog oca, interesantan je i krilni igrač Andrija Marjanović (19). On je u Mega Bemaks došao direktno iz Barselone. U omladinskom sastavu katalonskog tima proslavio se kao najbolji strelac prošlogodišnjeg Adidas Next Generation turnira.

Prirodni vođa ovim momcima je devetnaestogodišnji Gruzijac Goga Bitadze, koji će već sledeće godine sigurno proći na NBA draftu. Igra na poziciji četvorke, i neodoljivo podseća na Nikolu Jokića.

Uz pojačanja u centarskoj liniji (trenutno su tu starosedeoci Samardžiski, Fundić i Koprivica) Mega Bemaks može biti najinteresantniji tim za praćenje u narednoj sezoni ABA lige. Pogotovo jer su gladni uspeha ne samo igrači (prošle sezone nisu ni uradili niti osvojili ništa), nego i prvi čovek Mege Miško Ražnatović, koji posle niza godina ovog juna nije imao igrača za NBA draft. Da podsetimo, iz Mege su dosad draftovani desetorica: Milovan Raković (2007), Nikola Jokić, Vasilije Micić i Nemanja Dangubić (2014), Timote Luvavu, Ivica Zubac i Rade Zagorac (2016), Vlatko Čančar, Ognjen Jaramaz i Alfa Kaba (2017).

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*